Pablo Laso počeo da forsira klinca od 17 godina, šta čekaju Zvezda i Partizan?

Autor: Darko Mitrović
subota 18.11.2023.
09:15
Izvor: Sportske.net

Da li se to u Bajernu rađa ''novi Dončić''?

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Jučerašnja utakmica u Kaunasu ne samo što je bila rezultatski dramatična i pobednik se nije znao do poslednjih sekundi, nego će ostati upamćena i po odluci trenera Bajerna Pabla Lasa da veliko poverenje ukaže svom supertalentovanom igraču Ivanu Karčenkovu koji je tu priliku odlično iskoristio.

Žalgiris je ovaj meč dobio košem Evansa u poslednjim trenucima sa 74:73, ali osim pobednika sve čestitke zaslužuju i Pablo Laso i Karčenkov.

Ovaj momak je rođen 20. septembra 2006. godine, dakle još deset meseci ima do punoletstva, ali već sada može da se pohvali da je upisao svoje prve poene u Evroligi. Juče je odlično odigrao osam minuta koliko je proveo na terenu, upisao četiri poena, po skok i asistenciju, a imao je i odličnih reakcija u odbrani, pa je bilo zadovoljstvo videti ga kako se snalazi na najvećoj evropskoj sceni.

Karčenkov je pre tri dana nakratko zaigrao i protiv Partizana, trener Laso je posle meča izrazio posebno zadovoljstvo zbog njega, a imajući u vidu jučerašnju partiju ovog mladog igrača, ne sumnjamo da će u nastavku sezone sve češće dobijati priliku da zaigra.

Karčenkov je poreklom iz Rusije, ali je odrastao u Nemačkoj i brani boje njenih nacionalnih selekcija. Letos je sa U18 reprezentacijom Nemačke osvojio evropsku bronzu u Nišu, imao je učinak od 17.1 poena po meču i izabran je u najbolju petorku šampionata.

U Bundesligi je debitovao još prošlog novembra i najmlađi je košarkaš koji je nastupio u tom takmičenju i upisao prve poene sa 16 godina, mesec i 30 dana.

S obzirom da sada sarađuje sa Pablom Lasom, moramo da se prisetimo kakvu je svetsku zvezdu u tinejdžerskim godinama španski stručnjak pre osam godina ''lansirao u orbitu'' dok je radio u Realu. Naravno, u pitanju je Luka Dončić, koga je Laso vrlo rano ''bacio u vatru'', sa samo 16 godina, i to se pokazalo kao sjajan potez i za klub i za samog igrača koji je sada jedan od najboljih u NBA ligi.

Za to vreme, Partizan i Crvena zvezda su previše oprezni da svoje nove velike talente predstave evroligaškoj javnosti. Partizan u svojim redovima ima mladog plejmejkera Sava Drezgića koji je mesec dana stariji od Karčenkova, ali koji je još uvek daleko od uloge kakvu Karčenkov ima u Bajernu.

Drezgić je prošle sezone debitovao u Kupu Radivoja Koraća, od tada sporadično dobije po par minuta i to je za sada sve. Željko Obradović se za sada ne usuđuje da sa Drezgićem uradi ono što Laso radi sa Karčenkovim, iako bi crno-belima po oceni mnogih dobro došla nova energija i kreacija na poziciji plejmejkera. 

Kada je taj oprez sa mladim igračima u pitanju, možda još drastičniji primer imamo u Crvenoj zvezdi. Ona ima biser kome američlki mediji ove jeseni već predviđaju da će ući u Top 10 igrača na nekom od narednih NBA draftova.

Prošle sezone je poslat ''na kaljenje'' u OKK Beograd, gde je dominirao, sada dominira kao pozajmljen igrač u Megi, jedan je od statistički najboljih igrača u AdmiralBet ABa ligi i već sada je jasno da je prerastao i Megu i da bi imao šta da pokaže i na evroligaškoj sceni.

Kad smo već pomenuli evropsku bronzu koju je Karčenkov osvojio letos sa Nemcima na U18 evropskom prvenstvu u Nišu, Topić se može pohvaliti evropskim zlatom na tom takmičenju sa reprezentacijom Srbije i zvanjem najkorisnijeg igrača tog šampionata.

Sada Karčenkova gledamo u Evroigi, a u Zvezdi je letos procenjeno da je bolje da Topić ode na pozajmicu, s obzirom na veliku konkurenciju u iskusnim Teodosiću, Nejpiru i Jagu dos Santosu i veliko je pitanje da li je to bio dobar potez. Pogotovo što je Topić još prošle godine, pre nego što je prekomandovan u OKK Beograd, upisao debi u Evroligi.

Vreme će pokazati, ali možda ovaj Lasov potez sa Karčenkovim bude podstrek i Zvezdi i Partizanu da ubuduće budu hrabriji u sličnim odlukama sa svojim najtalentovanijim igračima.

Ne propustite