Prava slika novog Partizana?

Autor: Darko Mitrović
sreda 23.10.2024.
23:54
Izvor: Sportske.net

Moglo se očekivati ovako nešto, ali možda ponajmanje večeras.

KK Partizan/Dragana Stjepanovic
KK Partizan/Dragana Stjepanovic

Povezane vesti

Partizan je u večerašnjoj utakmici protiv Virtusa manje-više postao onakav kakvog su ga mnogi i najavljivali od trenutka kada je u ''Crno-beloj simfoniji'' letos predstavljen potpuno novi tim crno-belih - čvrsta i organizovana odbrana, znatno veća energija u defanzivi u odnosu na prošlu sezonu, ali i skromne napadačke mogućnosti.

Većinu Partizanovih utakmica od početka nove sezone su obeležili neočekivano visoki procenti šuta za tri poena, a pogotvo se to odnosi na Ajzaka Bongu koji je i sam priznao da nikada u karijeri nije tako dobro šutirao.

Čak su crno-beli izbili na sam vrh tabele po broju pogođenih trojki u Evroligi posle prva četiri kola, što verovatno niko nije prognozirao pre početka sezone, a to se zatim objašnjavalo odličnim protokom lopte i većim brojem otvorenih pozicija za šut van linije 6.75, pa se lakše dolazilo do realizacije.

Međutim, postavljalo se pitanje do kada će crno-beli uspeti da održe tako visok nivo šuta iz igre i imaju li ''Plan B'' kada taj šut stane.

Večeras se upravo to dogodilo.

Crno-beli su u porazu od Virtusa pogodili samo šest od 24 pokušaja van linije 6.75 metara, a Bonga i Braun koji su se do sada posebno isticali u tom pogledu, sada su potpuno zatajili. Bonga je šutirao 0/4, Braun 1/5, a jedino je Vanja Marinković imao solidnih 2/4, uz Lundberga sa 2/5, što je bilo nedovoljno da se slomi otpor rivala, iako je u odbrani Partizan večeras funkcionisao možda i najbolje od početka sezone i iako je u šutu za dva poena zadržao visok učinak od preko 60 posto. 

Bilo je opet velike želje, bacanja na parket, dovođenja rivala u situaciju da ne može ni da uputi šut za 24 sekunde, ali sve to nije bilo dovoljno za pobedu.

Crno-beli su protiv Virtusa znatno pali i po broju asistencija, imajući u vidu da su ih posle prva tri kola imali 20.5 u proseku. Večeras samo 11, a u tom segmentu su se Braun i Bonga iskupili za loš šut za tri poena, jer su njih dvojica zajedno imali sedam od tih 11 uspešnih dodavanja.

Još jedna slabost ovog tima Partizana je defanzivni skok, što je bilo primetno i u prethodnim mečevima, ali su crno-beli uspevali da odličnim napadačkim učinkom to na neki način amortizuju. Trener Obradović je na konferenciji za medije potvrdio da postoji taj problem i da se sa ekipom radi na njegovom rešavanju.

Šta očekivati od Partizana u narednim mečevima?

Pobede su najbolji lek za podizanje samopouzdanja, ali ako se uđe u neku lošu seriju, pitanje je da li će i energija u odbrani u narednom periodu biti ovako snažna. Napadački, crno-beli možda neće moći lošije od ovoga što smo videli protiv Virtusa, ali treba imati u vidu i povredu Karlika Džonsa koji je od početka sezone bio najbolji asistent ekipe, pa će bez njega crno-beli teško do protoka lopte koji ih je krasio od početka sezone i raznovrsnosti u realizaciji.

Ali, još se čeka Dvejn Vošington. Krajnje je vreme da i njega vidimo na delu, pa je za očekivati da i on konačno dobije priliku, pogotovo ako Karlik Džons bude morao da pauzira.

Partizan će naredni meč igrati protiv Krke u Beogradu, a zatim sledi duplo kolo Evrolige i mečevi protiv Monaka na domaćem terenu, pa protiv Fenerbahčea u gostima.

Ne propustite