Dušan Tadić ne sme da bude žrtva srpske "kapitenske kletve"

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 18.07.2024.
12:02
Izvor: Sportske.net

Čoveku koji je ispisao svetle stranice istorije srpskog fudbala treba prirediti dostojan oproštaj.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Otkako je Dušan Tadić odlučio da iznese svoj stav o tome što nije izabran među startnih 11 na utakmici reprezentacije Srbije protiv Engleske na nedavno okončanom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, u vazduhu je lebdelo pitanje - da li to znači i kraj njegove reprezentativne karijere?

Kada se isto dogodilo i u trećem meču protiv Danske, postalo je sve jasnije da će se fudbaler Fenerbahčea povući iz nacionalnog tima, što je i rekorder u nacionalnom timu i dosadašnji kapiten danas i potvrdio.

Između redova se ovaj potez može protumačiti i kao nastavak svojevrsnog sukoba sa selektorom Draganom Stojkovićem koji je najavio podmlađivanje reprezentacije (ma šta ono značilo jer za reprezentaciju treba da igraju najbolji raspoloživi igrači u datom trenutku), pa će tako Tadić ostati na brojci od rekordnih 111 nastupa za "orlove" među kojima je bio punih 15 godina.

Ono što je posebno upadljivo jeste odnos Fudbalskog saveza Srbije prema prethodna dva kapitena, Branislavu Ivanovoviću i Aleksandru Kolarovu, kojima čelnici srpske kuće fudbala nisu našli za shodno da naprave utakmicu kojom će iskazati poštovanje za sve što su učinili za nacionalni tim.

Primer dobre prakse videli smo u slučajevima Sava Miloševića i Dejana Stankovića koji su na utakmicama protiv Bugarske, odnosno Japana označili kraj bogate reprezentativne karijere 2006. i 2011. godine.

Nakon prelaznog perioda tokom 2011. godine kada je traku poneo Nikola Žigić, od naredne godine istu je preuzeo Branislav Ivanović, u tom trenutku možda i najprepoznatljiviji srpski fudbaler u svetu.

Ivanović je ponosno nosio traku punih pet godina kada se dogodilo nešto što će baciti mrlju na plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji pošto je novi selektor Mladen Krstajić odlučio da fudbaleru Zenita oduzme traku i dodeli je Aleksandru Kolarovu pod izgovorom da je Kolarov "lider", a Nemanja Matić njegov zamenik. Navodno, iza svega je stajala Ivanovićeva podrška Slavoljubu Muslinu koji je neobjašnjivo smenjen posle plasmana na Mundijal.

Branislav Ivanović je poslednje reprezentativne meče odigrao na Svetskom prvenstvu u Rusiji, kada je i posao rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Srbije.

Nakon toga, nikada više nije dobio poziv, niti je bilo ko u FSS razmišljao o tome da priredi oproštajni meč za čoveka koji je ispisao istoriju našeg nacionalnog tima.

Kolarov je od Ivanovića preuzeo kapitensku traku, ali i "prokletstvo" koje sa sobom nosi iako je na kraju upisao 94 nastupa za "orlove".

Tadašnji fudbaler Intera okončao je svoj reprezentativni staž eliminacijom u finalu plej-ofa Lige nacija protiv Škotske u Beogradu kada su gosti slavili posle boljeg izvođenja penala, da bi se nakon toga pojavile spekulacije o odbijanju Kolarova da uđe u igru kako bi izveo penal.

Dolazak Dragana Stojkovića na klupu Srbije značio je novi početak, pa je u skladu sa tim promovisan i novi vođa ekipe, a to je bio upravo Dušan Tadić.

Pod njegovim vođstvom na terenu, "orlovi" su izborili plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, te Evropsko prvenstvo u Nemačkoj ove godine, a bez obzira na neuspehe u ova dva takmičenja, Tadić je svojim igrama dao nemerljiv doprinos pisanju lepših stranica srpske fudbalske istorije.

Kao rekorder i čovek koji je uvek bio tu za svoju Srbiju, zaslužio je dostojan oproštaj od dresa sa voljenim grbom, kakav god bio razlog za ovakvu odluku 35-godišnjeg fudbalera Fenerbahčea.

Velikane treba poštovati, a ne sklanjati u zaborav.

Ne propustite