Nešto je trulo u državi Bavarskoj - Da li je pozadina fijaska uvek na klupi, ili je možda u fotelji?

Autor: Milovan Longinov
sreda 12.04.2023.
08:35
Izvor: Sportske.net

Da li je i Hasan Salihamidžić odgovoran za svoje odluke?

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Fudbaleri Bajern Minhena doživeli su šamar u Ligi šampiona, pošto je Mančester siti slavio rezultatom 3:0 i tako napravio veliki korak ka polufinalu.

U ovom trenutku ispada da je odluka uprave Bajerna da smeni Julijana Nagelsmana, ipak, u ovom trenutku bila pogrešna. 

Sve više deluje da ta odluka Bajerna nije bila samo "sportske" prirode, jer ako ćemo da pogledamo samo nju, onda se mora postaviti logično pitanje - zašto bi iko smenio Nagelsmana nakon što je onako eliminisao PSŽ i prošetao se kroz grupu sa Barsom i Interom? 

Tomas Tuhel je došao u najboljem i najgorem trenutku - da da svoj impuls i momentalni uticaj u borbi za sva tri trofeja, a kako stoje stvari, ostaće mu samo Bundesliga, koja se u Bavarskoj već deceniju podrazumeva. I to naravno ne može da bude njegova krivica, jer koji trener bi mogao da spremi tim za Siti u razmaku od samo 10 dana? 

Tuhel je ispao od Frajburga u Kupu Nemačke, protiv Sitija mu je potrebno čudo naredne nedelje, i bilo bi zanimljivo znati kako i ove odluke Hasana Salihamidžića i Olivera Kana gledaju u Bajernu. Nažalost, treneri su ti kojima uvek prvo leti glava, mada, po strukturi unutar kluba, ne bi trebalo da bude tako. Sportski direktor i trener bi trebalo da budu deo istog tima, da ga zajedno grade, jedan na terenu drugi na transfer pijaci. A tu je "Braco" zakazao. Nagelsman mu je, sasvim sigurno, letos tražio zamenu za Levandovskog, a da to nije Sadio Mane. Bajern je verovao da Miler, može da ga glumi, a da može da se igra i u formaciji 4-4-2 sa Gnabrijem i Maneom. Improvizacije često ne budu najbolje rešenje u jednom tako velikom klubu i Bajern je morao skupo da plati, a ne samo Nagelsman. 

Sinoć se Julijan grohotom smejao i trebalo je da bude tako. Trenerima je uvek glava na panju, a direktorima zadnjice u sigurnoj fotelji. Salihamidžić je svojevremeno ratovao sa Hansijem Flikom, takođe se nisu slagali oko transfer politike, a ova sezona je potvrdila da je Bajern, ipak, morao da kupi napadača. 

Sada pouzdani izvori pišu već danima, među njima renomirani Florijan Pletenberg, da je koferčina sa 100 miliona evra spremna za novu "devetku", a prvi u redu je Viktor Osimen. I to je suština - ono što je letos sasvim sigurno tražio Nagelsman, to će na leto tražiti Tomas Tuhel.

Obojica su vrhunski treneri, svako na svoj način, Nagelsman je malo više zelen, mlad i platio je ceh i zbog svog burnog privatnog života i pogrešnih odluka o odlasku na zimovanje. 

Ali, Nagelsman je ovaj tim poznavao u dušu i neki igrači su pod njim igrali svoj najbolji fudbal od dolaska u Minhen. Pre svih, Dajo Upamekano, koji je sinoć doživeo potpuni fijasko i neverovatno je da jedan takav vrhunski fudbaler može da odigra tako loše. A zašto baš pričamo o njemu? Pa zato što je baš Upamekano bio deo Nagelsmanovog "klana", odnosno među igračima koji nisu bili protiv njegove smene i kojima je ona došla kao negativna šok terapija. Isto važi i za Kimiha i Gorecku koji su čak javno i sa jasnom namerom isticali da su obične laži da je svlačionica bila u lošem odnosu sa bivšim trenerom. 

Bajern je nekako uvek imao te svoje "klanove", superzvezde i primadone koji su bili protiv trenera. Miler je tako bio spreman da ode zbog Nika Kovača, Levandovski je od Nagelsmana tražio da mu ekipa više dodaje i igra za njega i njegove golove, a Nojer se posvađao jer mu je oterao najboljeg ortaka. Gnabri i Koman su na neki način koketirali sa drugima da bi izvukli što jače ugovore, Sane je navodno bio nezadovoljan Nagelsmanom i videlo se sinoć da mu Tuhel više veruje, po njegovim pokretima tela i samopouzdanjem. 

Teško je, izgleda, rukovoditi svlačionicom Bajerna, ali što ste duže tu, onda to znate. Hasan Salihamidžić i Oliver Kan su ti koji znaju Bajern do najsitnijih detalja i moraju da imaju deo odgovornosti za loše rezultate. Posebno sportski direktor. 

Nagelsman je platio glavom, medijiski su ga pustili niz vodu, Tuhel je malo ozbiljniji igrač i sa njim neće to baš tako ići, ako stvari krenu po zlu. Tuhel nije jednostavan za saradnju i tome smo svedočili i u Pari Sen Žermenu, kada je čovek vadio iz igre Mbapea koji je želeo da ruši neke individualne rekorde i brojke. U Čelsiju je želeo da se pita oko pojačanja, ako će mu suditi po rezultatima i platio je glavom. Salihamidžić i Kan će na svom brodu morati da imaju mesto za njega u donošenju odluka. Isto tako, nekad i oni moraju da preuzmu odgovornost, u fotelji, zar ne? 

Ne propustite