Ono kada...prizivaš Klopa pojačanjima iz Las Palmasa i Đirone

Autor: Milovan Longinov
subota 27.01.2024.
09:47
Izvor: Sportske.net

Koliko ste racionalni od nula do navijača Barselone?

Twitter/@Barca__pictures
Twitter/@Barca__pictures

Povezane vesti

Petak, 26. januar 2024. godine ostaće upamćen po jednoj od šokantnijih vesti - Jirgen Klop je usred sezone, dok se Liverpul bori za četiri trofeja, saopštio da odlazi posle devet godina na "Enfildu".

Lično, kao što se sećam da sam bio na uglu "Glavne" i Dunavske kada sam čuo da je preminuo Dijego Armando Maradona, tako ću upamtiti i kako sam "pedalao" kroz Maksima Gorkog kada sam pročitao - Klop napušta Liverpul na kraju sezone. Možda je poređenje sa smrću jednom od najvećih ikada previše, ali, utisak nas iracionalnih često se graniči sa ludilom, jer je ovo bilo toliko neočekivano, baš u ovom trenutku, kada Liverpul deluje nikad bolje i kada je kandidat da osvoji barem tri trofeja do kraja sezone. 

Oduvek sam obožavao Jirgena Klopa, jer po svojoj energiji, lucidnošću, gotivnošću jeste sve osim - Nemac. Nemci su oni koji čačkaju nos, pa gurnu prst u gaće, pa ga vrate opet nazad, ili oni koji su prirodno ružni, škrti na rečima, nezanimljivi da ih slušaš, namrgođeni i po definiciji - hladni. Jirgen Klop po toj generalizovanoj definiciji prosečnog Srbina - jeste sve osim Nemac. 

Osim toga, fudbal i posebno energiju koju je doneo u Dortmund, a potom preselio u Liverpul, nešto je što će se prepričivati s kolena na koleno. I, ako mene lično pitate, uvek sam želeo da se spoje Klop i Barselona. Kao i mnogi navijači katalonskog kluba od kako je otišao Pep Gvardiola, u Barseloni se iznova i iznova nadaju da će doći neki veliki trener poput Pepa, Krojfa, Mihelsa i napraviti revoluciju. 

Ali, realnost je potpuno drugačija. Osim one među navijačima Barselone. Oni juče obasipaju internet dizajniranim fotografijama Jirgena Klopa u bordo-plavoj opremi. Veruju da će Klop prihvatiti da posle Liverpula, odbije da ode na odmor godinu dana, koji je i javno poručio da mu je preko potreban, da bi prešao u ovakvu Barselonu. 

Istog dana, kada je Klop saopštio da odlazi iz Liverpula, u Kataloniji se pojavila 101. glasina o pojačanjima, a meta je levi bek Las Palmasa, 24-godišnji Serhi Kardona koji će na leto postati slobodan igrač. Prethodno, Barselona je želela da Gavija zameni Aleiš Garsija iz Đirone pa čak i Kalvin Filips. Vrhunac koji najbolje definiše Barselonu u sezoni kada je Klop odlučio da ode, jeste da je Serhija Busketsa zamenio Oriol Romeu, takođe igrač Đirone, u transferu vrednom 3,8 miliona evra. 

I navijač Barselone, koji je u nedelju dana gledao poraz od Real Madrida u Rijadu i od Atletikov čas fudbala na "San Mamesu", kaže - "Klope, čekamo te". I čvrsto veruje da Klop možda i dođe.  

A Jirgen je dao otkaz, ispražnjen fizički i mentalno, jedan od najenergičnijih trenera koji je ostao bez energije, da bi sve te baterije ponovo napunio u - Barseloni?!

Kasa je prazna, igra negledljiva, a uprava razmatra prodaju igrača poput Žila Kundea i Rafinje da bi klub mogao da funkcioniše, a Đoan Laporta želi da otkupi precenjenog Feliksa, dok recimo, Real Madrid dovodi besplatnog Kilijana Embapea. 

Umesto zaključka:

Velika je istina da kada je Klop prelazio u Liverpul, u tom trenutku Barselona bila velika za njega. U eri Lea Mesija, Barsa je bila redovni prvak Španije, osvojila je Ligu šampiona 2015. godine, Superkup Španije i Kup kralja se više nisu ni računali kao bitni, nego usputni trofeji, ali u godini kada Klop napušta Liverpul, Barselona je "premala" za njega. 

Navijači Liverpula ne moraju da brinu, klub je ponovo tamo gde je i pripadao i gde treba da bude i jeste baš zbog Jirgena Klopa. Navijači Barselone moraju da brinu zbog bolesti preteranog optimizma ako misle da će Klop izabrati da novu revoluciju, posle Dortmunda i Liverpula, pravi na "Kamp nou". 

Ne propustite