Partizan - Sve podseća na 1976-tu?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 26.11.2023.
09:05
Izvor: Sportske.net

Može li se povući paralela sa šampionskom generacijom?

2023 Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©
2023 Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Partizan je sinoć pred svojim navijačima u Humskoj doživeo težak udarac u duelu sa TSC-om koji je za samo pola sata iz tri kornera rešio pitanje pobednika. U nastavku su gosti svoj trijumf učinili još ubedljivijim, pa je na kraju na semaforu pisalo Partizan - TSC 0:4!

Debakl crno-belih, i to posle serije od 14 uzastopnih pobeda, od toga 13 prvenstvenih!

Mnogi bi posle ovakve utakmice i potpune nemoći na terenu očekivali zvižduke sa tribina, prozivke na račun igrača, ali navijači Partizana koji su sinoć bili prisutni na stadionu su po završetku meča pružili snažnu podršku svojim igračima, uz jasnu poruku: ''Hoćemo titulu!''

Njihov tim je i dalje vodeći na tabeli, sada sa samo tri boda prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu koja ove sezone ima moćan tim i igra u Ligi šampiona, ali je nekoliko puta kiksnula na domaćoj sceni, što je Partizan za sada iskoristio.

S obzirom da je Zvezda vezala šest uzastopnih titula prvaka, da je tokom leta formirala najskuplji tim u svojoj istoriji, najveći deo fudbalske javnosti i dalje gleda na crveno-bele kao glavne favorite za titulu, bez obzira na još uvek aktuelni bodovni zaostatak za Partizanom.

Crno-beli su od početka sezone pokazivali veliku borbenost, zajedništvo, što im je donelo nekoliko preokreta na domaćoj sceni, kada su od već viđenih poraza dolazili do važnih pobeda.

Ali, ono što budi sumnju u mogućnosti Duljaveog tima su baš utakmice poput sinoćnje protiv TSC-a, a kakvu smo mogli da vidimo i letos protiv danskog Norsjelanda na evropskoj sceni, kada je bilo 5:0 za Dance.

Crno-beli su zatim poraženi od Nordsjelanda i u Humskoj sa 1:0, ali su se brzo preorijentisali na obaveze na domaćoj sceni i neočekivano vratili nadu da bi baš ove sezone kada je Zvezda još veći favorit nego ranije, mogli da se izbore za toliko željenu titulu.

Ako ste među starijim navijačima Partizana, ovaj kontrast serije pobeda i teških poraza, a sve uz veliku podršku navijača koja je još jača na gostovanjima nego kod kuće zbog još uvek aktuelnog bojkota uprave od strane južne tribine na utakmicama u Humskoj, može vas podsetiti na 1976. godinu i istorijsku titulu Partizana kojoj se tada malo ko nadao, izuzev vernih navijača crno-belih.

Jedanaest godina je tada Partizan čekao na titulu prvaka, još od 1965. i ''Partizanovih beba'' koje su godinu dana kasnije igrale i u finalu Kupa šampiona protiv Real Madruida (1:2).

Ni tada se crno-belima nisu davale velike šanse, favorit za titulu je bio splitski Hajduk koji je smatran najboljom ekipom Jugoslavije u toj sezoni, ali Splićani na terenu ta očekivanja na kraju nisu uspeli da realizuju.

Pamti se i Partizanov debakl u Humskoj (1:6) upravo od Splićana, ali i podrška koju su crno-beli dobili od svojih navijača posle te utakmice.

Takođe je i Crvena zvezda te sezone nanela težak poraz Partizanu, bilo je 4:1 za crveno-bele, ali sve to je tim iz Humske uspeo da prevaziđe uz veliku želju i borbenost bukvalno do poslednjih sekundi šampionata, što im je i donelo titulu.

Da, to je bila ona sezona kada Nenad Bjeković u poslednjim sekundama nadoknade vremena postiže gol za pobedu nad Olimpijom u Ljubljani od 1:0 i osvajanje titule prvaka, a Hajduk za to vreme nije iskoristio svoju meč-loptu na Karaburmi protiv OFK Beograda.

Ako Partizan i ove sezone do poslednjeg kola zadrži veru u sopstvene mogućnosti i timski duh koji ga je do sinoć krasio, imaće čemu da se nada na proleće, bez obzira na veliki kvalitet Crvene zvezde.

Istorija ih je tome naučila, a navijači čekaju da se ona ponovi.

Ne propustite