Duljajeve muke sa štoperima - Sa kojim tandemom na ''Marakanu''?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 04.03.2024.
19:45
Izvor: Sportske.net

Tandem koji je planiran tokom zimskih priprema, još nije zajedno odigrao nijedan meč.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Tokom jesenjeg dela sezone trener Partizana Igor Duljaj je na štoperskim pozicijama forsirao kapitena Svetozara Markovića i mladog Mihajla Ilića koji je ispunjavao uslov za ''bonus-igrača''. Povremeno je priliku dobijao i iskusni Siniša Saničanin, ali on je od početka sezone upisao svega četiri nastupa u Superligi i još dva u Kupu Srbije.

U međuvremenu su crno-beli angažovali i Natana De Medinu koji je stigao tek sredinom septembra i nije bio odmah spreman za ozbiljnija iskušenja, pa je tokom jeseni nastupio samo dva puta u Kupu.

Očekivalo se da bi posle zimskih priprema De Medina bio spreman da zauzme mesto u startnoj postavi, pogotovo posle odlaska Ilića u Bolonju, ali je trener Duljaj imao drugačiji plan.

Šef struke crno-belih je želeo da nastavi sa dobro oprobanim receptom da bonus-igrač bude na poziciji štopera, a pošto De Medina ne ispunjava uslov za bonusa, rešenje je potraženo u Nikoli Miličiću, mladom defanzivcu kragujevačkog Radničkog za koga je klub iz Humske zimus platio pola miliona evra.

Miličić je u Partizan stigao posle oporavka od povrede zbog koje je propustio veći deo jeseni, ali tek što je počeo pripreme sa crno-belima na Kipru, doživeo je novu povredu i još uvek nije izvesno kada će moći da se vrati na teren i da debituje za Partizan.

Duljaj je i posle tog peha bio uporan da bonus-igrač mora da bude štoper, pa je naknadno angažovan Bojan Kovačević iz Čukaričkog i odmah ''bačen u vatru''.

Na debiju je još postigao i gol protiv IMT-a i može se reći da se već ustalio u prvoj postavi, pa ga treba očekivati i u subotu u 172. večitom derbiju na ''Rajku Mitiću''.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

I taman kad je Kovačević počeo da se uigrava sa kapitenom Svetozarom Markovićem, dogodio se novi peh. Marković je doživeo povredu uoči utakmice s Železničarom, ali opet Duljaj nije ukazao poverenje De Medini, već je na poziciju štopera prekomandovao desnog beka Aleksandra Filipovića.

Partizan je dobio taj meč sa 3:1, ali su gosti iz Pančeva suviše često dolazili u prilike, pa su na kraju imali čak 15 šuteva ka golu crno-belih.

Igra u defanzivi koju je Partizan pokazao u toj utakmici ne uliva poverenje pred gostovanje Crvenoj zvezdi na ''Rajku Mitiću'', mada naravno nije krivica samo na štoperima, već su i bekovi morali bolje.

Zato se sada postavlja pitanje koji štoperski tandem će Duljaj izvesti na teren u subotu u derbiju, ukoliko ne bude mogao da računa na kapitena Markovića.

Imajući u vidu njegove dosadašnje odluke, za očekivati je da bi to ponovo mogli da budu Filipović i Kovačević. Jer, ako u De Medinu nije do sada imao poverenja da bar debituje u nekom superligaškom meču, teško da će to poverenje 26-godišnji Belgijanac dobiti u jednoj od najvažnijih utakmica u sezoni. Kao dodatna alternativa ostaje Saničanin, ali on jesenas uglavnom nije impresionirao, a u svežem sećanju je i kiks protiv kragujevačkog Radničkog u Humskoj (3:3).

Ipak, Duljaj je u prethodmom derbiju na kraju prvog dela sezone pokazao da ima hrabrosti i da iznenadi sa sastavom. Tada je među startere uvrstio mladog defanzivnog vezistu Mateju Stjepanovića, koji je odlično odigrao taj meč koji je Partizan dobio sa 2:1, ali je u drugom delu sezone pao u drugi plan posle dolaska Ovusua.

Stjepanoviću nije strana ni uloga štopera, ali teško da bi Duljaj bio toliko hrabar da na štoperske pozicije u derbiju uvrsti dvojicu bonusa, Stjepanovića i Kovačevića.

Zato, ili tandem Marković-Kovačević, ili ako se Marković ne oporavi, tandem Filipović-Kovačević. Teško da ćemo videti neku treću varijantu, osim ako ne bude iznuđena.

Ne propustite