Hevi metal ne sviraš metalofonom i dairama

Autor: Milovan Longinov
sreda 22.02.2023.
09:45
Izvor: Sportske.net

Koliko je kriv Jirgen Klop, a zašto je još više uprava Liverpula?

EPA-EFE/PETER POWELL .
EPA-EFE/PETER POWELL .

Povezane vesti

Liverpul je doživeo istorijsku blamažu, porazom od Real Madrida rezultatom 2:5.

Ovo je prvi put u istoriji kluba da Liverpul na svom "Enfildu" primi pet komada u elitnom takmičenju, a još gore je to što je tim Jirgena Klopa vodio 2:0 posle 14 minuta i delovalo je da bi huk Kopa konačno mogao da pogura Redse ka pobedi koja bi mogla da bude prekretnica sezone.

Samo 22 minuta kasnije, više ništa od toga nije bila realnost. Real je u 36 minutu imao 2:2, a u 55. 2:4.

Postavljaju se prava pitanja - za koliko stvari je u ovoj sezoni kriv Jirgen Klop, a koliko uprava Liverpula?

Ma koliko sam uvek na strani Jigena Klopa kao trenera, ipak, njegova krivica mora biti prisutna u nekoj meri. Ne može ni Klop da bude zaštićen ko beli medved u vremenima kada trenerske glave padaju i u mnogo blažim situacijama. Šta bi recimo bilo sa Klopom da kojim slučajem vodi Čelsi?

Dakle, Nemac mora biti označen u nekoj meri ka krivac, pa da za početak pogledamo koje su njegove greške.

Selekcija tima

"Nemamo dovoljno igrača u veznom redu? Šta to mogu da donesu neki novi pored Fabinja, Henda, Tijaga, Keite, Eliota, Džounsa, Milnera, Oksa? Imamo i dovoljan fond igrača, a i različite kvalitete veznih i ne vidim problem u tome da ostanemo sa njima", rekao je Klop tokom letnjih priprema, a nikada nećemo saznati da li je to stvarno mislio ili je bio pomiren činjenicom da su mu Ameri gazde.

I da nije izgovorio tu rečenicu tokom letnje turneje kada je prelazni rok "goreo", ne bi bio i on toliki krivac. Dakle, iako ratuje sa upravom i sasvim sigurno ne deli istu transfer filozofiju, i Klop je zaista verovao da može sa ovim veznom da izvuče sezonu.

Istina, Klop je kasnije priznao da je pogrešio i da nije dobro procenio, klub je kasno upalio sve alarme i doveo mu, ni manje ni više, poluinvalida iz Juventusa Artura Mela, koji se, gle čuda, ponovo povredio i još uvek ne igra.

To da je Liverpul doveo samo jednog veznog igrača u poslednje četiri godine, znate odavno. To više nije tema. Tema je, koju niko ne postavlja kao otvoreno pitanje, koliko je Klop trenerski prilagodljiv i kako nije uvideo da sa ovim timom, jednostavno, više ne može da igra svoj rok-metal gegen fudbal? Da li Klop može da vodi drugačije svoj tim i još važnije - da li može da oseti onaj trenutak kada mora suštinski nešto da promeni?

Pep Gvardiola, recimo, preteruje u tome. On može da menja razne formacije, taktike, da istražuje i kada ne treba i da zbuni svoj tim više nego rivala. Klop to ne radi, a da li bi nekad mogao? Očigledno da ne može ili ne želi ili oba.

Ovo nije hevi metal, već raštimovani orkestar

"Vengerov Arsenal je delovao kao orkestar, ali ja više volim hevi metal", rekao je jednom prilikom Klop i tako je njegov Liverpul dobio epitet "hevi metal" ekipe koja "roka" i basovima, bubnjevima, ali i preciznim notama rešava sve svoje rivale, a publika ostaje u transu i satima posle utakmica.

Ali, Liverpul je postao neizbalansirani tim, koji će umreti u svojoj ideji da igra presing, koji izgleda kao snimak sa strima koji kasni pet sekundi. Nesinhronizovano, prekasno, tvrdoglavo, fudbaleri Liverpula igraju presing i tako pomažu timovima i manjih od Reala da igraju bukvalno kako požele i iskoriste sve te praznine po svim delovima terena.

O tome kako Liverpul ove sezone brani prekide treba posebno pisati studije. Za to je ipak malo kriv trener. Zonsko branjenje prekida ne podrazumeva da igrači kao statue stoje poređani onim redosledom kako treba i da se nadaju da će onaj iza da reši njihov problem. Svaki od igrača u liniji od četiri ili pet mora agresivno, odlučno i čvrsto da brani svoj prostor. Militaov gol je u tom smislu pokazao da je Liverpulova odbrana u prekidima loš vic, koji čak više nikome nije ni smešan.

Klop je postao poznat po toj rečenici da njegov tim izgleda kao hevi metal bend, a spao je na to da su mu frontmen i glavni gitarista uzeli metalofon i daire da započnu bis.

Mnogi više ne mogu, uprava na potezu

Posle ove utakmice, svi su složni - pojedinci više ne mogu da igraju za Liverpul. Plašimo se da je takvih previše. Liverpulu, za Klopov sistem, treba pet novih igrača i to kvalitetnih, top klase, ali i dužina klupe, bez koje ne možeš da se boriš na četiri fronta.

Usudiću se i da kažem kakvi profili bi savršeno legli Klopu - Joško Gvardiol, Džud Belingem, Mateus Nunjes, ali moramo sačekati i videti ko bi mogao da pojača bekovske pozicije, jer Cimikas nije dovoljno dobra alternativa za preumornog Robertsona, a TAA ne može više da igra sa alibijem da je "desetka na boku", jer bekovi moraju da znaju da igraju i odbranu, posebno ako je ispred njih Vinisijus Žunior. 

Džo Gomez, Matip, Oks, Milner, Keita moraju da pakuju kofere i da se krv osveži. U suprotnom, Klop će otići, jer njegova prisutnost neće imati smisla u osrednjem timu na Enfildu. 

Uprava Liverpula više nego ikada mora da pokaže da je dostojna kluba koji poseduje, ali i veličine i znanja svog trenera. Oni su svojom pogrešnom transfer politikom, posebno prošlog leta, pokazali koliko (ne)umeju da prepoznaju dešavanja i na terenu, kao što su maheri da zarade proširenjem stadiona "Enfild" u narednim godinama. 

Tih 10-15.000 više sedećih mesta neće im značiti ništa, niti će ostati upamćeni jer su infrastrukturalno poboljašli Liverpul. Istorijsku blamažu 21. februara 2022. navijači će zaboraviti sa ispunjenjem svake Klopove želje, a to je jedini preduslov da im Nemac vrati osmehe na lice novim trofejima. 

Klop zna da se hevi metal ne svira metalofonom i dairama, da li sada zna i uprava Liverpula?

Ne propustite