Jamale, budi srećan što nisi Srbin, ne bi ni video EURO!

Autor: Lazar Nikolić
sreda 10.07.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

Kod nas večito neke kočnice...

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Čitava planete se od sinoć divi 16-godišnjem Špancu Laminu Jamalu verovatno i najboljem igraču Evropskog prvenstva u Nemačkoj, koji je ujedno i najmlađi fudbaler na turniru.

Jamal je "magičnim" pogotkom doneo "crvenoj furiji" izjednačenje u polufinalu protiv Francuske, da bi Dani Olmo režirao potpuni preokret, a Španci stigli do velikog finala.

Golobradi Jamal ispisao je istoriju na stadionu u Minhenu i postao najmlađi strelac u istoriji Evopskih šampionata, a četiri dana ga dele od 17. rođendan.

Srećom za Barsinog vunderkinda i novu zvezdu svetskog fudbala Lamin nema nikakve veze sa reprezentacijom Srbije, jer u tom slučaju ne bi ni video Evropsko prvenstvo, a ako bi se naš Savez borio za njega, izgubili bismo ga, iako mu se srpski stručnjaci redom dive.

Pitate se zašto? Zar, bi selektor Stojković ili neki drugi iz naše škole fudbala stvarno propustio Jamala, sva je prilika da bi.

Imamo svež primer sada već reprezentativca Nemačke Aleksandra Pavlovića koji je tri godine stariji od Jamala, a kada je trebalo da donese odluku da li će igrati za Srbiju ili "pancere" naš selektor Dragan Stojković Piksi je izjavio da neće pozivati igrače "pravo iz porodilišta". U tom trenutku naslednik Tonija Krosa još uvek nije imao svoje mesto u prvom timu Bajerna, a kada ga je dobio već je bilo prekasno.

Sam pogled na spisak reprezentacije Srbije za EURO pokazuje da Jamal ne bi imao nikakve šanse da se nađe na njemu. Najmlađi naš reprezentativac u Nemačkoj bio je 20-godišnji napadač Petar Ratkov koji nije dobio ni minut kod Piksija, što dovoljno govori koliko je selektor spreman da rizikuje sa mladima.

A kako i da rizikuje kad se već danima superligaši natežu sa uvođenjem novog pravila o famoznim "bonus" igračima i svi osim Partizana žele dva umesto jednog fudbalera rođenog posle 1. januara 2002. godine. Podstimo, Jamal je rođen 13. jula 2007.

I da nije tog pravila o "bonusima" verovatno naši klubovi ne bi smeli ni tog jednog mladića da isforsiraju u Super ligi, koja je izgleda teža od Lige šampiona i Evropskog prvenstva, gde Jamal ima zacementirano mesto u Barsi i selekciji Španije, a "bonus" u Srbiji bio bi i njegov kolega sa drugog krila 21-godišnji NIko Vilijams.

Samo je pokojni Siniša Mihajlović svojevremeno pozivao maloletne Nemanju Radonjića, Andriju Živkovića i Predraga Rajkovića u reprezentaciju, ali ni kod njega tada nisu imali važniju ulogu od čistog upoznavanja sa obavezama reprezentativca.

Mi ne smemo, mislimo da znamo, a ne znamo. Zato ćemo u nedelju u finalu navijati za klinca Jamala i čekati da naši talenti prvo porastu i, ako nam ih neko ne preotme, zaigraju za Srbiju tek kada redovno počnu sa brijanjem, a možda bi neko od njih već opčinio svet. Umesto toga natezaćemo se sa "bonusima", jer je mlad igrač u timu za nas izgleda kazna...

Ne propustite