Ronaldo - Zbog čega Zagor nikada ne stari?

Autor: Boris Jovanović
utorak 02.07.2024.
08:28
Izvor: Sportske.net

"Prije je bilo bolje" ili kako je ćale uvek u pravu...

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Povezane vesti

Ronaldo više nije fudbaler, on je poster u roditeljskoj kući gde ponekad prespavamo ili fudbalski botoks za sredovečnu gospodu.

Neko zlonamerniji bi ga nazvao mimom, ali svakako nije zaslužio izrugivanje tipa "Misstiano Penaldo" kako su ga krstili tokom noći engleski tabloidi.

CR nikada neće biti usled gubitka supermoći, samo običan fudbaler, preveliki je za to. Problem je što ne može da se navikne na kameo uloge, ili da glumi mudre roditelje u tinejdžerskoj seriji.  

Ni neki drugi alieni, nakon što im je biologija oduzela posebnost nisu prihvatili takvu rolu. Krojf se svetio Ajaksu igrajući za Fejenord, Maradona je bezuspešno tragao za eliksirom večne mladosti u Boki, Pele...ma, kakav Pele, uozbiljite se. Pre nego što mi gurnete prst u oko, pozivajući se na Mesija, Leu su (osim što je dve i po godine mlađi), prirodne nauke mnogo manji neprijatelj.

Priznajem, Kristijano je iritantan. Egoistični ćale na terenu, Sofronije iz crtanog filma koji uvek zna najbolje. Nisu to samo penal i suze, sredovečni ljudi ne plaču dok posao ne bude obavljen, meni je gori zahtev da ostane veći od igre. Nije se on promenio, uvek je bio takav, samo su okolnosti drugačije. Nekada je taj egoizam porađao rešenje, danas na momente deluje kao kultni bend koji hvata na emociju. Za neke Ronaldo je klasična "u naše vreme je bilo bolje" regresija, za druge nostalgija povezana sa činjenicom da junaci iz knjiga, filmova i stripova ne stare. Sigurno da ne biste čitali kako Zagor čeka da mu poštar u Darkvudskoj šumi donese ček od penzije i glasa za lokalnog šerifa jer "može i gore". 

Za mlađe ljubitelje sporta i razonode, ko je Zagor? Nabildovani lik koji živi u šumi sa debelim Meksikancem i ne, nije ono što mislite.

Portugal je danas talac Ronaldovog ega, mada i bez njega, ti timovi lažnih Brazilaca koje smo gledali kroz istoriju su užasno jednodimenzionalni, bolno ograničeni u nedostatku plana B. Meni je svaki Portugal u pre-Ronaldovoj eri delovao kao najbolji predstavnik fudbala bez poente. Biće to i kada konačno Kristijano postane korisnik PIO fonda. 

Zbog toga ne bi trebalo da budemo prestrogi. Možda Portugal i osvoji šampionat. Na kraju krajeva ne samo da se dešava da do slatke nagrade ne stignu ni lep, ni uporan, već ciničan ali i onaj što hvata na suze. I onaj što se ne raduje tuđim uspesima, i onaj lik što bi uvek to uradio bolje...

Ronaldo je isprobao sve načine.

I ostao sa samo jednim ciljem, da se dopadne, ne apsolutno vernoj pastvi, već samom sebi. U našim, zrelim godinama, to je ipak najvažnije.

Ne propustite