Kako upropastiti šampionski tim? Pitajte Rudija Garsiju!

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 09.10.2023.
14:18
Izvor: Sportske.net

Francuski stručnjak razgradio ekipu koja je prošle sezone harala Italijom.

EPA-EFE/SERENA CAMPANINI
EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Povezane vesti

Napoli je prošle sezone dominantno osvojio Seriju A, postao je šampion Italije treći put u istoriji, prvi put posle ere Dijega Armanda Maradone, pod Vezuvom se igrao strašan fudbal, navijači su godinu dana bili u transu, Skudeto se slavio danima, ali serija poteza posle tog slavlja pokazala je da je Napoli ipak "mali" klub.

Jer kako objasniti potez vlasnika Aurelija De Laurentisa da pusti tvorca šampionske ekipe Lućana Spaletija da tek tako ode i da pritom uđe u sukub sa današnjim selektorom Italije?

Kako objasniti prodaju najboljeg štopera u Seriji A prošle sezone Kima u Bajern i odbijanja da mu se dovede adekvatna zamena?

I za kraj, kako objasniti dovođenje trenera čudne filozofije i diskutabilnog kvaliteta i znanja, Rudija Garsije, da nastavi posao koji je započeo Spaleti?

Jer, Rudi Garsija je sve ono što Spaleti nije. Defanzivan je, fudbal koji igraju njegove ekipe je oduvek bio negledljiv, svi to znanju, ima tešku narav, a u Napoli je došao neposredno pošto je bukvalno proteran iz saudijskog Al Nasra, jer je ušao u sukob sa Kristijanom Ronaldom.

Sve što se sada dešava u Napoliju je moglo da se nasluti istog dana kada je doveden u ovaj klub. Jer njemu trebaju drugačiji tipovi igrača da bi svoje zamisli sproveo u delo...

Čovek je uspeo da za nekoliko meseci u potpunosti razgradi igru Napolija, koji je prošle sezone izgledao kao "mašina" u sistemu 4-3-3 i utakmice ove ekipe je svaki ljubitelj fudbala pratio sa oduševljenjem.

Kviča Kvarackelija, majstor fudbala koji je stavljan u rang sa Maradonom među navijačima, ne može da se prepozna, izgubio je samopouzdanje, nema više njegovih lucidnih prodora i driblinga i prosto čovek ne liči na sebe. 

Ubojiti strelac Viktor Osimen je vidno nezadovoljan i ušao je u sukob sa "celim Napuljom", iskusni desni bek Di Lorenco pravi neshvatljive kikseve, Politano je nesiguran, Lobotka i Angisa lutaju na sredini terena, levi bek Rui je sklonjen na klupu, Raspadori i Simeone više nisu "džokeri", Rahmani bez je bez Kima pored sebe izgubio sigurnost, dok štoperi Ostigard i Natan nemaju kvalitet da igraju u timu koji je šampion Italije.

Muči se Napoli sa Garsijom od prve utakmice, a sva nemoć je isplivala na površinu sinoć protiv Fiorentine na "Maradoni", gde je domaćin nadigran i "razbijen" u porazu od 1:3.

Od Napolija koji je dominirao u posedu pod Spaletijem protiv svih rivala, dobili smo Garsijin Napoli, koji protivnicima prepušta kontrolu poseda i čeka tranziciju, a to nije u "DNK" ovog sastava.

Sinoć je Fiorentina gospodarila terenom 90 minuta, Napoli se ništa nije pitao i doživljen je poraz, nakon kojeg branilac titule već posle osam odigranih kola ima sedam bodova manje od vodećeg Milana pred reprezentativnu pauzu.

Sledeći meč Napolija je 21. oktobra protiv Verone u gostima, da li sa Garsijom na klupi, ostaje da se vidi... 

Za "vađenje fleka" je ipak kasno, ko god ga eventualno zamenio. 

Spominje se Antonio Konte, ali to bi tek bila šokantna promena, jer ovaj Napoli nema igrače za njegovu formaciju 3-5-2, od koje Italijan ne odstupa. Probao je i Garsija da sa trojicom pozadi, ali je brzo odustao. 

U svakom slučaju sve ono što se u Napulju dešavalo nakon osvojene titule je primer kako u fudbalu ne treba da se radi!

Ne propustite