Sledeći trener ne sme da bude lošiji od Ranka i Bože i to je tako

Autor: Milovan Longinov
sreda 28.08.2024.
09:50
Izvor: Sportske.net

Vojvodina će dobiti petog trenera u eri Dragoljuba Zbiljića.

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Fudbalski klub Vojvodina odlučio je da smeni Božidara Bandovića posle serije loših rezultata na startu sezone. 

Koliko je fudbal surov potvrđuje i to da je Bandović dobio otkaz samo mesec dana od ONE partije na "Johan Krojf areni". Da je neko posle tih tesnih 1:0 rekao da Bandović neće dočekati derbi u Humskoj krajem avgusta, smejali bismo se grohotom. Usledio je novi tesan poraz od Ajaksa u revanšu (1:3), između onaj od Čukaričkog, potom od TSC-a, remi sa Radničkim 1923, posle vođstva od 2:0, uz nepravednu eliminaciju od Maribora, Bandović nije mogao da "preživi" i poslednji od Napretka, tradicionalno omiljenog rivala "stare dame". 

Ali, sada je glavno pitanje, ne samo ko treba da zameni Bandovića, već i šta novi trener mora da uradi da bi njegova smena imala smisla?

Za početak, sledi Vošina moderna istorija u promašivanju smene trenera. Nenad Lalatović je poslednji trener koji je uspeo da započne i da završi jednu sezonu, na klupi je bio od leta 2019. do kraja sezone 2020/21, kada mu tadašnja uprava nije produžila ugovor najpre zbog toga što je imao dugačak jezik, a ne zbog rezultata. 

Vojvodina je tu sezonu 2020/21 zauzela četvrtu poziciju sa 71 osvojenim bodom, poređenja radi - čak DESET više nego što je osvojila takođe kao četvrta u sezoni 2023/24. Šta se sve dešavalo između, kada je na klupi sedelo šest trenera? 

Slavoljub Đorđević (jun 2021 - mart 2022) 

Što je Nenad Lalatović napravio, Slavoljub Đorđević je prosuo za manje od pola godine. Vojvodina je jedva pobedila litvanski Panevežiš na startu kvalifikacija, da bi potom doživela debakl od austrijskog LASK-a ukupnim rezultatom 7:1. Đorđević je preživeo takav start sezone, iako je prethodno u prva dva kola osvojio samo bod u derbijima sa Crvenom zvezdom (0:0) i Partizanom (0:2). Đorđević je imao crne serije tokom jeseni, kada je u finišu prvog dela sezone upisao četiri poraza na pet utakmica, a sledeću nije uspeo da preživi i posle četiri vezana poraza u februaru i početkom marta, dobio je otkaz. Ako se pogleda njegova statistika odnosno osvojeni bodovi po meču, Đorđevićev prosek bio je 1,45. 

Dragan Radojičić (mart 2021 - maj 2021)

Prepričavaće se na "Karađorđu" godinama i decenijama ova odluka kluba, uprave koja je brojala svoje poslednje nedelje u Vojvodini. Uz dužno poštovanje prema treneru Radojičiću, ali trener koji ima takav CV, bio je na papiru odmah nedorastao pozivu koji je dobio. Ekipa je bila u rasulu, delovalo je da svi jedva čekaju i kraj sezone i odlazak uprave. Plate su kasnile, situacija je bila možda i nikad gora, a nije da nije bilo sličnih u modernoj istoriji Vojvodine. Radojičić je na klupi Vojvodine proveo tačno 77 dana, predvodio je ekipu na 12 utakmica, upisao je četiri pobede. U proseku je osvojio 1,00 bod po meču. Vojvodina je sa Đorđevićem i Radojičićem završila sezonu sa nikad manjih 45 bodova i kao sedmoplasirana ostala bez Evrope.

Milan Rastavac (jun 2021 - februar 2022)

Nova era počela je tog leta 2021. godine. Dragoljub Zbiljić postao je novi predsednik Vojvodine i sve se promenilo. Isplaćene su sve zaostale zarade, klub je finansijski postao stabilan, atmosfera se popravila na svim nivoima i Vojvodina je ponovo počela da liči na klub. Milan Rastavac predstavljen je na sva zvona, da bude njen "Arsen Venger", kako je predsednik Zbiljić priželjkivao tog leta. 

I počelo je veoma dobro. Voša je osvojila 10 od mogućih 12 bodova na startu, a u prvih 10 kola poražena je samo od Crvene zvezde. Ali, te sezone boljka su bili remiji. Spartak i Mladost Lučani su ukrali bod na "Karađorđu", Voša je remizirala i sa Radnikom i Kolubarom u gostima.  Takođe, Voša je nastavila svoju negativnu tradiciju protiv najjačih timova u Super ligi, pa je tako Rastavac tokom jeseni izgubio posle Zvezde, i od Čukaričkog, Partizana i TSC-a. Da sve bude nekako čudnije, otkaz je dobio kada je bio u seriji bez poraza, ali sa previše remija. U drugi deo sezone, u februaru, Voša je imala skor 1-3-0, remizirala je sa Zvezdom na "Marakani", ali su Rastavca koštali remiji u Lučanima i potom sa Radnikom na "Karađorđu". Rastavac je procentualno gledano bio najuspešniji Vošin trener u eri posle Nenada Lalatovića sa prosekom 1,83 poena po utakmici. 

Radoslav Batak (februar 2023 - avgust 2023)

Voša je nastavila svoju tradiciju korakom unazad sa smenom trenera. Radoslav Batak je doduše nastavio niz bez poraza do kraja regularnog dela sezone. Završila je kao peta, na tom mestu bila je i kada je Rastavac odlazio, iza Zvezde, TSC-a, Čuke i Partizana. U plej ofu je pobedila samo Novi Pazar i Voždovac na svom terenu. Sezonu 2022/23 završila je sa 63 osvojena boda, ali je Batakov cilj ispunjen - peto mesto i plasman u Evropu. 

Ali, leto 2023. bilo je prilično konfuzno. Ekipa koja je otišla na pripreme na Mariborsko Pohoroje, praktično nije bila ista u septembru kada se prelazni rok završio. Voša je kasno počela da se pojačava, rival u Evropi bio je kiparski APOEL. Iako je vladao optimizam, realnost je bila drugačija. APOEL je slavio kao domaćin i kao gost rezultatom 2:1. Voša nije delovala kao dostojan rival Kipranima, kao što jeste bila ovog leta protiv jednog velikog Ajaksa i Maribora od kog je nesrećno ispala. Usput, porazi od Partizana i Crvene zvezde, značili su i kraj za Bataka, već početkom avgusta. Batak je imao 1,35 poena po meču, dakle, znatno manje nego Milan Rastavac. 

Ranko Popović (avgust 2023 - decembar 2023) 

Veru u bolje dane, doneo je Ranko Popović. Harizmatični trener nije bio dovoljno poznat fudbalskoj javnosti u našoj zemlji, ali, brzo su svi mogli da vide kakav je trener. Dobio je tim koji nije selektirao, izvukao je maksimum, imao neke teške i neočekivane poraze. Ekipa je igrala toplo-hladno, ali je delovala kao napadačka ekipa, koja u začetku stvaranja. Delovalo je da bi sve moglo da bude drugačije kada ekipa prođe i pripreme sa Popovićem, ali je on dobio poziv iz Japana koji nije mogao da odbije, te je posle četiri meseca napustio Vojvodinu. Popovićev prosek bio je 1,79 poena po meču, odmah iza Milana Rastavca.

Ono što ipak papir i brojke ne mere u fudbalu, jeste da je Popović doneo potpuno drugačije fudbalsko opredeljenje. Menjao je ekipu i na taktičkom i mentalnom planu, u želji da konačno napravi tim sa pobedničkim mentalitetom, što Vojvodina dugo nije imala. I tim putem, nastavio je i njegov kompanjon Boža Bandović. 

Božidar Bandović (januar 2024 - avgust 2024)

Gde je stao Ranko, produžio je njegov drug Boža. Poznanici su forsirali i isti stil igre, agresivan, napadački, uz jak intenzitet i identitet. Bandovića su svi terali nakon što Voša nije pobedila u prve četiri utakmice, iako je ekipa delovala zaista dobro i promašivala veliki broj prilika (čudno, ali baš kao i ovog leta). 

Ipak, kada je pao Voždovac u nadoknadi, počela je serija u kojoj je Vojvodina do kraja regularnog dela prvenstva imala skor 6-1-0. U plej ofu su pali Partizan u Humskoj, Napredak, Mladost, uz remi sa Crvenom zvezdom, Voša je završila na četvrtoj poziciji, što je bio i vrhunac ako se uzme u obzir da je Bandović bio treći trener te sezone. Usput, stigao je i do finala Kupa Srbije, u kom je bio ravnopravan rival Crvenoj zvezdi, što je bila prava uvertira za sezonu 2024/25.  

I onda, znate šta se sve dešavalo ovog leta. Samo jedna pobeda protiv Tekstilca u prvom kolu nije bila dovoljna. I ako uzmemo u obzir samo rezultate, nije neočekivano što je Bandović dobio otkaz. Tek 14. mesto sa četiri osvojena boda nije u skladu sa ambicijama kluba ove sezone. Bandović je svoju etapu sa procentom od 1,43 poena po meču, ali je on bio znatno veći upravo do ovih poslednjih poraza. 

Šta mora da uradi novi trener, da bi Bandovićev odlazak bio "opravdan"? 

Pa, ne možemo reći šta bi bilo kad bi bilo, ali, u glavama navijača Vojvodine i dalje odzvanja Vukanovićeva stativa iz Amsterdama, te toliko promašenih zicera Mihe Ivanovića, posebno onaj 30 sekundi ranije, pre nego što je Butean napravio penal u Mariboru i kada je umesto 1:0, na semaforu trebalo da stoji 0:1. I za kraj, tu je i taj neobjašnjiv gol u 99. minutu, nakon što je Voša odigrala fantastičnih pola sata sa igračem manje. 

Ako je Evropa mera, Voša je bila po igri, iznad svakog proseka. Penal rulet nije ni smeo da dođe na red, promašene šanse, makar jedna od njih, morala je da bude realizovana. Dva puta je Voša imala 2 na 1, prvo je loše reagovao Savićević, posle i Lazar Nikolić. 

Novi trener, ko god on bude bio, u najmanju ruku, sa ovom ekipom, mora barem da ponovi uspeh Ranka Popovića i Božidara Bandovića. Jer, i kada je Ranko nasledio Bataka, ekipa je bila poslednja sa jednim osvojenim bodom. U prevodu, ova sezona nije izgubljena, naprotiv. Za Vošu su u opticaju još 32 utakmice, odnosno 96 bodova, što je dovoljno za cilj koji se od početka svima u klubu nacrtao - barem ista pozicija kao ove sezone, pa čak i to treće mesto. 

Zaključak - smena mora da bude korak napred

Ako smenjuješ trenera, to znači da i dalje imaš jasan plan o svemu u ekipi. Sportski sektor na čelu sa sportskim direktorom Markom Jovanovićem selektirao je ekipe i leta 2022, i 2023. i danas, kao i u zimu 2024, kada je realizovan jedan odličan prelazni rok. Dakle, put postoji i Voša nema razloga ni ne sme da odstupi od njega. Izgovora nema, bez obzira na ovu krizu rezultata. Jer, igra je bila tu češće nego što nije, a loši rezultati, nisu toliko bili plod loše igre kao ranijih godina. 

Milan Rastavac je smenjen i do danas, niko nije imao bolji učinak od njega na klupi Vojvodine. Usput, sigurno i da na raspolaganju nije imao ovako kvalitetan kadar. O sezoni pre te, odnosno posle Nenada Lalatovića, tužno je i prisećati se. To nije Vošin nivo čak i kada je na konopcima i aparatima kao što je bila tada. 

Ako su dolasci Ranka Popovića i Božidara Bandovića bili korak napred, a jesu, onda su očekivanja potpuno jasna. Sa ovim kadrom, 20 igrača, konkurencija i veći kvalitet u svim linijama tima, svi preduslovi za bolje rezultate su tu. 

Ostaje da vidimo da li će smena Božidara Bandovića biti siguran korak unapred. 

I ostaće upamćeno da Novosađani davno nisu bili toliko ponosni na svoju evropsku Vošu kao ovog leta. I da, napisaću i ovde - Voša nikada ne bi izgubila u Amsterdamu da je Aleksina lopta išla pet centimetara udesno. I Voša do sutra ne bi izgubila od Maribora da je Miha Ivanović rešio onu situtaciju 1 na 1, 30 sekundi pre penala na drugoj strani. I u Amsterdamu i u Mariboru, moralo je da piše 0:1 posle tih šansi, a ne 1:0. 

Ne zaboravite da takvi detalji odlučuju sudbine trenera. Igrači ostaju, ne dobiju otkaze, baš kao i svi ostali u klubu. Trenerima padaju glave i to je definicija modernog fudbala. 

Božo, kao što je bilo i prethodno sa Rankom, hvala na svemu. Ovo je put kojim Voša mora da nastavi.

Ne propustite