Durantova hipoteza - Ako, ako, ako, ako...

Autor: Boris Jovanović
petak 10.02.2023.
16:31
Izvor: Sportske.net

Koliko vremena imaju Feniks i KD? Kakva je paralela sa Barklijem?

EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Povezane vesti

Piskarala i klepetala, svejedno, će lakonski zaključiti, o Durantovom trejdu sudiće vreme. Jeste, to je safe word za svakoga ko će stavu o pojavama i ljudima zabraniti da naruši alibi one legendarne rečenice "Samo sam radio svoj posao".

Ovde nema vremena da se priziva isto to vreme za sudiju.

Zbilja, da li je Feniks počeo miniranje nosećih stubova svoje budućnosti ili su vizionari?

Tektonski poremećaj poslednjeg dana na NBA tezgi, prelazak jednog, ne od najboljih igrača današnjice, nego našeg veka, iz "mnogo hteo, mnogo započeo" košarkaškog Bruklina u pustinju je pocepao košarkašku mapu mišljenja u našim glavama na dva nepomirljiva sveta.

Deo će ovo proglasiti za, kako u Americi definišu, "Sindrom novog vlasnika", želja da se kupi simpatija tribina i javnosti. Istina je da je kupac, kralj američkih zajmova Mat Išbija hteo da se dopadne, ali sa druge strane njegovu mladalačku impulsivnost ne treba mešati sa nerazumevanjem igre. Lik je igrao za Toma Iza na Mičigenu, u očevoj kompaniji počeo od prašine, pretvorio je u vodećeg zajmodavca nacije. Sigurno da nema razloga porediti ga sa vlasnicima Čelsija jer je on već bio venčan sa košarkom. 

Prethodni vlasnik Robert Sarver je i pored relativnih uspeha stvorio toksičnu atmosferu. Navijači se nadaju da će Mat koji je sada najmlađi vlasnik (u celoj priči je i stariji brat Džastin) energijom i uz novi početak sa starom zbirkom dragulja kakvi su Pol, Buker i Ejton načiniti korak dalje i doneti nikad dočekanu krunu u Arizonu. U pustinji ljudi obožavaju sport, "Sunca" najduže sijaju od svih profesionalnih timova, ali Kardinalsi imaju dve NFL titule. Samo, oni su došli iz Sent Luisa tamo krajem osamdesetih, Sansi su domicilni, tu su gde jesu od osnivanja 1968. I već su osam godina kasnije igrali za titulu, što je bilo čudo, ali Seltiksi tih decenija nisu bili impresionirani čudima.

Nije slučajno što se Durantov transfer povezuje sa 1992. godinom, odnosno povlači se paralela u odnosu na dolazak "Lajavca iz Alabame" Barklija u grad. Taj trejd je ionako paklenu vrućinu u Arizoni podigao na stepen "možete da ispržite jaje na asfaltu". Zanumljivo da je Barkli u podne bio igrač Lejkersa (trebalo je da pošalju Vortija i Eldena Kembela u Fili), ali su Siksersi tri sata kasnije, kada je igrač već bio pijan proslavljajući trejd odustali i poslali ga Feniksu za Hornaseka, Langa i Tima Perija.

Ko te pita, "Lajavac" se pokupio, otišao u pustinju, završili su kao prvi u regularnoj sezoni, gurali do bitke za prsten, jednom te nauče pameti Seltiksi, drugi put Džordan i Bulsi, tako je to. I nije bio Barkli sam, kao što ni Durant neće biti sada, Kevin Džonson, veteran Deni Ejndž, Majerle, Tom Čembers...

Nije vredelo, možda je ruki kouč Vestpol bio neiskusan, možda je nedostajao bolji centar od Marka Vesta, možda ih je koštala činjenica da je Ričard Duma, prvi pik drafta godinu dana ranije bio suspendovao zbog korišćenja droga, tek nisu uspeli. Nisu ni posle, došao je red na Hakimove Roketse, pa onda na Popa i Sparse. Barkli je trajao četiri sezone, osam posle toga, do Stiva Neša, Amari Stodemajera, Džoa Džonsona, Šona Mariona, Sansi nisu puno značili.

Sada, ovo je na neki način, "va bank", onaj poslednji kockarski potez. Jer, dali su za Duranta prve pikove 2023. i jpš četiri do 2029. Plus odrekli su se Majkela Bridžisa, Kraudera i Kama Džonsona. Dvojica od trojice su i želeli napolje, nije tolika šteta za sadašnjost, ali ovi draft izbori će im pojesti budućnost.

Sada više nije pitanje da li su najbolji tim na Zapadu. Jesu, jer imaju Pola, Bukera i Ejtona, kada dodate Duranta, to je "lajt" varijanta onog drim-tima Voriorsa. Jer KD je, kada je zdrav, mašina u napadu, stena pod svojim košem, spreman da izvrdla rupu u svakoj odbrani. Deluje zastrašujuće, da nije jedne stvari, povreda. Jer, ima 34 godine, što i nije mnogo, ako pogledate Lebrona koji je sa 38 i dalje jedan od tri najbolja igrača na svetu. Samo, Lebron je od gvožđa, kod Duranta je priroda, valjda kao protivtežu talentu štedela na kvalitetu građevinskog materijala.

I čitav priča svodi se na crno ili crveno. Sledeće godine Kris Pol neće biti ni mlađi. iImada se radi verovatno o drugom najpametnijem igraču današnjice (svi znako ko je prvi) i za njega je ovo poslednji udarac. Ulazi lagano u četrdesete, tu već biologija preuzima. Buker je u prajmu, sve što imaju Sansi je možda ova, ili eventualno sledeća sezona.

Ovde bi trebalo da neki genije odradi risk, ali meni se čini da ni ovakav Feniks ne može do titule. Jer, čak i ako prođu rešeto Zapada (nije to samo Denver), ako ih uporedite sa Bostonom (opet prokleti Kelti) ne pobeđuju tri najbolja, već desetak  odličnih. Tih blizu tuce, uz super zvezdu, ima i Milvoki na drugom delu Amerike. 

Naravno, ne mora ni Boston da bude u borbi za prsten, ali ne moraju ni Sansi da osvoje Zapad. Na vagi, oni su najteži, mada kada Luka i Irving stanu na tu istu vagu, očekujte takođe da kazaljka poludi. Pa onda Memfis, bezobrazno mlad i pun samopouzdanja, pa da nije mentalitetski gubitničke istorije, ni ovi Klipsi nisu za bacanje (neću da pričam o Denveru, imam nepopularno mišljenje).

Po meni, previše je rizika oko Duranta, kada babica porodi toliko "ako", nije problem višak babica, nego ono od čega se sastoji čitav proces.

Ako Durant ostane zdrav.

Ako Pol sačuva dah.

Ako Buker nađe "mojo" sa Durantom.

Ako je Ejton spreman za velike stvari.

Ako, ako, ako...

Možete li do juna da ovo besomučno ponavljate?

Zvuči preteško, kao i put Sansa do titule...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak