Partizan najefikasniji u Evroligi - Bez ''pravog'' Pantera, bez Ponjitke, sa skromnim šutem za tri poena... Kako?

Autor: Darko Mitrović
subota 28.10.2023.
14:51
Izvor: Sportske.net

To znači samo jedno - u ovom Obradovićevom timu ima još mnogo ''neiskorišćenih rezervi''.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Gledajući tabelu Evrolige posle kompletiranog petog kola, ali i timsku statistiku svih 18 evroligaša, stiče se utisak da se nešto tu ne uklapa. Bar kada je Partizan u pitanju.

Kao što možete da vidite u prilogu, Partizan je u prvih pet kola ostvario dva pobede i tri poraza i trenutno zauzima jedanaestu poziciju na tabeli, tik ispod plej-in zone.

Da li je mogao više? Naravno, pre svega u utakmici protiv Olimpijakosa u Pireju gde je u poslednjoj četvrtini ispustio čak 14 poena prednosti, a onda trojkom Nanelija u poslednjoj sekundi izborio produžetak u kom nije imao snage za veliki podvig, doduše uz pojedine problematične odluke sudija.

Protiv Makabija u prvom kolu je bio inferioran svih 40 minuta, usledila je dominacija protiv Asvela, a protiv Barselone je čitavo drugo poluvreme pokušavao da napravi preokret, ali je Barsa uspela da odbije sve te pokušaje. Naravno, najviše pažnje je izazvao derbi sa Crvenom zvezdom, kada je crno-belima uspelo ono što nisu uradili protiv Barselone. Napravili su preokret i u dramatičnom finišu došli do pobede nad najvećim rivalom.

A da li je Partizan zaslužio više od ovih 2-3?

Ako pogledamo timsku statistiku posle ovih pet kola, odgovor je - apsolutno DA!

Naime, Partizan je po ukupnom indeksu korisnosti posle ovih pet kola na visokom trećem mestu, iza Barselone i Reala! Iako je Real jedini neporažen, najveći indeks ima Barselona (525), aktuelni prvak Evrope je drugi sa 493, a Partizan treći sa 482 (96.4 u proseku), koliko ima i Virtus koji je u prvih pet kola ostvario čak četiri pobede.

Monako je peti sa 457, a Crvena zvezda na toj tabeli deli sedmo i osmo mesto sa Olimpijakosom sa ukupnim indeksom 437 (87.4 u proseku).

Ono što je još upečatljivije kada je Partizanova statistika u pitanju jeste i podatak da je ekipa trenera Željka Obradovića posle pet kola najefikasnija u Evroligi!

Crno-beli su postigli 434 poena (86.8 po utakmici), a drugi na toj listi je Real sa 428 poena (85.6). Partizan je i prošle sezone bio među najefikasnijim ekipama, pa iz tog ugla bi se moglo reći da je ovo bilo i očekivano.

Screenshot/Euroleague

Ali, ako imamo u vidu da je kapiten Partizana Kevin Panter još uvek daleko od prave šuterske forme, da je Mateuš Ponjitka povređen, da su u šutu za tri poena crno-beli još uvek na poslednjem mestu od 18 evroligaša sa samo 6.4 pogođene trojke u proseku po meču, što je za njih vrlo skromno, onda je ovako velika efikasnost ipak neočekivana, pogotovo ako na sve dodamo i odlaske Lesora, Egzuma, Madara koji su prošle sezone imali veliki broj poena u svojim rukama, posebno prva dvojica.

Kako je onda Partizan sve to nadoknadio i postao najefikasniji u Evroligi?

Pre svega, velikom efikasnošću u šutu za dva poena. Tu je Partizan i dalje na prvom mestu u odnosu na ostatak Evrolige, sa 25.4 pogođena šuta za dva poena po utakmici, ispred Monaka sa 21.8, a Zvezda je, na primer poslednja na toj listi sa 17.8 pogodaka za dva poena po meču.

Takođe, crno-beli su odlični i u slobodnim bacanjima, što se najbolje videlo u finišu derbija protiv Crvene zvezde, pa su i na toj listi prvoplasirani sa 16.8 pogodaka sa linije penala u proseku po utakmici.

I onda, kada sa timske pređete na individualu statistiku i vidite da je Nikola Mirotić iz Armanija najbolji strelac Evrolige sa 22.5 poena po utakmici, još je jasnije zašto je Željko Obradović letos toliko želeo bivšeg asa Barselone.

To je sada završena priča, od dolaska Mirotića u Partizan nema ništa, ali ono što se u narednom periodu očekuje jeste povratak pre svih Mateuša Ponjitke koji može mnogo da donese Partizanu kada se bude potpuno oporavio od povrede. Plus kada Panter opet bude ''onaj stari'', a još se čeka da i Naneli dovede do savršenstva svoje ''nišanske sprave''.

S obzirom na iskustvo iz prošle sezone, treba očekivati da se sve te kockice sklope u driugom delu sezone, a tada bi i ovako efikasni Partizan mogao da bude još mnogo ubojitiji. 

-

Standings provided by Sofascore

Ne propustite