Neka nova Zvezda - Šta je Bahar promenio u Novom Sadu?

Autor: Lazar Nikolić
subota 25.11.2023.
22:14
Izvor: Sportske.net

Odmah se isplatilo.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Ova subota mogla bi da bude prekretnica kada je reč o Crvenoj zvezdi u sezoni koja teče.

Uspeo je aktuelni šampion da dođe do važne pobede u Novom Sadu protiv Vojvodine, a onda sačekao prvi poraz "večitog" rivala Partizana u šampionatu od TSC-a u Humskoj i tako smanjio razliku u odnosu na lidera na tabeli sa šest na tri boda.

Ono što je ipak ostavilo najveći utisak jeste promena načina igre crveno-belih koje smo videli u potpuno drugačijem izdanju u odnosu na sve prethodne utakmice u ovoj sezoni pod komandom izraelskog trenera Baraka Bahara. Utakmicu protiv Mančester sitija u Engleskoj nećemo računati, jer tada htela, ne htela Zvezda je morala da bude "u bunkeru".

Najavio je Bahar tokom reprezentativne pauze da ćemo u nastavku sezone gledati neku novu Crvenu zvezdu i ako je suditi po utakmici protiv Vojvodine tako će i biti.

Dosta je bilo Izraelcu olako primljenih golova posle kontri rivala i "promaje" u veznom redu, te se opredelio za drastičnu promenu stila igre i iz ofanzivnog prešao na mnogo konzervativniji pristup.

Pre toga, Zvezda je promenila formaciju i umesto standardne trojke u odbrani, prešla na sistem sa četvoricom pozadi.

Srđan Mijailović nije "glumio" ni štopera, ni beka, već je kao rezervista ušao u igru i stao na svoje prirodno mesto zadnjeg veznog. 

Uloga desnog beka pripala je onome kome i sleduje mladom Kosti Nedeljkoviću, dok je umesto Milana Rodića po levoj strani delovalo za Ligu šampiona neregistrovani Lazar Nikolić.

Bahar je totalno promenio uloge svojim veznjacima. Tako je Gelor Kanga na "Karađorđu" bio najbliži defanzivnoj četvorci i odatle diktirao tempo utakmice, dok su za presing bili zaduženi mnogo pokretljiviji i defanzivno odgovorniji In-Bom Hvang i Marko Stamenić.

Zvezda je danas u Novom Sadu igrala u formaciji 4-3-3, a svoje nove uloge kod Bahara dobili su Mirko Ivanić i Osman Bukari. Ivanić je baš kao u duelima protiv Milana u Ligi Evrope koji su mu verovatno bili i najbolji u karijeri zauzeo mesto na levom krilu, dok je za Osmana Bukarija bila namenjena uloga klasičnog desnog krila kome je leđa čuvao Nedeljković, dok je mesto klasičnog napadača pripalo "sidrašu" Endiaju.

Koliko su bodovi postali Baharov apsolutni fokus u nezgodnom momentu pokazale su i izmene u drugom poluvremenu, posebno ona u 86. minutu kada je umesto Bukarija ušao štoper Uroš Spajić kako bi "zacementirao" povoljan rezultat na semaforu.

Zvezda je, svejedno, baš kao i na skoro svim utakmicama u sezoni primila gol, ali je to bilo na postavljenu odbranu i zahvaljujući lucidnom pasu Đorđa Crnomarkovića koji je poslao loptu "ispod" odbrane gostiju.

Vojvodina je imala prividinu inicijativu u drugom poluvremenu i jurila izjednačenje, ali joj je Zvezda, čini se, svesno prepustila loptu i napravila do danas nekarakterističan blok ispred Glazera, "smnajila" teren i stigla do pobede.

Izgleda da je Barak Bahar shvatio da rezultat u Zvezdi ide ispred utiska i odbacio svoj prvobitni plan o ultraofanzivnoj igri koja ostavlja protivnicima mogućnost da lako probiju ranjivu odbranu crveno-belih koja je uglavnom bila na vetrometini.

Možda navijačima igra nije bila lepa, ali je pogled na tabelu večeras lepši za zvezdaše, a oni priznaju samo pobede i titule.

Ne propustite