Fakundo Kampaco - Pravi čovek, na pravom mestu u pogrešno vreme

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 13.07.2023.
21:00
Izvor: Sportske.net

Pamtiće se igranje Argentinca za Crvenu zvezdu.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Bolji stranac od Fakunda Kampaca nije igrao u srpskoj košarci.

Jedan od retkih preostalih "mađioničara" u evropskoj košarci došao je potpuno iznenada, krajem prošle godine, u Crvenu zvezdu, a euforija na Malom Kalemegdanu dostigla je neslućene razmere.

A kako i ne bi kada su crveno-beli bili u sjajnoj seriji evroligaških rezultata, na putu ka Top 8 fazi, a omaleni plejmejker donosi kvalitet kakav je nedostajao svakom timu u Evropi, pa i Crvenoj zvezdi.

Dvostruki osvajač Evrolige bio je garancija da ćemo tim trenera Duška Ivanovića gledati u nokaut fazi i "džoker" na kome su navijači polagali nade u Fajnal-for.

Sve se promenilo jednim dopisom Evrolige u kojem je pisalo da je Zvezdi zabranjena registracija novih igrača koja je trajala sve do kraja februara, što je praktično značilo da će organizator igre moći da odigra samo devet utakmica u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

Dok je Zvezda sačekala Kampaca i on se uigrao sa ostatkom ekipe voz za plasman u Top 8 je otišao, te nije pomoglo ni pet uzastopnih pobeda na kraju "regulanog" dela.

Zvezda je sa Kampacom osvojila Kup Srbije i šampionat naše zemlje, dok je u finalu AdmiralBet ABA  slavu Argentincu "ukrao" kapiten Partizana Kevin Panter, te pokazao da je za dve godine postao pravi lider crno-belih, dok Kampaco takav status u Zvezdi nije mogao ekspresno da dobije, iako je svojim odnosom na svakoj utakmici pokazao da je rođeni pobednik.

Na kraju, kada se podvuče crta, Zvezda nije pogrešila sa Kampacom. Pamtiće navijači Crvene zvezde njegove maestralne asistencije, bacanje za loptu na "nebitnim" utakmicama na "+20" i ono najvažnije, činjenicu da jedan od najboljih igrača u evropskoj košarci može da zaigra u njihovom timu.

Na tome bi Zvezda mogla da gradi svoju priču u narednim sezonama, jer ako su mogli doći do igrača Kampacovog kalibra, svaki evroligaški igrač je dostupan ukoliko se kockice poklope.

Dao je velemajstor iz Kordobe sve što je imao Crvenoj zvezdi u jednoj polusezoni, spreman da "pogine" za saigrača i stavi svoj ego u službu tima, baš kao što najveće zvezde rade.

Ipak, Kampacu je, baš kao i verovatno svakom Južnoamerikancu, Madrid draži od Beograda, Real veći od Crvene zvezde, a "kraljevski" klub i aktuelni prvak Evrope garancija da će se boriti za najviše domete, što srpski klub ne može da mu garantuje, barem ne u ovom trenutku.

Umesto Kampaca Zvezda je dovela karakterom i kvalitetom najsličnijeg Miloša Teodosića, još jednog rođenog pobednika i košarkaškog virtuoza. Teo se neće bacati za loptu i biti najagresivniji u odbrani, ali će biti lider u svlačionici i sa sobom doneti medalje i titule. Ono što će imati Teodosić za razliku od Kampaca jeste vreme, a bilo bi lepo i kvalitetnije saigrače.

Ne propustite