Mesi ga je nazvao Barsinim "kancerom", do danas je previše "metastazirao"

Autor: Milovan Longinov
subota 21.09.2024.
08:45
Izvor: Sportske.net

Na proleće će biti decenija...

EPA/TONI ALBIR
EPA/TONI ALBIR

Povezane vesti

"Došlo je do nesporazuma između mene i Erika, koji je rezultirao njegovim crvenim kartonom. Nažalost, takve stvari  se dešavaju u fudbalu", rekao je nekapitenski kapiten Barselone Mark Andre Ter-Štegen nakon čega je bio primoran i da blokira mogućnost komentarisanja na svom Instagram profilu. 

Kapiten koji to nije i ne može da bude. Ali, ovde je veći problem što više nije i ne sme da bude ni - prvi golman Barselone. Još jedna kobna evropska noć u kojoj je Nemac bio glavni akter. Gostovanje Monaku na stadionu "Luj II" bila je njegova 85 utakmica u Ligi šampiona u dresu Barselone, primio je 99 golova. Bio je tu u svim evropskim katastrofama od poslednje osvojene Lige šampiona, od juna 2015. godine. 

Preživeo je Juventus 2016/17 (3:0), Romu 2017/18 (3:0), Liverpul 2018/19 (4:0), Bajern 2019/20 (8:2), pa još sve one punjaže od Bavaraca u naredne dve grupne faze, PSŽ 2020/21 (1:4), sramne eliminacije od Ajntrahta pa i od Mančester junajteda u Ligi Evrope sa Ćavijem na klupi. Dakle, sve Barsine evropske katastrofe, gde kada nije možda bio uvek ni krivac, nije bio ni onakva klasa da napravi neko čudo, kao što recimo neretko radi njegov najveći protivnik na golu Real Madrida - Tibo Kurtoa. 

Dibu Martinez - primer pravog lidera i kapitena bez trake

Baš na dan kada je Barselona započinjala svoju novu sezonu u Ligi šampiona, sa Hansijem Flikom, nabasao sam na dokumentarac o Argentininom pohodu na krov sveta u Kataru. Laž je ako mislite da je Lionel Mesi bio najzaslužniji za taj trofej, jer to je bio - Dibu Martinez. 

I to, ne samo zbog one odbrane 1 na 1 sa Kolo Muanijem, već zbog svega onoga iza kulisa, o čemu niko od nas nije mogao ni da zna kakav je mentalni oslonac svim igračima. A što se tiče odbrane u poslednjoj sekundi finala Mundijala, Dibu je jednom rečenicom dočarao kako to golman mora da razmišlja u milisekundama u trenucima kada im životi zavise od toga. 

"Video sam da lopta pada, pomislio sam da ako izađem previše, lako će me lobovati, ali i ako ostanem povučen na liniji, dodaće Embapeu koji je bio sam na drugoj stativi. Morao sam da ostanem negde na sredini, kada sam ga pogledao u oči, video sam da ne gleda gde šutira, raširio sam ruke i noge i odbranio. Da nisam, ne bih mogao da živim više posle toga", objasnio je Dibu Martinez.

Ali, osim te odbrane, Martinez je objašnjavao na koji način je pomagao svojim igračima u trenucima padova, a nije da ih nije bilo. Setite se poraza od Saudijske Arabije odmah na startu, a potom meča protiv Meksika koji je bio biti ili ne biti za prolaz dalje. Protiv Austrlije u osmini finala je skinuo zicer 1 na 1 u nadoknadi i sačuvao 2:1, onda je usledila Holandija gde je začarao rivale i skinuo penale Van Dajku i Berghajsu u prve dve serije i doneo polufinale. U velikom finalu je skinuo penal Komanu, Čuameniju se uvukao u glavu da zategne pored stative, a Dibala ga je poslušao da ako odbrani prvi penal, drugi šutne po sredini, jer će se Ljoris 100% baciti u stranu. 

Ukratko, tako se ponaša golman koji je kapiten bez trake, koji ima svoju ulogu koja je, znate već istoriju fudbala, uvek bila presudna na putu ka najvažnijim trofejima. Svima onima koje Barselona propušta, a Ter-Štegen je glavni akter, ne nužno i krivac, ali sve ređe je i heroj. 

Tibo Kurtoa i Perezova seča kad god je neophodno

Hajde da povučemo i jednu paralelu između Barselone i Real Madrida. Katalonci svoje legende i ključne igrače ili oteraju, ili dočekaju 12:05, kada ih navijači već "zamrze" i kada je odavno svima jasno da je trebalo da se povuku dok je bilo vreme. Tako je bilo i sa Pikeom i sa Albom, ovog leta i sa Serhijem Robertom, dok je sramno podsećati se načina na koji su otišli Luis Suarez i Lionel Mesi. Nijedan od ovih odlazaka niti je došao na pravi način niti u pravom trenutku. I da, Ter-Štegen je sve velike promene - preživeo. 

S druge strane, imamo Florentina Pereza, koji zarad uspeha, zna kada treba da preseče i da kaže kraj kada je najlepše. Setite se samo tog leta kada je doslovno naterao Kejlora Navasa da ode, golmana koji je doslovno kao Dibu Martinez, bio najzaslužniji za tri vezane Lige šampiona od 2016. do 2018. godine. Potom je na red došao i Kristijano Ronaldo. Nema milosti, ni sentimenta. Trenutak je za novi početak, pa makar i bez Ronalda koji je tražio veću platu, Perez je odlučio da ga proda godinu dana pre isteka ugovora i da za njega dobije 100 miliona evra. 

Serhio Ramos, Marselo, Karim Benzema, ovog leta i Toni Kros i Naćo Fernandes, svaki od njih je otišao kada je došao pravi trenutak i kada je to bilo u interesu tima, kluba i nastavka rezultata i trofeja. I da ne govorimo kako je sve svoje legende Florentino Perez zamenio, posebno Kejlora Navasa sa Kurtoom. 

Ter-Štegenenovo "izvinite nikad" i plaćajte me uredno

Ono što Nemcu najviše zameraju navijači i katalonska javnost, jeste egoizam. Mark je golman koji uvek ima istu ekspresiju lica, ne pokazuje emocije, deluje kao da ga ne interesuje ništa. Tipični "Švaba", rekli bi neki na našim prostorima. Ali, nije to samo do tih izostanaka ekspresija, već što su one takve i iznutra. Ter-Štegen nikada ne preuzima javno odgovornost za svoje greške, a to je najbolje potvrdio posle katastrofalne partije posle koje je crveni karton Erika Garsije okarakterisao kao nesporazum, iako je imao dva slobodna igrača na boku, a Španac je bio pod pritiskom dvojice. 

Navijači su ga toliko obasipali porukama da je prvi put bio primoran da blokira komentare na Instagramu.  

Međutim, nisu samo sve ove godine na terenu jedini njegov problem. Već i što je Ter-Štegen bio deo ONE četvorke koja je potpisala ugovore sa jasnim ciljem da pokopa novu upravu. Bio je to 20. septembar 2020. godine. Sedam dana pre nego što je Hosep Marija Bartomeu odlučio da konačno podnese ostavku. Ali, prethodno je pojedinim igračima ponudio obnove ugovora, po kojima bi se odrekli svojih primanja sada, ali bi kasnije došli na naplatu - sa kamatom. Ter-Štegen, Pike, Lengle i Frenki de Jong su tog dana, dobili nove ŠESTOGODIŠNJE ugovore do 2026. godine, gde bi im svake naredne plata rasla. Pike je jedini ispao "džek" do kraja, kada je odlazio u penziju, odrekao se svojih 20 miliona evra kako bi pomogao klubu. Lengle je zakopao Barsu evo i ovog leta, kada niko nije mogao da ga kupi i da mu približnu platu koju nezasluženo zarađuje po tom ugovoru već pune četiri godine. Ter-Štegen je prihvatio na neko smanjenje, ali ni blizu kao Đerar Pike. I na kraju - De Jong, još jedan "tumor", koji nikada nije pristao na bilo kakvo smanjenje, obnovu ili produžetak ugovora.  

Umesto zaključka

Kako ekipa može da veruje ovakvom kapitenu, na stranu loše forme, već svega što ga usput prati doslovno godinama unazad. Đerar Pike je ušao u klinč sa njim kada je 2021. godine javno rekao "moramo da analiziramo zbog čega skoro svaki udarac rivala bude gol". Lionel Mesi, kasnije je otkrio najpouzdaniji argentinski novinar Gaston Edul, nije podnosio Ter-Štegena i to ne samo zbog njegovih grešaka, već izostanka bilo kakve odgovornosti i griže savesti. To je kancer za svlačionicu, osim toliko grešaka i golova na njegovu dušu. 

Ako je Barsa dopustila da ostane bez toliko velikana i ključnih igrača na gotovo svim pozicijama, eto ovog leta i Ilkaja Gundogana, najboljeg igrača iz prošle sezone, zašto konačno ne bi mogla da otera i Ter-Štegena?! 

I jedan sjajni katalonski novinar, Rafael Ernandes, koji je najveći Ter-Štegenov kritičar godinama unazad, poentirao je posle Monaka: 

"Barselona može da ima kvalitet da osvoji Ligu šampiona, posebno sa Hansijem Flikom. Ali, osvojiće je opet tek kada ode - Ter-Štegen."

Ali, deluje da je stvar otišla već predaleko i metastastazirala da mora da se u potpunosti odstrani...

Nekoga nije mrzelo da izvuče sve Ter-Štegenove brljotine, pa ako vas je mrzelo da čitate ceo tekst, pogledajte onda i na delu ono zbog čega je nastala ova kolumna.  

Ne propustite