Nedeljkovićev potencijal plaćen 9.000.000 evra, a šta bi bilo da je "postao igrač" u Zvezdi?

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 15.01.2024.
09:45
Izvor: Sportske.net

Ili je to ustvari nemoguće.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Povezane vesti

Kada se prošlog leta pojavila informacija da je mladi desni bek rođen 2005. godine Kosta Nedeljković prebačen iz Grafičara u Crvenu zvezdu verovatno ni čelni ljudi šampiona Srbije nisu verovali da će im to biti najbolja odluka koju su doneli u ovoj sezoni.

Svi reflektori na "Marakani" bili su usmereni na novog trenera Baraka Bahara i istorijski skupa pojačanja poput Korejca Hvanga i "monstruoznog" napadača Šerifa Endiaja, ali su se brzo ugasila.

Zvezda je odigrala jednu od najslabijih polusezona u poslednjoj deceniji. Završila bez pobede na poslednjem mestu u grupi Lige šampiona, dok je u domaćem prvenstvu na zimsku pauzu otišla iza Partizana posle poraza u "večitom derbiju". Bahar je otišao, a umesto njega vratio se Vladan Milojević.

Ipak, nije sve bilo tako mračno, jer su zasijala Zvezdina deca i još jednom pokazala da crveno-beli pre nego što krenu po strance moraju prvo da pogledaju u sopstveno dvorište.

Dvojica momaka rođenih 2005. godine, napadač Jovan Mijatović i desni bek Kosta Nedeljković najpozitivnije su što se crveno-belima desilo. Dok je Mijatović već u prošloj sezoni nagovestio da može biti važan za Zvezdu, Nedeljković se samo "odjednom" pojavio i posle svega nekoliko ozbiljnih utakmica u seniorskom fudbala oduševio mnoge uključujući selektora Dragana Stojkovića Piksija, ali još važnije za šampiona Srbije evropske klubove koji su bili spremni da dobro plate za njega.

Tvrdio je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić da Nedeljković nije na prodaju, ali se predomislio kada je na stolu video ponudu trećeplasiranog tima engleske Premijer lige Aston Vile od 9.000.000 evra, 15 odsto od narednog transfera i mogućnost da supertalentovani desni bek do kraja sezone ostane u Zvezdi.

Samo taj pridev supertalentovani dao je Nedeljkoviću vrednost od 9.000.000 evra, ali on još uvek nije postao igrač u pravom smislu te reči, ako je to uopšte moguće u srpskom fudbalu, a koliko bi tek vredeo da jeste...

Odigrao je Kosta ukupno 24 seniorske utakmica u karijeri, od toga šest u Grafičaru, upisao dve asistencije i nije dao ni gol u crveno-belom dresu. Startovao u dve utakmice Lige šampiona protiv Jang bojsa i Mančester sitija, a obe su crveno-beli izgubili, dok je u Super ligi Srbije upisao 12 nastupa, ali teško da je Vila na osnovu duel protiv superligaša odlučila da investira u mladog desnog beka.

U poslednjoj utakmici pre prodaje Nedeljković, baš kao i Zvezda, nije briljirao protiv Partizana. Odigrao je sasvim korektno, ali daleko od toga da je pravio razliku na desnom boku. Još uvek će morati mnogo da radi, posebno u ofanzivi, popravi centaršut i dribling, ako hoće da postane igrač za Premijer ligu, ali to će od njega pokušati da napravi Unai Emeri, a ne Vladan Milojević, iako Nedeljkoviću predstoje još šest meseci na "Marakani".

U tih šest mesec prioriteti Zvezde biće rezultati, pobede, pobede i samo pobede, "dupla kruna" i slavlje u "večitoj" trci sa Partizanom. Za to su potrebni iskusni igrači, stranci, jer oni "prave razliku". Zvezdina deca "samo" maskiraju greške, popunjavaju "rupe" u budžetu i daju nadu da će nekada biti bolje i "nisu na prodaju", dok se ne prodaju, a možda je tako i bolje, jer ovde ne bi ni postali igrači. Za to je potreban proces, dobri tereni, protivnici i najvažnije vera da će, ako su posle polusezone vredeli devet, nakon što odigraju barem jednu celu sezonu i Evropsko prvenstvo vredeti 18.000.000 evra.

Ne propustite