Kvalitet klade valja, izmene caruju

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 15.07.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

Kako su izmene odlučile prvaka.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Povezane vesti

Možemo poduže pričati i pisati o kvalitetima španske reprezentacije i zbog čega su apsolutno zasluženo podigli trofej namenjen evropskom šampionu.

Bilo je to, između ostalog, zbog briljantno ukomponovane grupe igrača koji su sa jasnim zadacima činili savršeni mozaik sistema Luisa de la Fuentea. Sistem, sistem, sistem. Sistem u vezi sa ovom selekcijom ima veze i sa sistemom koji je uspostavljen u fudbalskoj Španiji upravo od strane čoveka koji ih je sinoć i doveo do trofeja.

Selektor Luis de la Fuente je juče postao prvi čovek u istoriji koji je sa svojim ekipama osvajao Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina, do 21 godine, Ligu nacija i Evropsko prvenstvo u seniorskoj konkurenciji. 

Osim što su uz sebe imali sistem kroz koji su prošli mnogi od fudbalera čija imena se od juče nalaze u istoriji španskog fudbala, imali su i selektora čije su odluke u svakom momentu turnira bile briljantne. Ako je Mark Kukurelja bio izvrstan na levoj strani aktivno učestvujući u pokretanju napada, distribuciji i finišingu... Ako su Rodri i Fabijan Ruiz brinuli da se pažljiva kula od karata ne sruši, De la Fuente je u istoj meri vodio računa o balansu. Španci su sigurno došli do četvtrtfinala. A, onda protiv Nemačke, dolazi detalj kada se Pedri povredio posle samo osam minuta igre i umesto njega, De la Fuente odlučuje da uvede Danija Olma čoveka koji nije bio u planu da na terenu boravi kao starter, ali opet je donosio izuzetan kvalitet. Obitavavši između linija svojih rivala, specifično u duelu sa Nemačkom, fudbaler Lajpciga je pravio razliku i upravo je on golom i asistencijom režirao prolaz Španaca u polufinale protiv domaćina turnira. 

Tokom duela, De la Fuente je hrabro izvukao sa terena Lamina Jamala, a zatim je isto uradio i sa Nikom Vilijamsom i Alvarom Moratom kako bi dobio nešto konzervativniji pristup u završnici. Ipak, Florijan Virc je dao gol za izjednačenje i odveo utakmicu u produžetak, a tamo, pomenuti Olmo asistira još jednom rezervisti Mikelu Merinu za polufinale "furije".

Hesus Navas je bio čovek kojeg je De la Fuente koristio u polufinalu protiv Francuske budući da je Dani Karvahal bio suspendovan. Iskusni tridesetosmogodišnji desni bek je imao pretežak zadatak da sprečava poletnijeg, bržeg i jačeg Kilijana Embapea da prodire unutra, što je u određenoj meri i uspevao, ali uistinu, nije se mnogo proslavio. Jeste vršio destrukciju igre francuskog tima, ali isto tako je rano dobio žuti karton posle neopreznog starta pred kaznenim prostorom. Napustio je teren posle sat vremena kada je bilo 2:1 za njegov tim. Odradio je stoički svoj posao, možda ne na nivou drugih izmena o kojima je reč u ovom tekstu, ali kada se sve okolnosti uzmu u obzir, ocena bi mogla biti "trojka".

I za kraj, naravno, samo finale u kojem u 68. minutu uvodi Mikela Ojarzabala umesto Alvara Morate. Čoveka koji obožava da se izvuče na krilo, ima bolje kretanje od svog kapitena i rolu koja podrazumeva više igranja sa ostatkom ekipe. Naravno, znamo kako se okončao meč - pogotkom napadača Real Sosijedada koji je krunisan u španskog heroja.

Tri izmene koje su bile proizvod svega dobrog u španskom timu su rešile Evropsko prvenstvo: Dani Olmo, Mikel Merino i Mikel Ojarzabal. Tri izmene i jedan čovek koji im je dao instrukcije i znao zbog čega ih uvodi: Luis de la Fuente.

Ne propustite