"Skauzerski Kafu" TAA i odluka koja će mu spasiti karijeru

Autor: Nemanja Janošev
sreda 19.04.2023.
13:26
Izvor: Sportske.net

Kako je Jirgen Klop prepisao od Pepa Gvardiole.

EPA-EFE/Adam Vaughan
EPA-EFE/Adam Vaughan

Povezane vesti

Trent Aleksander-Arnold je neko ko je sa Liverpulom osvojio sve što se osvojiti može. Postao je jedan od najboljih ofanzivnih bekova na svetu, dobio titulu "skauzerskog Kafua", ali defanziva koju je obavljao nije bila u skladu sa rezultatskim imperativima kluba.

Žargonski rečeno: "Duvalo je kao na Zadušnice" po toj desnoj strani. Svaki iole brži i tehnički potkovaniji krilni napadač znao je da će moći da probije Trenta bez previše kalkulacija, izuzev u nekim utakmicama kada se sve zvezde poklope. Ali, činjenica je da je Trent ove sezone možda i najslabija karika tima Jirgena Klopa.. Sve posle kampanje u toku koje je upisao 12 asistencija samo u Premijer ligi, 19 ukupno.  Sezonu pre imao je devet, a u onoj šampionskoj -15. 

Te brojke jasno kazuju da su njegovi afiniteti prevashodno ofanzivni i to se po Trentovoj afirmaciji dalo za videti. Ipak, kako je u međuvremenu radio na fizičkoj spremi, te se pričalo da individualno popravlja svoju defanzivu pretpostavljalo se da će doći poboljšanje u tom segmentu igre. Nikada viđeno...

Čitave godine je bio rak rana "crvenih" praveći neshvatljive greške što u postavci, što u duelima "jedan na jedan" kada je on taj koji brani prostor. Sve to bez facijalne ekspresije kajanja kojom bi izrazio sopstveno nezadovoljstvo. 

Donekle se može reći da je njegova (ne)defanziva umnogome zavisila od forme Virdžila van Dajka, Žoela Matipa i Endija Robertsona, te vezista Fabinja i Hendersona koji su popunjavali praznine koje je Trent ostavljao. Sada kada su i ovi zupčanici Klopovog vozila počeli da se kvare, istina izlazi na videlo.

Klop je bio tvrdoglav. Čitave sezone je na terenu imao čoveka koji je pucao ekipi direktno u kolena bez posledica. Doveo je Nemca u situaciju da razmišlja o akviziciji na desnom beku ili da "oslobodi Trenta okova". Odabrao je ono drugo.

Trent je na poslenje dve utakmice u Premijer ligi igrao poprilično visoko, što nije iznenađenje, ali je ulazio u centralni deo igrališta odakle je slao svoje karakteristične lopte koje "imaju oči". Odatle je mogao da ubrza protok pas igre, da iznenadi protivnika, dok se odbrana "crvenih" drugačije koncipirala i pomerala više udesno, a vezisti su se spuštali kako bi popunjavali prazan deo terena koji je on ostavio. S 4-3-3 formacije, ulazilo se u fluidniji 3-2-5 sistem. Nešto slično što koristi Pep Gvardiola. Rezultat? Liverpul je nadoknadio dva gola zaostatka protiv Arsenala i pobedio Lids sa 1:6 u poslednja dva meča. Osam datih golova - tri Trentove asistencije. To je više nego što je imao za celu sezonu u Premijer ligi.

Teza: "Kad već primamo golove, neka ih barem dajemo više", je urodila plodom u neku ruku. Sezona ide tokom kojim ide. Više nema šta da se izgubi, ali dobitak bi mogao biti maksimalan. Barem kada je "Skauzerski Kafu" u pitanju.

Ne propustite