Deveti ešalon ozbiljnog sporta

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 05.07.2024.
10:14
Izvor: Sportske.net

Nije ovo košarka koju volimo, nešto mora da se menja.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Kao što već znate, ove nedelje su na programu mečevi kvalifikacija za Olimpijske igre u dobro poznatom formatu, ima i previše kvalitetnih reprezentacija na ovim takmičenjima i prava je šteta što će samo četiri na Olimpijske igre. 

I to je u redu, ali način na koji igraju pojedine reprezentacije je za svaku moguću osudu. Cilj opravdava sredstvo, pa tako možete i da gurate loptu u svoj koš, ali bukvalno, da ne budete kažnjeni, a da sve to bude legalno. 

Možete i da prestanete da se trudite u poslednjih minut i po jer je jasno da ne možete u polufinale, pa tako poklanjate protivniku besplatne poene i šansu za prvo mesto u grupi. Pogledajte poslednje slobodno bacanje Šeja Ilija, ne verujemo da se radi o amaterskom šuteru jer je ugurao 28 poena Slovencima, ali smo sigurni da bi 50% navijača iz dvorane "Mira i prijateljstva" imalo mekaniju ruku prilikom tog bacanja. Zaličio je na onog punijeg momka u dresu sa dobro poznatog "gifa" koji šutira trojke u nadi da će pogoditi tablu. 

Sigurni smo da je Hrvatima uneo nemir, a dobio neprijateljstvo. 

Moramo priznati da je sinoć bilo teško ispratiti sve nekošarkaške detalje kojih je bilo više nego na utakmicama švajcarske treće lige u košarci.

Ko ispašta?

Neko će reći da su to naši susedi, Hrvati su dobro prošli jer su izbegli Grke, Crnogorci su najgore prošli jer su ispali, mada su oni pokazali protiv Brazila da ne mogu do Olimpijskih igara. Ipak, najviše ispašta onaj običan gledalac, neko pokraj televizijskog ekrana koji će ovih dana rado preskočiti kanal i pogledati da li će Rajko ubediti Zlatibora da ne oženi Bisenijinu sestru. Sa punim pravom. 

FIBA je ovakvim sistemom takmičenja dozvolila reprezentacijama da uništavaju sport koji volimo, pa se sa pravom pitamo šta je zapravo "deveti ešalon ozbiljnog sporta" i da li je naš kolega precenio mušku košarku.

Čim krenu polufinala sve će se ovo zaboraviti i u FIBA to vrlo dobro znaju...

Ne propustite