Pobeda od 3:0 i sve njene mane

Autor: Ivan Cvetković
subota 08.06.2024.
20:49
Izvor: Sportske.net

Teza kontradiktorna i lako oboriva "Njegovim veličanstvom Rezultatom", ali utisak javnosti je prilično jasan. Što možda i nije tako loše...

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je večeras u gostima u Stokholmu domaću selekciju Švedske sa 3:0, u poslednjoj proveri pred start Evropskog prvenstva.

Strelci za Srbiju bili su Sergej Milinković Savić u 18, Aleksandar Mitrović u 60. i Dušan Tadić u 69. minutu.

Izabranici Dragana Stojković na sjajan su način završili pripreme za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj pošto su, ukoliko pogledamo isključivo rezultat, rutinski i prilično lako savladali Šveđane sa 3:0.

Ne bi to bilo ništa neobično da i pored ovako visoke i veoma bitne pobede mane "orlova" još uvek lebde u vazduhu i čine nas pomalo nespokojnim kada god kvalitetan rival ima loptu u nogama.

Večeras su to bili Elanga, Elijason, Kuluševski, kasnije i Isak, koji su i pored svih kvaliteta koje neosporno poseduju ipak barem klasa ispod fudbalera na koje računa Geret Sautgejt, selektor prvog rivala Srbije na Evropskom prvenstvu.

Opšti je utisak da je Švedska večeras, kao i Austrija četiri dana ranije previše lako dolazila do završne trećine terena, tačnije onog dela travnjaka u kojem su fudbaleri najopasniji po gol protivnika. 

Ne treba zanemariti i veliku udaljenost linija tima koje su danas ipak bile kompaktnije za razliku od prvog poluvremena meča sa Austrijom.

Ulazak Nemanje Gudelja danas je ogolio rupu koja neretko nastaje na sredini terena, pa je ulazak fudbalera Sevilje pozitivno uticao na sigurnost igrača Srbije u defanzivnoj fazi igre.

Nedostatke u igri "orlova" pokazuje i sama statistika koja može biti varljiva kategorija, ali nepobitan je podatak da je Predrag Rajković sa svojih devet odbrana danas bio verovatno i naš najbolji fudbaler na terenu.

Ono što može da raduje čitavu fudbalsku javnost u Srbiji jeste činjenica da je jedan srpski napadač konačno postigao pogodak posle pet utakmica, početak i kraj ove neprijatne serije obeležio je Aleksandar Mitrović golovima protiv Crne Gore u Beogradu tokom kvalifikacija za EURO i današnjim hicem.

Teza o manama u trijumfu od 3:0 lako je oboriva "Njegovim veličanstvom Rezultatom", međutim i sam selektor Dragan Stojković istakao je nakon meča da će zajedno sa stručnim štabom raditi na otklanjanju problema koji će protiv kvalitetnijih rivala biti itekako vidljiviji.

Na kraju, ljudski je grešiti, ali ako je cena pobede strepeti prilikom svakog napada Engleske, Slovenije i Danske, ne bismo je samo platili, nego i - preplatili.

Ne propustite