Ronaldo, ugledaj se na Krosa, sudije, ne ugledajte se na Tejlora, Portugalci? Vi ste već nova Belgija

Autor: Milovan Longinov
subota 06.07.2024.
09:14
Izvor: Sportske.net

Za nama je verovatno najuzbudljiviji dan, u kom, nažalost, nismo gledali finale.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Povezane vesti

Petak, 5. jul, sigurno je po imenima bio jedan od najvećih dana u istoriji evropskih šampionata. Najpre su se sastali Nemačka i Španija, koje su opravdale epitet "finale pre finala", dok su u večernjim satima Portugal i Francuska prikazale da ne zaslužuju da budu u borbi za finale ispred domaćina, ali, takav je bio kostur.

Ipak, slavu svima, u danu kada se penzionisao Toni Kros, potom i Pepe, ali ne i Ronaldo, uzeo je - Entoni Tejlor. Engleski sudija koji verovatno ima eksplicitne snimke čelnika FA i UEFA, jer drugog objašnjenja nema da on uporno dobija takve derbije, u Premijer ligi i sada na Evropskom prvenstvu.

Prvo, uz svo poštovanje ka neverovatnoj karijeri Tonija Krosa, koji odlazi kao jedan od najvećih ikada na svojoj poziciji, Tejlor je komotno mogao da mu pokaže put u svlačionicu u šestom minutu. I za mnogo manje stvari i blaže startove igrači su dobijali dva žuta i crveni karton. Posebno je tužno što Kros nije dobio žuti za prvi start nad Pedrijem, koji je nažalost završio EURO. Ono je bila definicija žutog kartona i tu ne sme da ima veze koji je minut i ko je autor odnosno krivac. Tri minuta kasnije, Kros je zakasnio, nagazio Jamala, ali ni tada nije dobio ni prvi žuti, a mogao je već da dobije i drugi. I, onda, sudija radi ono što najgore sudije mogu da urade - prave kompenzaciju. Rodri ne dobija žuti karton zbog povlačenja Musijale, olako daje karton Le Normanu, ide iz greške u grešku, glumi da stvari drži pod kontrolom lažnim autoritetom i upropašćuje utakmicu do maksimuma kada nije ni pogledao VAR zbog Kukureljinog igranja rukom. Opet smo došli do toga da doslovno u svemu gledamo dvostruke aršine od strane UEFA. Najpre tokom dana kada je objavljeno da Belingem može da bira narednih godinu dana kada će odraditi suspenziju, a Demiral odmah dobija dva meča suspenzije. 

Ako ćemo da gledamo realno, vasiona se na neki način umešala i kosmička pravda na kraju je bila da je bolji tim otišao u polufinale, a da je Dani Olmo, prinudna izmena zbog Pedrijeve povrede, bio igrač utakmice. Potencijalno može da bude i MVP turnira. 

Ako smo popodne uživali, uveče smo komotno mogli da prespavamo do penala. Roberto Martinez je po ko zna koji put u svojoj karijeri pokazao da ne treba da vodi talentovanu iliti zlatnu generaciju bilo koje zemlje. Nakon Belgije, u kojoj nije smeo da skloni Edena Azara na vreme, sada u Portugalu siluje sa Ronaldom. Ne može Kristijano, uz sav svoj ego, sam sebe da izvede iz igre. Nažalost, ni da ode u penziju. Samo je pitanje - da li je više kriv Martinez ili sam Ronaldo što je Portugal propustio šansu da se bori za trofej u Nemačkoj? 

Za razliku od Tonija Krosa, koji je pet godina mlađi i koji zna kada je dosta, Kristijano je sušta suprotnost. Njegov ego i takmičarski životinjski nagon da siluje i sebe i saigrače i loptu, ne dozvoljavaju mu da ode kao gospodin. Kao nekada Zinedin Zidan, kao danas Toni Kros. I posle ove eliminacije, nije rekao kraj. Samo je u svom stilu rekao da mu je ovo poslednji EURO. Znači da planira da igra Mundijal 2026. 

Portugal sa Ronaldom na terenu nije uspeo da postigne gol na svojih poslednjih 330 minuta u Nemačkoj! Ako je poslednji meč grupne faze sa Gruzijom bio rezultatski nebitan, Slovenci pa Francuzi i 240 minuta ničega bili su put koji je Portugal mogao da pređe. Bez Ronalda. Ovakvi Francuzi su najslabiji u eri Didijea Dešana, nisu dali nijedan gol iz igre, i prvi su polufinalisti u istoriji koji nisu postigli gol iz igre, i samo tri na četiri utakmice, ali jedan iz penala i dva autogola. 

Objektivno gledano, svaki ljubitelj fudbala složiće se da bi bilo pravedno da su obe večernje ekipe ispale, a popodnevne prošle dalje. Ali, sada nas čeka ipak još jedan spektakl, Španija ide na Francusku i deluje prilično jasno za koga će navijati svaki prosečni i neutralni ljubitelj fudbala. 

Da sumiram jučerašnji dan - Portugal bi prošao dalje da se Ronaldo na vreme penzionisao kao Toni Kros. Entoni Tejlor je komotno mogao da pošalje Krosa u prevremenu penziju, posle šest minuta, ali nije, jer je to ipak bio Toni. Dani Olmo mora da pređe u neki veliki klub, jer je modernija i potencijalno bolja verzija Antoana Grizmana. 

Koja će biti sledeća velika utakmica koju će upropastiti Tejlor, a koja zlatna generacija koju će uspeti da pokvari Roberto Martinez? I kada će Kristijano Ronaldo pobediti svoj ego i pokazati da voli svoju zemlju odlaskom u penziju? 

Ne propustite