Kumane, ti li si?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 26.11.2023.
08:50
Izvor: Sportske.net

Zašto je Barselona jednako negledljiva kao pre dve godine?

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Ćavi Ernandes je jedva čekao prethodnu reprezentativnu pauzu da psihološki pritisak splanse, da se njegova ekipa resetuje, ali se onda - vratio na staro.

Barselona je u subotu odigrala mršavih 1:1 sa Rajo Valjekanom u gostima i po prikazanoj igri to je realan rezultat. Po greškama sudija, po ko zna koji put, Barsa je možda i trebalo da pobedi, ali igra je nešto što mnogo više treba da brine i Ćavija i navijače u ovom trenutku.

Velika je istina da su sudije u nekoliko navrata žestoko oštetile Barselonu ove sezone. U prvom kolu nije sviran čist penal nad Arauhom u poslednjim trenucima utakmice zbog neke izmišljene igre rukom Gavija sekund ranije. 


Onda ako se sećate gostovanja Granadi kada je takođe u poslednjim minutima poništen pogodak Žoaa Feliksa, jer je Feran Tores bio u nedozvoljenoj poziciji iako ga je lopta preletala i bio je predaleko od nje, uticao je navodno na kretanje odbrane. 

U nedavnom "El klasiku" Čuameni je rvačkim zahvatom oborio Arauha, sudije nisu ni gledale VAR, da bi juče bio verovatno čist penal nad Rafinjom takođe u nadoknadi vremena, o tome smo već pisali. 

Ćavi Ernandes je svaki put kritikovao sudije, a kada bi u istoj meri bio i samokritičan prema sebi i svojim igračima, možda Barselona ne bi trebalo toliko da zavisi od grešaka ili odluka sudija.

"Znam da igramo loše i ne želim da tražim izgovore, ali činjenice su da su nas sudije oštetile nekoliko puta ove sezone. Protiv Hetafea, Granade, danas, sve odluke koje je trebalo da budu u našu korist svirane su na našu štetu. Ovo već postaje frustrirajuće", rekao je Ćavi. 

I ma koliko Ćavi i bio u pravu, jedna stvar je ovde posebno zanimljiva - da neodoljivo podseća na Ronalda Kumana. Nadobudni Holanđanin je posle svake loše utakmice i lošeg rezultata tražio izgovore, neretko u suđenju ili povredama ključnih igrača. Isto što već nedeljama unazad radi i Ćavi. 

S druge strane, za razliku od Kumana, velika je istina i to da Španac ima na raspolaganju daleko jači tim. I o tome ste već mogli da čitate na ovim stranicama, dovoljno je setiti se kako je Kuman svoje poslednje nedelje igrao u napadu sa Depajom, Lukom de Jongom, Mingezom, Pikeom, Albom, Erikom Garsijom... Kuman je čitavu jesen jadikovao zbog povreda Osmana Dembelea i Pedrija te Ansua Fatija i uporno ponavljao "da imam sve igrače na okupu, sigurno da bismo imali bolje rezultate". Slična rečenica koju je i Ćavi ponavljao ove jeseni u odsustvu De Jonga, Pedrija, Levandovskog. 

Ono što je golim okom vidljivo, a takođe je identično i za Kumanovu i Ćavijevu Barsu - njihov fudbal je negledljiv i "provaljen". Ćavijev sistem se urušio, igrači sve manje veruju u njegove taktičke ideje i to je i glavni razlog zašto na terenu izgledaju kao razbijena banda. 

Niko ne može da kaže da na papiru ova Barselona nema jedan od najjačih timova Evrope, jer bi svaki trener dao sve da ima kvartet štopera Arauho, Kunde, Kristensen, Injigo (o kakva igračina i kakva šteta što je karijeru protražio u Baskiji). Ilkaj Gundogan je i dalje fantastičan igrač samo malo premoren, De Jong se vratio i svi znamo njegove kvalitete, dok o Pedrijevim i Gavijevim je takođe izlišno govoriti. Uz Feliksa, Rafinju, Toresa, Jamala, Levandovskog, Barselona ima dovoljno širom roster i arsenal da pronađe način da ugrozi svakog rivala, ali, na terenu izgleda - negledljivo, jalovo, bezidejdno, izduvano, prazno i što je najgore - sa potpunom nevericom u trenera. Nešto što je najviše karakterisalo Barselonu u eri Ronalda Kumana.

Samo, što za razliku od Kumana, Ćavi jeste bio izbor Đoana Laporte i mediji, za sada, i dalje čvrsto stoje u njegovu odbranu, a ne bi smeli. Ćavi je već ispustio titulu, a u Evropi i dalje strepi i pored jedne od najlakših grupa u istoriji, sada ne sme da kiksne protiv Porta u utorak, jer bi sve moglo dodatno da se zakomplikuje. U Ligi šampiona nije pobedio nijednu veliku utakmicu, izgubio je sve četiri od Bajern Minhena, od Mančester junajteda je ispao iz Lige Evrope, a procenat pobeda mu je ispod 30%.

U sezoni kada je konačno došao trenutak da Ćavi pokaže svoj trenerski potencijal, kada je dobio tim dostojan borbe za sve trofeje i što je najvažnije - da navijači konačno počnu da uživaju u igri svoje ekipe, što je u Barseloni bitnije nego bilo gde drugo na svetu, tim je katastrofalan. 

Ne moramo da se bavimo brojkama u ovom slučaju, Ćavijeve i dalje jesu za nijansu bolje od Kumanovih, ali one stvari koje se ocenjuju golim okom, utisak je identičan. Ćavi će dobiti šansu, sigurno do kraja godine, verovatnije i do kraja sezone, iako ima paklen raspored i nakon Porta u utorak, u nedelju dočekuje Atletiko Madrid, a potom 10. decembra i lidera Đironu. 

Jedno je sigurno, sudije će grešiti, Barselona će biti ispod očekivanja, Ćavi će imati izgovore. Baš kao i Kuman do pre tačno dve godine. 

Ne propustite