Nova mladost Fernanda Alonsa

Autor: Nemanja Janošev
petak 28.04.2023.
11:15
Izvor: Sportske.net

Španac ponovo blista.

EPA-EFE/SIMON BAKER
EPA-EFE/SIMON BAKER

Povezane vesti

Godina je 2023. svet se suočava sa brojnim tržišnim, zdravstvenim, ekonomskim i klimatskim problemima. Svet se menja praktično iz dana u dan, da ne pričamo o godinama jer je to već davno prošlo vreme, a tehnologija enormno napreduje da je teško sve uhvatiti. Ono što je od danas novo, sutra više nije.

Ali, idemo u korak s vremenom, barem se trudimo. Neko više voli da mu se planeta okreće sporije nego što jeste, ali tu sa sigurnošću ne spada jedan čovek. Rođen pre 42 godine u španskom Oviedu, Fernando Alonso Dijaz je video svašta u svom životu. Neko je, ko je svedok tehnološkog razvoja čovečanstva budući da je odabrao takav poziv. Nije nužno osmislio neke aerodinamičke ili mehaničke principe, ali ih je usavršavao zajedno sa saradnicima. Stoga, ako koristimo termin „poslednji Mohikanac“, imajući u vidu da je on i dan danas deo svog poziva i to u njegovoj potpunosti, onda Fernanda Alonsa možemo slobodno osloviti tako.

Španac koji će uskoro proslaviti 42. rođendan ponovo proživljava svoju mladost i to u bolidu Aston Martina. Pokušao je da pobegne od sudbine, ali nije mu se dalo. Nikada nećemo saznati kako bi njegov život tekao da jeste i da li bi mu osećanja bila ista. No, sada sa sigurnošću možemo da kažemo da Fernando uživa. Možda ne kao kada je 2005. i 2006. godine osvajao titule svetskog šampiona u Formuli 1, ali nije daleko od toga. Jer, ko je mogao da očekuje da će čuveni španski automobilista u 42. godini u bolidu Aston Martina voziti onako kako vozi? Ko je mogao da očekuje da će biti „faca“ pred mlađom publikom i da će pritom sve to raditi sa stilom? To oko stila nikada nije bila polemika. Ovih dana se dosta priča na društvenim mrežama da je u vezi sa slavnom pevačicom Megan Svift, a kako je on još više zaintrigirao javnost? Na Tik-toku je objavio snimak kako sluša njenu pesmu po imenu „Karma“. Stil, kažemo.

Fernando Alonso u svom zelenom čudu ove sezone, posle tri trke, ima 10 bodova manje nego što je sakupio čitave prošle godine! Popularni „El Nano“ vezao je tri podijuma na startu šampionata i treći je u generalnom plasmanu iza neprikosnovenog Maksa Ferstapena i Serhija Pereza. Aston Martin je drugi tim u konkurenciji konstruktora budući da i njegov klupski drug Lens Strol vozi na zavidnom nivou.

„Nadao sam se da će 2023. biti sezona učenja, a da ćemo u 2024. godini izazvati Ferari i Mercedes. Ali, izazvali smo ih već u Bahreinu na prvoj trci i sada sve izgleda optimistično. Od Bakua, Imole i Barselone, timovi će donositi poboljšanja u svoje bolide i mi takođe moramo da ispratimo to. Na stazi i van nje moramo još mnogo stvari da učimo i da se nadamo da ćemo napasti titulu 2024. godine“, izjavio je Fernando uoči Velike nagrade Azerbejdžana koja se vozi ovog vikenda.

To je ulična trka sa dosta uskim zavojima i biće neophodno biti i bolji nego u prethodnim rundama šampionata ne bi li se zabeležio dobar rezultat. Fernando nikada nije pobedio u Bakuu. Doduše, vozio je samo dvaput na toj stazi jer je 2018. izašao iz sporta, ali tri godine kasnije osetio je da mu krv ponovo ključa za svetskim čudom tehnologije. Nije pogrešio.

Ne propustite