Partizan prošle i Partizan ove sezone - Da li je ovo najdrastičnija razlika?

Autor: Darko Mitrović
subota 03.02.2024.
09:32
Izvor: Sportske.net

A glavni igrači uglavnom isti...

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Posle odlične sezone u Evroligi i dolaska na prag fajnal-fora, a onda i osvajanja titue u AdmiralBet ABA ligi, uprava Partizana je u dogovoru sa trenerom Obradovićem letos učinila sve da okosnicu tima iz te sezone zadrži na još godinu dana.

Ostao je kapiten Panter, zatim i Ledej, pa Naneli, ostali su domaći igrači, a ekipu su napustili centar Matijas Lesor, krilni igrač Joanis Papapetru i organizatori igre Jam Madar i Dante Egzum.

Crno-beli su pokušali da pronađu adekvatne zamene, nisu baš u tome uspeli, pogotovo kada je zamena za Lesora u pitanju, ali su sa velikim ambicijama ušli u tekuću sezonu.

Govorilo se o fajnal-foru, ali na devet kola pre kraja ligaškog dela sezone u Evroligi, izgleda da će uspeh biti i ako se Partizan uopšte plasira u plej-in.

Iako je veliki broj igrača iz prošle sezone i dalje tu, to ipak nije ''onaj'' Partizan i brojni su pokazatelji da aktuelni tim nema kvalitet kakav je imao prošle sezone.

Ali, možda i najdrastičnija razlika se vidi u Partizanovom učinku na gostovanjima. 

Ako se vratimo godinu dana unazad, videćemo da je Partizan prošle sezone bio među najboljim ekipama kada je u pitanju učinak na gostovanjima. Od ukupno 17 mečeva u gostima u ligaškom delu sezone, Partizan je imao učinak 8-9 i bio u Top 5 ekipa po učinku na gostujućim terenima, dok je kao domaćin imao skor 12-5.

Ako tome dodamo i učinak protiv Reala u plej-ofu, onda je Partizanov ukupni skor u gostima bio 10-10, a na domaćem terenu 12-7.

Dakle, prilično ujednačeno, izbalansirano, što ove sezone uopšte nije slučaj.

Partizan se sve više pretvara u ''domaćinsku ekipu'', koja se samo na svom terenu oseća komforno, a u gostima kao da se plaši pobede, nema autoritet, što se najbolje moglo videti sinoć u Bolonji, gde su se crno-beli ''lavovi'' tokom nekih 38 minuta pretvorili u ''zečeve'' u finišu meča, kada su Virtusu svojim neverovatnim greškama bukvalno poklonili pobedu. I nema sumnje da će Partizanovi rivali i u nastavku sezone to pokušavati obilato da koriste.

To je bio 11. poraz Partizana u 14 gostujućih mečeva i nijedna ekipa za sada nema veći broj poraza na gostovanjima od crno-belih. Samo još Alba i Efes imaju po 11 poraza...

Sa učinkom 3-11, Partizan zauzima tek 15. mesto kada su u pitanju mečevi u gostima, a na domaćem terenu to je potpuno drugačije - na 11 mečeva Partizan ima skor 9-2 i nalazi se među pet najboljih.

Ono što crno-bele može dodatno da brine s tim u vezi, a u iščekivanju raspleta u borbi za plej-in, to je što su glavni Partizanovi konkurenti - Baskonija i Valensija među najboljima po učinku u gostima, a i jedni i drugi će uskoro gostovati Partizanu.

Baskonija je posle Reala ima najbolji učinak u gostima, 6-6, a Valensija ima samo jednu pobedu manje, takođe na 12 odigranih mečeva, 5-7.

Dakle, imaju ono čime je Partizan prošle sezone mogao da se pohvali i zbog toga su u ovom trenutku ispred crno-belih u borbi za mesto u plej-inu.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite