Dragan Stojković – najuspešniji selektor u istoriji Srbije

Autor: Nemanja Janošev
sreda 18.10.2023.
10:04
Izvor: Sportske.net

Obećano - ispunjeno.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Neće pretenciozno zvučiti ukoliko kažemo da se Srbija plasirala na Evropsko prvenstvo. Zapravo i matematika kazuje da to procentualno iznosi 99 odsto i zaista je neophodno da se dogodi vanvremenski splet okolnosti kako bi "orlovi“ ostali bez puta u Nemačku.

Iz stanovišta plasmana na Evropsko prvenstvo, Dragan Stojković može da ponese epitet najuspešnijeg selektora u istoriji naše zemlje koja, kao samostalna, deluje od 2006. godine. Postao je najdugovečniji selektor Srbije od osamostaljenja sa 33 utakmice na klupi "orlova“ pretekvaši ranije legendarnog Radomira Antića koji je stao na 30. Stojković je nacionalni tim preuzeo 3. marta 2021. i istog datuma naredne godine zaokružiće tri leta na klupi "orlova“.

Takođe,  biće prvi selektor zemlje za koju navijamo koji se nakon 30 godina zadržao na klupi tima sa državnim grbom puna dva kvalifikaciona ciklusa. Poslednji kome je tako nešto pošlo za rukom bio je čuveni Ivica Osim koji je Jugoslaviju vodio od 1986. do 1992. godine.

Za dosadašnji period, Dragan Stojković je Srbiju vodio do plasmana na Svetsko prvenstvo u Kataru gde je turnir završen u grupnoj fazi uprkos velikim i realnim, većim očekivanjima. Zatim, od lige "C“ Lige nacija, odnosno od "B" otkako nas je on preuzeo, Srbija je dospela do elitne divizije i naravno, tu je i plasman na Evropsko prvenstvo koji još uvek nije zvanično potvrđen, ali će se dogoditi u novembru.

STARSPORT photo Belgrade Serbia

Ono gde pod Stojkovićem nismo napredovali jeste FIFA rang-lista. U momentu njegovog dolaska, bili smo 23. selekcija sveta, pa smo se naredne godine popeli na 21. mesto i potom istu završili kao 29. reprezentacija planete. Prošle godine smo bili 25, a trenutno smo 28.

Taktički, Srbija je najzrelije i najbolje odigrala utakmicu na „Da Lužu“ protiv Portugalije kada je upisan trijumf koji nas je odveo na Mundijal u Kataru. Na dobrom delu utakmica viđali smo oscilacije, defanzivne katastrofe i izostanak kontinuiranog odabira početnih 11. Kao da i nakon, skoro tri godine, selektor ne uspeva da pronađe kombinaciju koja će nam doneti čvrstinu, povezanost i pouzdanost. Golovi u njegovom mandatu nisu prepreka, ali često protivnik postigne jednak broj ili barem jedan više. Stoga, možda nije najbolji strateg na klupi Srbije, ali jeste onaj koji nas je, za sada, odveo na dva velika takmičenja. Onaj koji se trudio da vrati kult reprezentacije što je sve samo ne lako. Onaj koji je ispunio ono što je obećao. Onaj - najuspešniji.

Ne propustite