Maniri gospodina Ranka Popovića i "doviđenja", a ne "zbogom"

Autor: Milovan Longinov
subota 23.12.2023.
10:30
Izvor: Sportske.net

Ranko Popović je i zvanično napustio Vojvodinu.

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Samo četiri i po meseca bilo je dovoljno za neraskidivu vezu između Vojvodine i Ranka Popovića, koji je teška srca odlučio da prihvati poziv iz Japana i napusti "Karađorđe". 

Dana 22. decembra 2023. godine, Sportsko društvo Vojvodina obeležilo je tradicionalni novogodišnji koktel u pozorišnom klubu "Trema", koji je ujedno poslužio i za oproštaj od Ranka Popovića. 

Predsednik Dragoljub Zbiljić uručio je Popoviću "plavu zvezdu" i neočekivanim emotivnim govorom pozvao i dosadašnjeg trenera da mu se pridruži ispred mikrofona, a tada su usledile reči koje treba da zapamte navijači Vojvodine.

"Ja sam od svog detinjstva učen da je Vojvodina veliki klub, ali tek kada sam je video iznutra shvatio sam koliko je zapravo ona velika. Mi smo svi ovde prolaznici, koji treba da pokušamo da damo nešto za njen boljitak i ja se nadam da sam uspeo barem malo da doprinesem tome. Ja u Vojvodinu nisam došao kao navijač Vojvodine, ali odlazim tako što sam je od srca zavoleo", rekao je emotivni Ranko Popović.

Nakon oficijalnog dela, tamburaši su razgalili raspoložene goste stihovima "ćiribu-ćiriba igra Voša ko Barsa", ali je najemotivniji trenutak usledio nešto kasnije. Predsednik Dragoljub Zbiljić je za Popovića poručio pesmu "A sad adio", grla su se "pocepala", a zagrljaji koji su usledili uz zacaklele oči uz stihove "ja ću se vratiti" ostaće urezani kao Rankov amanet.

Zbog čega i kako je Ranko Popović za samo četiri i po meseca toliko promenio energiju na "Karađorđu" i u FC "Vujadin Boškov"? 

Za početak - svojim gospodskim manirima. Od prvog, do poslednjeg dana. Ranko Popović je uoči svog odlaska okupio sve zaposlene u FC "Vujadin Boškov" i odveo ih na ručak, te im se zahvalio na svemu što su radili za njega i njegov tim i pomagali mu da svakodnevno može da obavlja svoje zadatke. 

Juče je doneo poklone i za marketing tim Vojvodine, kao mali znak pažnje za divnu obostranu saradnju. On je svojim ponašanjem, ne računajući fudbalsko znanje, pokazao kako treba da se poštuje i ponaša svaki trener Vojvodine i zato će na onom sledećem biti veliki i težak zadatak, kao što je to na koktelu poručio i Dragoljub Zbiljić.

"Sledeći trener Vojvodine, osim fudbalskog znanja, moraće da ima i to još nešto, kao što je Ranko Popović umeo da motiviše i razbudi igrače i stvori ovakav ambijent", rekao je između ostalog prvi čovek FK i SD Vojvodina. 

Ako se uz sve to, vratimo i na ono fudbalsko, tu ćemo tek videti koliko je Popović probudio ekipu iz onog letnjeg užeglog sna, posle katastrofalnog starta sezone i četiri poraza. 

Skor od 10 pobeda, četiri remija i pet poraza ne pokazuje u pravoj meri koliko je Popović unapredio Vojvodinu, jer rezultati njegovog rada je tek trebalo ubiraju plodove na proleće i naredne sezone, da je kojim slučajem ostao.

Ponuda iz Japana ipak je od onih koje ne mogu da se odbijaju. U pitanju je bio i lični momenat, da se oduži čoveku koji je odredio njegovu trenersku karijeru i pomogao mu kada je prvi put otišao u Japan, a sada je ujedno i generalni menadžer tima Kašima Antlersa, koji imaju obavezu da napadnu titulu. 

Vojvodini ostaje nada da će sledeći trener nastaviti Rankovim stopama, na terenu, ali i posebno manirima van njega. Jer, do sada, verujem da niko u FC "Vujadin Boškov" nije baš znao koliko je važna takva interakcija, takav ambijent, i da ti momenti van terena i treninga, zapravo stvaraju atmosferu od koje se sve prenosi i na teren. 

Kako i ko posle Ranka Popovića?

Vojvodina je u poslednjih 10 godina promenila čak 20 trenera. Ako imenuje Rankovu zamenu do kraja 2023, to će joj biti četvrti trener u kalendarskoj godini posle Milana Rastavca, Radoslava Bataka i Ranka Popovića. 

U toj deceniji, samo je Nenad Lalatović uspeo da ostane barem jednu celu sezonu (preciznije on je ostao i pune dve), što je svakako zabrinjavajući faktor, koji nije nezanemarljiv za kontinuitet koji je potreban za uspehe u skladu sa ambicijama kluba.

I zaista nije bitno ko će doći posle Popovića ako uspe da zadrži ovakvu atmosferu, dopre do glave svakog od 20 i nešto članova ekipe i nastavi da gradi snažan kolektiv. 

Ukoliko se i to ne desi, klupa Vojvodine će uvek biti dostupna za Ranka Popovića. Kada osvoji sve trofeje sa japanskim "jelenima" i poželi da se vrati u "Srpsku Atinu". 

Do sledećeg viđenja, gospodine Popoviću. Bilo je zadovoljstvo svima koji plavu zvezdu nose u srcu. 

Ne propustite