Nazire se spisak Srbije, ko sve čeka Piksijev poziv za Nemačku?

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 20.11.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Takmičenje počinje za nešto manje od sedam meseci, pa selektora Dragana Stojkovića čeka zahtevan zadatak.

Pedja Milosavljevic
Pedja Milosavljevic

Povezane vesti

Konačno smo dočekali i taj dan - naš nacionalni tim koji je od 2000. godine imao tri naziva plasirao se na završni turnir Evropskog prvenstva posle 24 godine čekanja. Dugo su navijači na stadionu Dubočica u Leskovcu, ali i oni kraj televizora strepeli pre nego što je sudija Lambrehts iz Belgije označio kraj utakmice i početak velikog slavlja.

Žreb za grupnu fazu Evropskog prvenstva na programu je 2. decembra kada će Srbija saznati svoje rivale u grupi, a kako je sva prilika da će se naći u četvrtom šeširu, mogla bi da dobije pravu “skupinu smrti”. No, u ovom trenutku, fokusiraćemo se na naš nacionalni tim, odnosno kako bi mogao da izgleda na turniru narednog leta.

Uzevši u obzir selekciju Dragana Stojkovića u tek okončanom kvalifikacionom ciklusu, može se naslutiti većina od 23 fudbalera koji će predstavljati Srbiju, nadamo se, u najboljem svetlu.

GOLMANI

Ekipe na takmičenjima vode trojicu golmana, a dva mesta su već unapred rezervisana za Vanju Milinkovića Savića i Predraga Rajkovića. Čuvar mreže Torina ima puno poverenje selektora Stojkovića od Svetskog prvenstva u Kataru gde je bio jedan od naših najistaknutijih pojedinaca. Ono što upada u oči ove sezone jeste njegov blagi pad forme, dok se čini da je Rajković u naletu jer u Majorci igra sve bolje. Naravno, do Evropskog prvenstva ima još mnogo, to su promenjive kategorije, pa možda ponovo vidimo Rajkovića koji je ostavio odličan utisak protiv Belgije.

Za treće mesto ima mnogo kandidata, no čini se da je prvi ispred svih novopečeni golman Čelsija Đorđe Petrović. Reprezentativni status Vladana Kovačevića je još uvek nepoznanica zbog problema za FIFA pravilima, pozive su dobijali Boris Radunović, Mile Svilar, Filip Stanković, pa i Lazar Rosić, dok bi u konkurenciju možda mogao da se umeša i Aleksandar Jovanović koji brani sjajno za Partizan. Tu je i talentovani Veljko Ilić, zatim bivši golman Partizana Aleksandar Popović… Čini se da je Srbija dobro popunjena na golmanskoj poziciji.

ODBRANA

Ono što je postalo zaštitni znak Srbije dolaskom Stojkovića na mestu selektora jeste igra sa trojicom igrača u poslednjoj liniji. Pokušavao je Nišlija da igra i sa četvoricom u liniji, ali je ostao veran svojoj prvobitnoj ideji kada je u pitanju raspored igrača na terenu. Ukoliko ne dođe do radikalne promene u sistemu igre do Evropskog prvenstva, to znači da bi poziv trebalo da očekuje barem petorica centralnih defanzivaca, pa ni tu nema mnogo dilema.

Strahinja Pavlović i Nikola Milenković su godinama nezamenjivi u odbrani “orlova” i uživaju veliko poverenje Stojkovića, čak i u trenucima kada neko od njih dvojice ostane na klupi. Miloš Veljković i Srđan Babić su golovima protiv Bugarske praktično “zacementirali” sebe među 23 igrača, mada bi se tako nešto naslućivalo i da nije bilo tih pogodaka. Najbliži pozivu od ostalih jeste Strahinja Eraković koji igra dobro i standardno u Zenitu, dok poziv sasvim sigurno sleduje i Nemanji Gudelju koji će biti pravi ”džoker“ jer pored pozicije štopera, može da zaigra i u veznom redu. Erhan Mašović se u poslednjem kvalifikacionom ciklusu nije našao među pozvanim igračima, ali će i on vrebati priliku da zaigra na “domaćem” terenu budući da je član nemačkog Bohuma. Stefan Mitrović dugo nije dobio poziv, Mihajlo Ilić je zalog za budućnost, kao i Svetozar Marković od fudbalera koji bi mogli da zaigraju za srpski nacionalni tim u jednom trenuku. Ranko Veselinović i Nemanja Stojić takođe su figurirali u konkurenciji za tim, ali za EP teško da će dobiti poziv.

VEZNI RED

Stojković je do sada praktikovao igru sa trojicom igrača na sredini terena, nekada uz jednog, a nekada uz dvojicu ofanzivnije opredeljenih, dok je gotovo uvek najmanje jedan bio “osigurač”. Spoljni igrači pokrivaju gotovo čitavu stranu uz pomoć saigrača, pa se nazire da će i kompozicija igrača u veznom redu biti takva - po dvojica na spoljnim pozicijama i šestorica na centralnim.

Ulogu levog “vingbeka” najčešće obavlja Filip Kostić kojem je alternativa u nedavno završenim kvalifikacijama za Filip Mladenović. Ovu poziciju može da odigra i Mijat Gaćinović, Darko Lazović koji ume da deluje po oba boka, kao i Aleksa Terzić koji je čak i zaigrao protiv Mađarske u Budimpešti. Stojković je pohvalno govorio i o Mihailu Ristiću koji protiv Bugarske nije bio pozvan zbog povrede, no ne deluje realno da ćemo ga videti u Nemačkoj.


Desnog spoljnjeg “rezervisao” je Andrija Živković koji je tu ulogu obavljao i na Svetskom prvenstvu u Kataru. Njegova alternativa biće zemljak Nemanja Radonjić bez obzira na promenjivu minutažu u Torinu, Stefan Mitrović je donedavno bio redovan na spisku, ali mu je minutažu u Zvezdi “ukrao” Vladimir Lučić kojeg mnogi uskoro vide i u A reprezentaciji.

Dušan Tadić, Sergej Milinković Savić, Saša Lukić i Lazar Samardžić su već viđeni u Nemačkoj, potonji delimično i zbog toga što je Stojkoviću upravo ovo EP bilo argument da Samardžić izabere dres Srbije umesto Nemačke za koju je takođe imao pravo nastupa. Naravno, ne bi se našao na spisku da ne poseduje posebne fudbalske kvalitete. Ako ćemo tako, ostaju još dva mesta za koja će se boriti Nemanja Maksimović, Filip Đuričić, Ivan Ilić, kao i fudbaleri sa manjom minutažom poput Marka Grujića i Uroša Račića. Neko novo ime poput Saše Zdjelara ili Kristijana Belića nećemo videti u Nemačkoj.

NAPAD

Dugo Srbija nije imala ovakav kvalitet skoncentrisan u špicu napada. Naravno, predvodnik će biti Aleksandar Mitrović koji će pokušati da postigne pogodak na još jednom velikom takmičenju. Interesantno, Dušan Vlahović je prva zvezda tima u očima stranaca koji se čude zbog čega napadača Juventusa često nema od prvog minuta timu Srbije. Ipak, to je opravdano zbog sjajnog Mitrovića, ali Vlahovićeva pojava na terenu pružaće Stojkoviću i timu više različitih opcija. Pitanje trećeg napadača je i dalje otvoreno, najviše zbog statusa Luke Jovića koji ove sezone ne igra standardno u Milanu i ima problema sa fizičkom spremom. Spominje se selidba u Rusiju ili negde gde će dobiti minute kako bi zaslužio poziv selektora.

Njega su dobijali i Dejan Joveljić, Đorđe Jovanović i Petar Ratkov koji će verovatno sačekati sledeći kvalifikacioni ciklus kako bi se nametnuli selektoru Stojkoviću.

U slučaju da ne bude nepredviđenih povreda ili suspenzija, ovako bi mogao da izgleda konačan spisak selektora Dragana Stojkovića za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj:

GOLMANI: Vanja Milinković Savić, Predrag Rajković, Đorđe Petrović.

ODBRANA: Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Miloš Veljković, Srđan Babić, Strahinja Eraković, Nemanja Gudelj.

VEZNI RED: Filip Kostić, Filip Mladenović, Andrija Živković, Nemanja Radonjić, Dušan Tadić, Sergej Milinković Savić, Saša Lukić, Lazar Samardžić, Nemanja Maksimović, Ivan Ilić, Filip Đuričić.

NAPAD: Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Luka Jović. 

Koliko može ova ekipa na Evropskom prvenstvu?

Ne propustite