Otkada "otpadak" postaje opcija na "Enfildu"?

Autor: Nemanja Janošev
sreda 28.08.2024.
12:15
Izvor: Sportske.net

Federiko Kjeza će, izvesno je, zadužiti opremu Liverpula.. Zašto je taj transfer iznenađenje?

PA-EFE/Alessandro Di Marco
PA-EFE/Alessandro Di Marco

Povezane vesti

Tiho, tiše - Liverpul. Ukoliko pogledamo letnji prelazni rok, tako se može definisati posao koji je klub sa "Enfilda" radio u odnosu na konkurenciju, ne samo u Premijer ligi, već u čitavoj Evropi imajući u vidu da ih čekaju izazovi u Ligi šampiona od jeseni.

Povratak Majkla Edvardsa u klupske prostorije odakle će obavljati sve fudbalske operacije, te angažovanje Ričarda Hjuza iz Bornmuta na poziciju novog sportskog direktora označili su novu eru kontrole u klubu. Sam odlazak Jirgena Klopa značio je da će doći do promena u hijerarhiji jer moć koju je imao nemački trener nije nešto što se očekivalo da će dobiti Arne Slot čija je uloga isključivo da bude "hed kouč". Jirgen Klop je bio menadžer i pitao se za sve, otuda i rastanak Majkla Edvardsa i Liverpula 2022. iako su zajedno stvorili imperiju.

Međutim, poprilično je čudila neaktivnost "crvenih" na polju osnaživanja tima. Istina je, imali su veliku želju za Martinom Zubimendijem iz Real Sosijedada, ali baskijski klub nije sebi mogao da priušti da posle Robina le Normana i Mikela Merina ostanu bez još jednog krucijalnog šrafa. Pritom je i sam Zubimendi previše privržen voljenom timu što nije nekarakteristično za Baskijce, bilo da su "ćuri-urdin" ili "zuri goriak".

Usredsredili su se u Liverpulu potom na jednog od najboljih evropskih golmana i momka koji je blistao na ovogodišnjem Prvenstvu održanom u Nemačkoj - Giorgija Mamardašvilija čiji je transfer potvrđen juče. Želeli su da se osiguraju da fenomenalni čuvar mreže bude njihov iako je Alison Beker i dalje u punoj snazi. Gruzijac će biti član Valensije još najmanje godinu dana, dok se ne nazire da će Brazilac napustiti Liverpul posle toga budući da ima ugovor do 2027.

I onda, kao grom iz vedra neba, stiže inicijativa na Federika Kjezu koji se najbolje snalazi na levom krilu gde Liverpul ima Luisa Dijaza i Kodija Gakpa. Doduše, Italijan može da igra i na desnoj strani, može da bude i podrška u špicu, ali kada se uvidi spisak napadača koje ima Arne Slot nemoguće je ne upitati se: zašto još Kjeza? Otišao je Fabio Karvaljo, pa su tu sada još Darvin Nunjez, Dijogo Žota i Mo Salah. Evidentno je, podrška za Egipćanina je ta koja nedostaje iako je on neko ko retko prevremeno završava utakmice. Tako je pretpostavka da će Kjeza najčešće biti korišćen u te svrhe. On neće biti doveden kao neko ko bi trebalo da ima mesto startera, ali sam po sebi, transfer izlazi iz okvira politike koju je prethodnih godina Liverpul demonstrirao.

EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Jirgen Klop nije imao praksu da dovodi igrače koji nisu u prvim planovima svojih ekipa izuzev Rajana Hravenberga, a sada u prvom prelaznom roku po njegovom odlasku, imamo situaciju gde Liverpul juri Federika Kjezu, momka koji uopšte nije u idejama Tijaga Mote i praktično je sklonjen u Torinu otkako se vratio sa Evropskog prvenstva. Pritom, Kjeza je neko ko ima sklonost ka povredama u poslednje tri sezone s tim da je prošla bila na zadovoljvajućem nivou. Mnogo ga je koštala kampanja 2021/22 kada je imao čak pet različitih povreda propustivši 57 mečeva. Prošle sezone je imao takođe pet drugačijih pehova zbog čega ga nije bilo u 11 utakmica za Juve. Očekuje se da će da potpiše četvorogodišnji ugovor sa Liverpul što znači da bi u klubu potencijalno bio do svoje 31.

Kjeza je vrhunsko krilo koje nije moglo da iskaže svoj raskošni talenat pod Masimilijanom Alegrijem, kao što je to prethodnih godina bio slučaj sa mnogima, pa i Dušanom Vlahovićem koji je takođe ugušen u ideji zadrtog Maksa.

Ali je i dalje neko od koga ne dolaze prevelika očekivanja, što nije svojstveno Liverpulu u poslednjih devet godina. Svako ko je došao, dolazio je da donese razliku. Kjeza će je doneti, s klupe. Što je nesvojstveno minuloj transfer politici, ali je vrlo dobro iz perspektive izmene koja može da unese boljitak.

Ono što je najveći problem jeste da je pokrivena pozicija koja nije bila nužna za popunjavanje. Štoper i vezni igrač su nešto što je Liverpulu neophodnije.

Ne propustite