(Ne)igranje lidera odlučilo derbi!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 26.10.2023.
22:25
Izvor: Sportske.net

Potezi trenera koji su presudili večeras.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Sve ono što košarku čini "kraljicom igara" mogli smo da vidimo na večerašnjem, prvom ovosezonskom, "večitom" derbiju u "Štark areni".

Nošeni ogromnom podrškom navijača igrači Partizana mnogo su bolje započeli utakmicu i košem Frenka Kaminskog povela sa maksimalnih 15 poena razlike (17:2) pre isteka sedmog minuta meča.

Posle nervoznog starta usledila je mnogo bolja igra iskusnog tima Crvene zvezde, te se na odmor otišlo u egalu - 42:42.

Usledila je najbolja četvrtina "crveno-belih" od starta sezone, na kojoj novi trener Janis Sferopulos  može da gradi igru u narednom periodu, a posle trojke, uz Džolea Bolomboja najraspoloženijeg u taboru šampiona Srbije danas, Jaga dos Santosa "crveno-beli" su na 08:39 do kraja utakmice vodili sa velikih 13 poena prednosti 68:55.

Izgledalo je tada da Zvezda ima sve pod svojom kontrolom, ali su u narednih nekoliko minuta treneri Željko Obradović i Janis Sferopulos načinili izmene koje su prelomile utakmicu.

Razigrani Jago morao je na klupu već na 07:31 do kraja utakmice, a umesto njega ušao je, uz Šabaza Nejpira, Zvezdin tragičar večeras Miloš Teodosić. U tom trenutku omaleni Brazilac imao je 11 poena i tri pogođene trojke uz vrlo dobru odbranu na Aleksi Avramoviću kome je svojom brzinom i agresivnošću mogao da parira na drugoj strani terena.

Na drugoj strani jednu od slabijih utakmica u karijeri igrao je kapiten Kevin Panter, za koga je trener Obradović posle utakmice izjavio da da se mučio sa povredama obe noge. Lider "crno-belih" imao je svega osam poena i jednu manje izgubljenu loptu kada je Željko odlučio da ga izmeni na 04:50 pre kraja utakmice i više ga ne uvrsti u igru.

Tada je Zvezda imala sve u svojim rukama, vodili su "crveno-beli" sa 75:64, a očekivalo se da će se ubrzo razigrani Jago vratiti na parket i gosti rutinski sačuvati vođstvo u grotlu "Arene", ali je ta izmena izostala.


Verovao je, a možda i zbog jačine imena i ugovora morao da veruje, još uvek nedovoljno upoznat sa rosterom i svim kvalitetima i nekvalitetima svojih igrača, Sferpulos u prirodne lidere tima Teodosića i Nejpira, pa je Jaga vratio na parket tek kada je Partizan trojkom Avramovića poveo sa 83:80 na 1:16 do kraja.

Tada je već utakmica iskliznula iz Zvezdinih ruku. Zanimljivo, tek onda je Nejpir izašao sa parketa i to samo na minut, iako je pre toga svojim potezima gurao Zvezdu u ambis. Imao je Amerikanac danas 14 poena, ali nijedan u završnici meč i duplo manje, ali još uvek previše, izgubljenih lopti, čak sedam, koliko i Panter koji je završnicu utakmice gledao sa klupe.

Na sve ovo trebalo bi dodati da je lopta u završnici utakmice po automatizmu bila u rukama Teodosića, iako je bio pod ogromnim pritiskom i promašio tri od sedam slobodnih bacanja, svako od njih kada je bilo najvažnije da lopta prođe kroz obruč.

Ostaje da se vidi da li će Sferopulos naučiti na Obradovićevom primeru od večeras i u narednim utakmicama više voditi računa o dešavanjima na parketu kada bude donosio krucijalne odluke za ishod meča, jer parket je jedino merilo.

Ne propustite