Ne može stalno na ''o-ruk'', Partizan zreo za ozbiljnu rekonstrukciju?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 05.02.2024.
23:59
Izvor: Sportske.net

Kad se iste greške previše često ponavljaju, onda nešto mora da se menja.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Izvanredna prošla sezona koju je ekipa Partizana krunisala titulom prvaka Admiral Bet ABA lige izazvala je nezapamćenu euforiju među njegovim navijačima koji su bili uvereni da će se ove sezone napraviti i korak dalje, i da će tim trenera Željka Obradovića uspeti da se domogne plasmana na F4 Evrolige.

Ogromno je bilo interesovanje za sezonske ulaznice tokom leta, još veće nego godinu dana ranije, postavljen je novi rekord i ostalo je na igračima Partizana da nastave tamo gde su stali u šampionskoj sezoni.

Međutim, već na početku nove sezone crno-belima se dogodio veliki kiks u borbi za trofej Superkupa AdmiralBet ABA lige, kada su poraženi od SC Derbija, i to posle preokreta u finišu meča.

Videlo se već tada da novi centar crno-belih Frenk Kaminski ima dosta problema u odbrani, da Ponjitka ne igra kao u Panatinaikosu, da tek traži svoju pravu ulogu u Partizanu, a ubrzo se i povredio, da će i Jaramazu i Doužeru biti potrebno vreme da podignu nivo igre...

Zato su se navijači više uzdali u starosedeoce, a ima ih dosta s obzirom da je Partizan uspeo da sačuva veliki deo šampionskog tima, na čelu sa kapitenom Kevinom Panterom.

Verovalo se da je Partizanova velika prednost u odnosu na rivale upravo to što je uspeo da zadrži većinu igrača, što ih i ove sezone sa klupe vodi najtrofejniji evropski trener Željko Obradović i da će poučeni prošlogodišnjim iskustvom, Partizan u drugom delu sezone dostići pravu formu.

Ali, umesto toga se događa nešto potpuno neočekivano. Partizan je ušao u seriju poraza, koja je kulminirala večerašnjom katastrofalnom igrom protiv Splita u ''Štark areni'' i već šestim porazom u AdmiralBet ABA ligi u 19 odigranih kola.

Prvo mesto pred plej-of je već izgubljeno, sada će veliki problem biti osvajanje i drugog mesta koje je preuzela Budućnost, a i Cedevita Olimpija ozbiljno preti da crno-bele potisne na četvrtu poziciju. Ako se tome doda da Partizan i u Evroligi polako klizi ka donjem delu tabele i da ga očekuje teška borba da se domogne bar desetog mesta koje vodi u plej-in, onda se može reći da na ulasku u peti mesec tekuće sezone crno-beli imaju prilično loše ''prolazno vreme''.

Nekoliko utakmica u Evroligi Partizan je uspeo da dobije na ''o-ruk'', velikim preokretima u drugom poluvremenu, uz ogromnu pomoć navijača, poput mečeva protiv Crvene zvezde u prvom delu sezone, pa Fenerbahčea, Panatinaikosa, Armanija i pogotovo Makabija, kada su crno-beli nadoknadili i ''minus 24''.

Bilo je još utakmica u kojima je Partizan neočekivano ulazio u veliki rezultatski zaostatak, kao protiv Igokee, ili Mege, ali tada nije uspevao da u finišu stigne do preokreta, baš kao i u najnovijem slučaju protiv Splita. Što je mnogo, mnogo je...

U poslednje vreme se sve češće dešavalo da Obradovićev tim katastrofalno počne utakmicu, da bukvalno da 10-15 poena ''fore'' pritivnicima i da onda uz ogromnu potrošnju energije pokušava da okrene rezultat u svoju korist. Previše često se oscilacije sa tako velikim amplitudama u igri ponavljaju ekipi Partizana i za sada nema ni nagoveštaja da bi crno-beli mogli da stabilizuju igru, a meč sa Splitom je pobudio nove ozbiljne sumnje u mogućnosti ovog Obradovićevog tima.

Bilo je i problema sa povredama, većih nego prošle sezone, pa je i to jedan od razloga što crno-beli lošije izgledaju nego pre godinu dana, ali ono pto možda najviše može da ih zabrine je to što su od početka sezone zaista retki igrači koji su pokazali napredak u timu Partizana, iako ih sa klupe vodi najtrofejniji evropski stručnjak.

Primera radi, prošle sezone je bio uočljiv napredak Smailagića, ili Madara, Trifunovića, a da ne govorimo o Matijasu Lesoru, koji je bukvalno ''eksplodirao'' pod Obradovićevim vođstvom.

Sada, međutim, možemo da vidimo tek poneki bljesak, poput onog koji je Koprivica imao protiv Virtusa u Bolonji, ali se već proitiv Splita potpuno uklopio u sve veće sivilo u ekipi. 

Uskoro će i završni turnir Kupa Radivoja Koraća, prilika da se dođe do prvog ovosezonskog trofeja, ali zaista je u ovom trenutku gotovo nemoguće proceniti šta može da se očekuje od Partizana. Igrom kakvu su prikazali protuv Splita, neće imati šta da traže, ali to ipak nije realna slika mogućnosti Partizanovog tima koji bez obzira na sve slabosti može i mora mnogo više.

Ali, kako god da se završi ova sezona, na leto se može očekivati mnogo veća rekonstrukcija tima, pogotovo jer će većini igrača isticati ugovori (Anđušić, Kaminski, Doužer, Smailagić, Naneli, Trifunović, Vukčević) baš kao i treneru Obradoviću, ali je zanimljivo da to ne važi za Pantera i Ledeja, koji su letos produžili svoje ugovore do 2025. godine. Ipak, ako se do kraja sezone ne pokaže napredak i ne ostvari bar neki od postavljenih ciljeva, onda ni ostanak pomenute dvojice stranaca neće biti siguran, pogotovo jer i jedan i drugi ove sezone igraju ispod očekivanja.

Ne propustite