Partizan kompletan, a kao da nije...

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 01.02.2024.
17:14
Izvor: Sportske.net

Od kada se ekipa kompletirala, minutaža je postala prilično neujednačena.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Kada se plejmejker Partizana Aleksa Avramović pre desetak dana potpuno oporavio od povrede skočnog zgloba i vratio na teren, crno-beli su po prvi put ove sezone mogli da nastupe u kompletnom sastavu.

To je u praksi značilo da je trener Željko Obradović od meča sa Megom mogao da računa na svih 15 igrača, pa smo verovali da ćemo u ovom delu sezone konačno videti Partizan u svom najboljem izdanju, ali se to za sada ne dešava.

Opet ima mnogo oscilacija u igri crno-belih, čak su te amplitude u poslednje vreme postale još drastičnije, a kao poseban problem, i to potpuno neočekivan, pojavilo se to što Partizan sve češće počinje utakmice iz velikog rezultatskiog minusa, pa posle ulaže ogromnu energiju da nadoknadi ono što je u uvodnih nekoliko minuta olako prepustio protivniku.

To je najdrastičnije bilo protiv Makabija u Beogradu (neverovatnih 0:16), zatim se ponovilo i protiv Žalgirisa (3:13), Crvene zvezde (4:15), a sinoć protiv Monaka je bilo još i dobro sa početnih 0:6.

Kada je prošle sezone trener Obradović u najavi pojedinih utakmica govorio kako je ekipa dobro trenirala, to je navijalčima crno-belih davalo neku sigurnost da će njihov tim odigrati kvalitetan meč, ali u ovoj sezoni to baš i ne izgleda tako.

Očigledno, postao je problematičan izbor prve petorke, ali ono što je još upadljivije jeste to što trener Partizana iz meča u meč sve više skraćuje rotaciju od kada na raspolaganju ima sve igrače, pokušavajući da formira što kompaktnije jezgro tima od igrača koji su spremni da preuzmu veću odgovornost.

To je i ranije bila Obradovićeva strategija u završnicama sezona, ali s obzirom da tek ulazimo u februar, nije se baš očekivalo da od 15 raspoloživih igrača trener crno-belih protiv Monaka, Crvene zvezde ili Žalgirisa uglavnom koristi 8-9 igrača.

Danilo Anđušić, Džejlin Smit i Tristan Vukčević su već četiri utakmice ''prekobrojni'', ali čak ni neki od igrača koji su ušli u najboljih 12, nisu ulazili u igru protiv Zvezde, Žalgirisa i Monaka. Na primer, centar Balša Koprivica nije upisao ni sekund na terenu u tim mečevima, iako je pre toga nagoveštavao blagi uspon forme, dok je Mateuš Ponjitka od poslednja tri meča odigrao tek 20 sekundi protiv Crvene zvezde.

Uz njih dvojicu, Jaramaz nije igrao protiv Žalgirisa, malo je korišćen i protiv Zvezde i Monaka, a zanimljivo je da i Uroš Trifunović ima sve manju minutažu u poslednje vreme, iako ga je trener Obradović u više navrata tokom sezone isticao kao najboljeg defanzivnog igrača u ovoj ekipi Partizana. Protiv Zvezde je Trifunović odigrao tek šest i po minuta, sinoć protiv Monaka samo četiri minuta.

Za to vreme, kapiten Kevin Panter, Zek Ledej i Džejms Naneli se u ovim poslednjim mečevima koriste gotovo do maksimuma, igraju oko 35 minuta po utakmici, pa je logično pitanje koliko će moći da izdrže u tom ritmu, pogotovo u situaciji kakva je ove nedelje, u koju je Partizan ušao posle velikih napora u večitom derbiju, sinoć je gostovao Monaku, a već sutra gostuje Virtusu u Bolonji.

Utisak je da će još neko morati da dobije priliku da ''proradi'', mnogo je još utakmica pred crno-belima, pa neće moći 3-4 najboljih da sve to iznesu na svojim plećima, ako Partizan želi u plej-of.

Ne propustite