Pet razloga zašto je Zvezda pogrešila sa Kampacom

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 14.03.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Zašto je Kampacov dolazak u Zvezdu bio greška.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Vratimo se nekoliko meseci ranije, bio je 13. decembar, Crvena zvezda je savladala Žalgiris na svom terenu za šestu vezanu pobedu u Evroligi, Duško Ivanović je nazivan čudotvorcem, svi smo mi pisali kako je doneo čarobni štapić i da je pronašao dobitnu formulu. 

Mnogi igrači su tada pronašli svoje uloge u timu, Petrušev je igrao odlično, Luka Mitrović takođe, forma Nemanje Nedovića je bila u usponu...

Šta se desilo?

Igrači su saznali da dolazi Fakundo Kampaco, već se govorilo o "najboljoj bekovskoj liniji u Evropi" jer je Vildoza u tim momentima igrao fenomenalno, Nedović rastao iz meča u meč, a sa Kampacom koji je bio najbolji plejmejker Evrolige dok je nastupao za Real, nekako se nametalo da Zvezda ide ka top 8, čak se smelo govorilo među pristalicama i o Fajnal foru. 

Zašto mislim da Kampaco nije doneo mnogo ekipi i da je konstatacija iz naslova ispravna? Naveo sam 5 razloga. 

1) Rezultati nisu bolji

Da napravimo presek.

Od dolaska Ivanovića do dolaska Kampaca u Zvezdu, ekipa je u Evroligi imala 6 pobeda i 1 poraz. Od dolaska Kampaca (18. decembar) pa do danas, Zvezda ima 5 pobeda u Evroligi i 9 poraza. Naravno, većinu nije mogao da igra, ali i od kada je zaigrao, crveno-beli imaju pobedu i dva poraza i to su porazi od ekipa koje moraju da se pobede u koliko želite u top 8, nebitno da li je kod kuće, ili na strani. 

Zvezda je izgubila prvo mesto u AdmiralBet ABA ligi, da dodamo i to, ali je osvojila Kup Radivoja Koraća, takmičenje bitno samo sa stanovišta prestiža i ako bude ostalo samo na tom trofeju, svako će vam reći da je nezadovoljan učinjenim. 

Strane igrače u Srbiji dovodimo da nam naprave rezultat, ali njega ovoga puta nema, priznaće vam svaki navijač Crvene zvezde. 

2) Administrativni kolaps

Ovo je već ispričana priča, Zvezda je kažnjena i nesumnjivo da je Evroligina kazna da Kampaco ne igra do 1. marta uticala i na raspoloženje svih u klubu, samim tim i na rezultat. Samopouzdanje je opalo kod igrača, a ni onaj čudotvorni Duško Ivanović, kako smo ga svi nazivali do Nove godine, nije uspeo da vrati ekipu, pa je izgubljena i poslednja nada da ekipa može u Top 8 onomad u Atini. 

Da li bi bilo tako da Kampaco nije doveden? Moje mišljenje već znate. 

3) Neprirodnost transfera

Nebitne su cifre i finansijski detalji, ali sećate li se kada je neki naš tim doveo toliko poznatog igrača? Kampaco je NBA kalibar, čovek koji se naosvajao medalja sa reprezentacijom Argentine i to kao neko ko je glavni i odgovorni u ekipi, vodio je i Real Madrid do trofeja i sam njegov dolazak u Srbiju je bio prilično čudan Evropi. Posebno španski mediji su pisali o tome. 

Siguran sam da će imati onih koji će reći da je Partizan pred ovu sezonu napravio velike transfere, ali podsetiću na vrednovanje sada već popularnog portala "Basket news" koji je objavio 10 najvećih evroligaških transfera još letos i na toj listi je jedino bio Papapetru, koji priznaćete, nije igrač renomea Kampaca. 

Neprirodne stvari vam možda u kratkom roku donesu nešto što očekujete, ali na duži vremenski period ne može biti dobro. 

4) Da li je Kampaco dobar kao što je bio u Realu?

Još 2020. godine je otišao iz Evrope u NBA ligu gde je u Denveru bio rezerva, morao je da se privikava na novu ulogu, a retki su igrači koji kada odu u NBA, pa se vrate u Evropu, budu na istom nivou kao što su bili, posebno kada se vrate posle tridesete. Hajde da ga uporedimo sa Teodosićem, kapiten naše reprezentacije u tom trenutku se oprobao preko, nije išlo i vratio se, ali uz dužno poštovanje, daleko je to od Teodosića koji je blistao u CSKA. 

Argentinac već ima 31 godinu, dve godine je "grejao klupu", normalno da mu treba vremena da se ponovo adaptira na Evropu i na novi tim, a sve to trpi - ekipa. 

5) Gde je u mislima?

Da, Kampaco razmišlja o Real Madridu, razmišljao je i pre dolaska u Zvezdu jer tamo košarkaški pripada. Zvezda je daleko od renomea slavnog madridskog kluba sa kojim je Argentinac osvojio dve Evrolige, a da se ne zavaravamo, nije došao u Beograd ni zbog Vildoze, ni zbog rezultata, već da "žrtvuje" sezonu kako bi stigao tamo gde želi. 

Siguran sam da ima i dobrih stvari koje su se desile dolaskom Kampaca, sudićemo još na kraju sezone, odnosno kada bude ponovo obukao dres koji on želi...

Ne propustite