Ko će da brani Srbiju u Nemačkoj?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 22.02.2024.
08:46
Izvor: Sportske.net

Selektor Dragan Stojković imaće mnogo dilema pred EURO, a "jedinica" je definitivno jedna od njih.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Reprezentaciju Srbije za nešto manje od četiri meseca očekuje takmičenje na Evropskom prvenstvu koje će se održati u Nemačkoj. "Orlovi" će u grupnoj fazi kontinentalnog takmičenja odmeriti snage sa selekcijama Engleske, Danske i Slovenije, a mnogi s nestrpljenjem očekuju konačan spisak selektora Dragana Stojkovića.

To spiska ima sasvim dovoljno vremena da na njemu možda vidimo i nekoliko iznenađenja, bilo je određenih najava da ćemo videti neka nova lica već u prijateljskim utakmicama u martu protiv Rusije i Kipra, a nema dileme da će selektor Stojković biti na slatkim mukama i kada je reč o izboru prvog golmana našeg nacionalnog tima.

Na prvi pogled, stvari izgledaju krajnje jednostavno jer je Vanja Milinković Savić odradio čitave kvalifikacije i na osam utakmica primio devet golova. Golman Torina ostavio je odličan utisak i pored ne naročito stabilne odbrane "Orlova" i sasvim je sigurno prvi favorit za mesto među stativama i na predstojećem Euru.

Ali, u međuvremenu se pojavio Đorđe Petrović.

Nekadašnji golman Čukaričkog je proteklog leta MLS ligu zamenio najkvalitetnijom ligom na svetom, Premijer ligom i obukao dres Čelsija. Dugo je Petrović čekao na svoj debi u takmičarskim mečevima, a dočekao ga je posle povrede Sančesa protiv Evertona kada je odigrao sedam minuta.

Od tada je 24-godišnji Požarevčanin nezamenjiv na golu "Plavaca", a to se, slučajno ili ne, poklopilo sa sve boljim rezultatima ekipe Maurisija Poketina od kojeg je dobio i pohvale u medijima. Petrović je na pet utakmica sačuvao svoju mrežu netaknutom u Engleskoj, a to je ozbiljan adut pred EURO.

Naravno, za svoje mesto će se boriti i Predrag Rajković koji je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo bio prvi Stojkovićev izbor, ali na samom Mundijalu VMS preuzeo njegovu ulogu. Nekadašnji kapiten Crvene zvezde standardno brani u Majorci gde se u nekoliko navrata tokom aktuelne sezone istakao odličnim odbranama. 

Ipak, teško je verovati da bi se mogao vratiti na gol "Orlova", barem ne u Nemačkoj.

I kao da ove slatke muke nisu dovoljne, pa je "proradio" i Mile Svilar, što naravno ne može nikako da škodi. Momak rođen u Belgiji ove sezone brani standardno za Romu u Ligi Evrope, a nedavnu priliku u Seriji A iskoristio je tako što je, prema mnogim ocenama italijanskih medija, bio najbolji igrač čitavog kola u trijumfu "Vučice" nad Frozinoneom.

Danijele De Rosi je najavio da će Svilar nastaviti da brani i u Seriji A, pa će tako Dragan Stojković biti čak i u dilemi koju trojicu će povesti na EURO. Realnije je, istina, očekivati da će Svilar kakvu god sezonu imao u Romi sačekati neke naredne reprezentativne cikluse, ali braniti standardno za ekipu renomea koji imaju Rimljani, sigurno ne može proći nezapaženo.

Pozive su dobijali i Veljko Ilić, Filip Stanković, Boris Radunović, a u ozbiljnoj je formi i Partizanov Aleksandar Jovanović.

Dodali bismo na to i pravnu bitku sa UEFA povodom statusa Vladana Kovačevića koji brani za Rakov gde je postao želja velikog broja ozbiljnih evropskih klubova, pa se stiče utisak da je Srbija u neverovatnom suficitu kvalitetnih golmana koji orbitiraju ka nacionalnom timu.

Koga biste vi izabrali?

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sale
Friday, 23.02.2024
14:43

Mišljenja sam da će ipak prvi golman Čelzija biti Sančez. Petrović dobro brani otvorene puteve, ima dobar refleks, solidan je jedan na jedan, ali je linijaš i nesiguran je kod izlazaka i presecanja lopti iz prekida. Za Kovačevića je mislim bitka izgubljena, tako da na njega nećemo moći da računamo!

avatar
Ilina Liki petrovic
Thursday, 22.02.2024
09:26

Mislim da nema dileme. Prvi pik je Djordje Petrovic. Pa R. Sancz je placen 40.000000€...to nije merilo jer srce bije u junaka....za to je prva opcija kod Poketina.