Potcenjivanje selektora Stojkovića koje je svima dojadilo

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 20.11.2023.
08:44
Izvor: Sportske.net

Jednom je prošlo i veličali smo ga, drugi put je malo falilo da ispadnemo smešni. Možda i jesmo.

www.starsport.rs
www.starsport.rs

Povezane vesti

Igramo Evropsko prvenstvo i to je fantastična stvar za limitiranu fudbalsku reprezentaciju kakva je reprezentacija Srbije.

Limitiranu, jer je to dokazano nebrojano puta u bliskoj prošlosti, čak i u prijateljskim utakmicama protiv renomiranih selekcija ili selekcija koje su na FIFA rang listi na bliskoj poziciji našoj. 

Da smo daleko od jedne Švajcarske ili Brazila dokazali smo na Mundijalu, da nismo dorasli elitnim evropskim selekcijama dokazali smo utakmicama protiv Mađarske koja je sve, samo ne elitna evropska selekcija, a prolazak na Evropsko prvenstvo gledamo kao na premiju iako smo imali najlakšu grupu u istoriji svih kvalifikacija koje smo igrali kao reprezentacija, ma kako se zvali. 

I to u doba kad pola Evrope igra Evropsko prvenstvo, ne biti među 24 na Evropskom prvenstvu bila bi katastrofa za srpski fudbal. Zato se većina nas koji smo gledali jučerašnju utakmicu osećala gorko kada smo videli veliko slavlje posle 2:2 protiv najgore Bugarske u istoriji. 

Sve je ovo već ispričana priča, a šta nam najviše smeta?

Sve ćemo zaboraviti, i slavlje, i lošu igru, i Mađare, Litvance i Crnogorce, bitno je da naučimo iz svega, a da li smo nešto naučili?

"Matematički za Crnu Goru još nije gotovo... Pa, za nas jeste! Najbolje da me Bugari sapletu, pa neće moći tako", rekao je Stojković pre nekih mesec dana ne znajući šta ga čeka u Leskovcu i bez obzira što je na kraju, formalno, bio u pravu, ova izjava izgleda suprotno od one izjave sa početka kvalifikacija za Mundijal u Kataru kada je rekao:

"To ne dovodim u pitanje. Odvešću reprezentaciju na Svetsko prvenstvo."

Obe su korišćene u cilju podizanja morala igračima, ali Piksi je nesvesno zaboravio da postoji protivnik sa druge strane, neko koga morate poštovati, pa makar to bili i najgori Bugari u istoriji njihovog fudbala. 

Znate li zašto smo uspeli u košarci na Mundobasketu? Zašto volimo tu reprezentaciju više od fudbalske? 

Pogledajte u kojoj meri je bilo slavlja posle plasmana na Mundobasket (utakmica protiv Velike Britanije u Pioniru, 101:83), uporedite izjave selektora Pešića pre početka kvalifikacija za Mundobasket i selektora Piksija pred početak kvalifikacija za EP i SP. 

Mislite da je Pešić rekao: "Nema šanse da me Britanci sapletu!"

Ne, rekao je: ""Velika Britanija dolazi rasterećena i spremna da iskoristi svaku šansu koja joj se ukaže. Zbog uloga koji je na stolu potrebna je maksimalna koncentracija i pristup tokom svih 40 minuta."

Možda je vreme da Piksi nauči nešto i od gospodina Karija. 

Ne propustite