Pošto košta kubik blata za jednog Tomasa Tuhela?! Ako može u dolarima?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 02.04.2023.
08:48
Izvor: Sportske.net

Jedna od najvećih grešaka u modernoj istoriji Čelsija.

EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Povezane vesti

U danu kada je Čelsi izgubio od Aston Vile i kada se i zvanično oprostio od Evrope, Tomas Tuhel je debitovao na klupi Bajern Minhena i nakantao Borusiju Dortmund i obesmislio "Der Klasiker". Utakmice Bajern - Dortmund i Čelsi - Aston Vila počele su u isto vreme, u subotu u 18.30. U trenutku kada je MekGin oko 19.45 postigao drugi gol za Vilu, na semaforu na "Alijanc areni" već je stajalo 4:0.

To je ukratko i definicija Čelsijevog neznanja. 

Onog dana kada je Čelsi odlučio da otpusti Tomasa Tuhela posle poraza u Zagrebu, svaki normalan ljubitelj fudbala koji iole zna nešto o istom rekao je - "Amer će ga praviti od blata". Sada je došao taj trenutak, da Tod Boli poruči jedan kubik i počne da mu gradi statuu. Otpuštanje Tomasa je sada i definitivno najveća Bolijeva greška, a bila je prva koju je napravio.

Jer, ako je Roman Abramovič pravio greške, a pravio ih je, Tod Boli ga je već sad nadmašio. Svi Romanovi propusti su greškice u odnosu na ono što je Amerikanac uradio u septembru kada je odlučio da otpusti Tomasa Tuhela. Prvaka Evrope, prethodno vicešampiona Evrope i elitnog trenera koji se više neće vratiti, a sličnih njemu je malo na tržištu.

Da se razumemo, Grejem Poter je odličan trener i to ne menjaju ni ovi rezultati sa Čelsijem. Ovi rezultati su plod američkog načina vođenja kluba, jer da Ameri znaju nešto o njemu, ne bih ga zvali "soker". Uostalom, šta reći o čoveku koji je smislio genijalnu ideju da organizuje Ol-star meč Premijer lige, sever protiv juga i da se sav novac donira Ukrajini? Propaganda i bacanje miliona na istu je droga za svakog prosečnog američkog milijardera, a ako usput može i da poseduje neki fudbalski klub, igrica je kompletna. Tod Boli je od dolaska prebacio 600 miliona evra, a da Čelsi nije postao bolji tim. To niko nije uspeo. Pepa Gvardiolu prozivaju što u Sitiju ima neograničen budžet i onda je "lako njemu, tako bih mogao i ja", a što onda to ne rade i Boli i Poter u Čelsiju?  

Čelsi je lepo nagomilao igrače, oborio rekorde Markom Kukureljom (najskupljim bekom u istoriji fudbala, koji čak nije ni reprezentativac Španije), potom Enco Fernandezom i Mihajlom Mudrikom, a na kraju nije doveo ono što mu je možda i najpotrebnije - gol mašinu, "devetku". Voleo bih da, jednog dana, kada ode, što bi moglo da bude i uskoro, Grejem Poter otkrije koga je zapravo od svih igrača želeo da dovede i ima u svom timu. Prilično sam siguran da nije bio baš za svako pojačanje i da je verovatno tražio i neka druga, ali ga vrlo moguće nisu ni pitali, a kamoli čuli šta mu je potrebno. Čelsi je FIFA tim, Boli se jeste zaigrao, ali Premijer liga je ipak fudba, pravi i najbolji na svetu. 

I sada se pominje da Čelsi polako gubi poverenje u Potera i da mu sprema zamenu. Činjenica da je Julijan Nagelsman slobodan trener nateraće mnoge uprave da stave prst na čelo, kao što je to uradio Bajern Minhen i doneo tešku, ali vrlo verovatno i dobro proračunatu i odličnu odluku - da dovede Tuhela, za svaki slučaj što pre, dok je slobodan. Ali, Čelsi je sve samo nije Bajern Minhen. Čelsi sa Amerom na klupi nema fudbalsku moć, a kada ostane bez Evrope, teško da će na leto parama privući i elitne igrače. Mudrik, Kukurelja, Kulibali, Madueke, Badiašil, Obamejang (još uvek je tu, ali malo skokne i do Barse da slavi pobedu u "El klasiku"), nisu (više) ili će tek postati elitni fudbaleri. Čelsijev tim je nabacan, kao na igrici i tu Poter ne može ništa. Poter je trener sistema, trener kreacije, i trener kome (za sada) mnogo više odgovara rad u manjem klubu i bez tolikog pritiska. 

Julijan Nagelsman neće popraviti ovu situaciju. On ima 35 godina i sve što mu se desilo u Bajernu je i plod njegovog neiskustva, koje mu je preko potrebno. Nije uspeo da izdrži sa aždajama u klubu i svlačionici, a i on je na pogrešan način želeo da nametne svoj autoritet otpuštanjem najboljeg prijatelja kapitena ekipe, trenera golmana. Usput, afera sa novinarkom Bilda, buran privatni život i brojni ispadi van terena, naterali su Bajern da ne propusti priliku da dovede Tuhela, pre recimo - Florentina Pereza. I sada Boli može po sličnom receptu, na nagovor onih koji se razumeju, da po sličnom principu zaposli Nagelsmana. Ali, Nemac želi da sačeka leto i da izabere pravi projekat i ako malo bolje razmisli, neće prihvatiti da dođe u Čelsi. Na Stamford Bridžu treneri su potrošni materijal, a plašim se da će to tek postati sa Amerom u fotelji. 

Šta će Čelsi bez Evrope? 

Pa, prošli put su, verovali ili ne, tako osvojili Premijer ligu, ali su doveli Antonija Kontea u svom prajmu, imali Edena Azara u svom prajmu, najbolju verziju Nemanje Matića, kao i Seska Fabregasa, dok je u klub stigao Ngolo Kante. I što je najbitnije, imali su Dijega Koštu, poslednju pravu "devetku" na Stamford Bridžu. Da li iko veruje da Čelsi može da ponovi nešto slično u narednoj sezoni? 

Možda se zato Amer i zalaže za Ol-star, što može da bude jedini trofej koji će Čelsijevi igrači uspeti da osvoje... i neka ostavi malo novca i za jedan kubik blata i napravi makar tako jednog Tomasa Tuhela. Čoveku kome je bio dovoljan jedan trening da obesmisli nemački klasik i stane posle četvrtog gola, zbog ugleda Bundeslige i poštovanja prema bivšem klubu. 

Jedva čekam novi sudar titana, Pep VS Tomas, ali o tome, kada dođe vreme...

Ne propustite