Kada si neodlučan ostaneš bez ičega

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 14.08.2023.
19:34
Izvor: Sportske.net

Ko je kriv što Liverpul gubi na transfer bojištu?

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Tamo negde pred kraj prošle sezone, Jirgen Klop samouvereno je govorio kako će ekipa biti dosta spremnija za novu sezonu, što fizički, što organizaciono i taktički. Odnosno, pričao je da će nastojati da svi ulazni transferi koji bi trebalo da se dogode budu završeni pred početak priprema.

U redu, krenuo je klub da ispunjava njegove zamisli i vrlo brzo su angažovani Aleksis Mekalister i Dominik Soboslaj. Ali, sve osim toga na tržištu okončano je vrlo neuspešno po Liverpul.

Vratićemo se nekih osam meseci unazad, kada je posle završenog Mundijala Liverpul žarko želeo Enca Fernandeza. Uskočio je tu Čelsi sa znatno jačom ponudom i boljim ugovorom i Argentinac je završio na "Stamford bridžu". Čelsi vs Liverpul 1:0.

U redu, ima još imena na tržištu...

Došlo je leto, Džud Belingem je bio goruća tema na "Enfildu", ali mediji su plasirali priču da je Englez preskup za Liverpul, odnosno da u slučaju da ga otkupe od Borusije Dortmund ostaju bez ostatka budžeta za prelazni rok. Uskočio je tu Real Madrid, ponudio 103.000.000 evra i završio jednog od najtalentovanijih veznih igrača na svetu. Brzo i efikasno. Slično je bilo i u slučaju Orilijena Čuamenija leto kasnije.

Umeo je i Liverpul to da radi i da zatvara neke sjajne transfere prethodnih godina poput Tijaga Alkantare, Fabinja i Žote koji su dolazili praktično bez da se njihova imena pojavljuju u medijima. Brzopotezni su bili tadašnji sportski direktori Majkl Edvards i Džulijen Vord, a sada kada njih nema, palica je u rukama Nemca Jerga Šmadkea. 

FC Liverpool

On je nedavno dobio kratkoročni ugovor uz napomenu da mu upravo ovo leto kroji sudbinu. Svoje nemačke veze lako je iskoristio u slučaju Dominika Soboslaja, ali sada ne ide tako jednostavno.

Prvo su se okomili na Sautemptonovog Romea Laviju poslavši dve ponude na "Sent Meris" od kojih je najveća bila 46.000.000 funti. Znali su da "sveci" potražuju 50.000.000, ali nisu išli do te cifre. Na to su ih primorali odlasci Džordana Hendersona i pre svega Fabinja koji je bio "šestica" prethodnih godina.  Tako se samo odjednom, Liverpul pojavio sa ponudom od 115.000.000 funti za Mozesa Kaiseda što je Brajton prihvatio, ali ne i sam fudbaler. On je želeo Čelsi i dobio Čelsi. Stoga, Čelsi vs Liverpul 2:0.

Videlo se juče na delu da Liverpul ima prazninu na mestu "šestice". Da je distanca između poslednje i središnje linije prevelika i da nema čoveka koji bi trebalo da bude spona, a ujedno i da pokriva praznine koje ostavljaju Mekalister i Soboslaj kada krenu ka napred što su i njihovi afiniteti. Tako je danas na "Sent Meris" stiglo 60.000.000 funti za Romea Laviju, ali ovaj devetnaestogodišnjak je odabrao Čelsi i dogovorio se s njima. Čelsi vs Liverpul 3:0.

Zašto bi uopšte taj momak rešio da se vrati pregovorima sa Liverpulom kada ga je sportski sektor ostavio "na čekanju" u razlici od 4.000.000 i ponudio ONOLIKI novac Mozesu Kaisedu? Pritom, dobio je duži i bolji ugovor na "Stamford bridžu".

Tako je Liverpula ovog leta koštala ozbiljna neodlučnost u pregovorima, a kolika je krivica Jerga Šmadkea tu saznaćemo kada mu istekne probni rad u Mersisajdu. Sada moraju da posegnu za nekim alternativnim rešenjima, da potraže profil igrača koji će se odmah uklopiti u sistem, a vremena je sve manje.

I dalje je teško utvrditi koje krivac za neuspehe na transfer bojištima. Američki vlasnici su zadrti, striktni i trošiće samo onoliko koliko im zakon to dozvoljava, bez da traže rupe i rupice. Klop je garantovao za Šmadkea čiji pregovori na delu za sada nisu doneli ništa u pogledu unapređenja ekipe. A, krivi li su možda i mediji do kojih dolaze informacije koje često umeju da utiču na transfer?

Ne propustite