Fundamentalni Zvezdin problem - Igranje "bez pozicije"

Autor: Lazar Nikolić
sreda 10.01.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Evroliga ne prašta promašaje i improvizaciju.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Košarka je igra u kojoj su na terenu petorica igrača raspoređenih na isto toliko pozicija.

U osnovi, plejmejker, bek, krilo, krilni centar i centar čine petorku, ali je u modernoj košarci sve postalo hibridno, pa treneri često izvode petorke u kojima pozicije nisu jasno definisane kao ni karakteristike igrača koje ih pokrivaju.

Postalo je moderno da se igra bez klasične "petice", kako bi se raširio teren i svi mogli da pogode za tri poena, pa su nekadašnji krilni centri dobrim delom premešteni na centarsku poziciju, a to je sa sobom "povuklo" krila ka mestu "četvorke".

Novim trendom rukovodila se i Crvena zvezda prilikom sklapanja tima za ovu sezonu. Kao startni centar doveden je barem na papiru dobar šuter za tri poena Majk Tobi, kao rezervna "petica" stigao je Dožel Bolomboj koji se pretvorio u startera, njih su u Beogradu već čekali centri "bez šuta" Luka Mitrović i Ognjen Kuzmić, da bi posle odlaska Kuzmića u FMP, Zvezda dovela još jednog klasičnog centra Fredija Gilespija.

Dakle, čak petorica, u modernoj košarci, centara ove sezone nalazila su se u Zvezdinom rosteru i to ne bi bio problem da se nije zanemarila i praktično izgubila pozicija krilnog centra.

Kada pogledate aktuelni roster ekipe Janisa Sferopulosa jasno je da je Dejan Davidovac prva "četvorka", a njegove zamene, centar Džol Bolomboj, krilo Rokas Gedraitis, te u mizarnim minutima jop jedno krilo  Stefan Lazarević i Dalibor Ilić koga možemo svrstati u krilne centre.

Na startu sezone u klub je došao veteran Nemanja Bjelica, verovatno najbolji krilni centar koga je Srbija imala u protekloj deceniji, ali je zbog još uvek potpuno nerazjašnjenih okolnosti Bjelica napustio Mali Kalemegdan, a da nije odigrao ni minut u svom povratničkom mandatu.

Trebalo je da startni krilni centar bude doskorašnji NBA košarkaš Marko Simonović, ali se i pre novembra videlo da je njegov kvalitetdaleko ispod evroligaškog nivoa i onoga što je pružao njegov prethodnik i nekadašnji saigrač iz Mege Filip Petrušev.

Tako je poznati univerzalac Dejan Davidovac postao najbolja opcija na "četvorci", a igre reprezentativca Srbije u ovoj sezoni, velikim delom i zbog uloge u timu, daleko su od očekivanih. Nije Davidovac neko ko će svojim fizičkim predispozicijama moći da ispod reketa parira evroligaškim "četvorkama", koje su u većini slučajeva i brže od njega, dok su u napadu problemi suprotni.

 

Davidovac na terenu provodi skoro 20 minuta po utakmici, ali je njegova statistika skromna, tek 4.8 poena i 3.3 skoka za indeks korisnosti 6.5.

Prva zamena za Davidovca u poslednje vreme postao je Rokas Gedraitis, to je sjajno izgledalo u "večitom" derbiju, a važan razlog tome bio je izostanak ubedljivo najboljeg krilnog centra Partizana Zeka Ledeja. Već protiv Asvela videlo se da Gedraitis nije za ovo mesto u timu, pa je trener Janis Sferopulos iz "naftalina" izvadio Dalibora Ilića i dao mu prve evroligaške minuta otkako je postao trener Crvene zvezde. Naravno, to nije upalilo, pa su Francuzi poptuno dominirali u reketu, nadskakli Zvezdu i ubacili 100 poena.

Igrao je Sferopulos i sa dva centra, gde bi Džol Bolomboj bio "četvorka" na parketu, ali Amerikanac sa ruskim pasošem nema pozudan šut za tri poena, pa Zvezda u tim trenucima nije mogla da raširi teren, što je protivnicima olakšavalo posao u odbrani.

"Šunja se" i Stefan Lazarević kao "četvorka" u nekim Zvezdinim petorkama, ali njegov primarni zadatak jeste čuvanje najopasnijih protivničkih bekova, mada je nekadašnji igrač FMP-a u prošloj sezoni pokazao da se snalazi i protiv viskoih igrača kakav je Nikola Mirotić, ali je ove njegova minutaža drastično je opala.

Dakle, jasno je da Zvezda nema klasičnu "četvorku" na nivou Evroligi, a improvizacije sa krilima i centrima na poziciji "četiri" ne donose rezultat na najvišem nivou. 

U upravi crveno-belih ne moraju da gledaju dalje od svog dvorišta i sete se igrača poput Kvinsija Milera koji je nekada sa pozicije krilnog centra bio glavna snaga ekipe koja je igrala u TOP 8 fazi Evrolige. Tada je Zvezda imala "četvorku", sada je nema, a ako se ovako nastavi neće imati ni mesto u plej-ofu.

Ne propustite