Sledi četvrti meč finala - Šta smo videli, a šta ćemo tek videti?

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 19.06.2023.
11:05
Izvor: Sportske.net

Serija daleko od gotove .

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Rasplamsala se borba u finalu AdmiralBet ABA lige. U prve tri utakmice videli smo tri manje manje više sigurne pobede domaćina. Nakon dve pobede Partizana i vođstva na poluvremenu treće utakmice, Zvezda se uzdigla i odnela pobedu u ubedljivom igrom u drugom poluvremenu. Sada su uzeli zamah i sigurno je da seriju hoće da vrate u Arenu, ali jasno  je i da Partizan želi da izbegne petu utakmicu, kada sve staje u jedan meč.

I jedan i druga ekipa imaju svoje ideje, ali i stvari koje moraju da poprave kako bi došli do zvanja prvaka regionalnog takmičenja. Takođe i “besplatnog” učešća u Evroligi sledeće godine, jer će poraženi verovatno morati da plati pola miliona za vajld kartu. 

U prve tri utakmice videli smo dosta stvari koje se ponavljaju. Već šest derbija je odigrano ove godine, ali to nije usporilo oba stratega da opet nađu neke elemente u kojima bi mogil da budu bolji od protivnika i odnesu pobedu. Naravno uz to smo videli i neke stare boljke poput Partizanovog skoka u odbranu i Zvezdine nekonstantnosti. 

Šta je Partizanov ključ? 

Već spomenuti skok u odbrani je nešto što i u ovoj seriji izuzetno puno problema pravi crno belima. Iako je većina mišljenja da je skok želja i htenje, teško da se može svesti samo na to. Ova ekipa Partizana je na skoro svakoj poziciji inferiornija od protivnika, a pogotovo su u problemu kada dođe do preuzimanja gde protivnički centri imaju priliku da zauzmu bolju poziciju ispod koša. 

Na sve to u trećoj utakmici mnogo problema sa faulovima visokih igrača, gde su do poluvremena Smajlagić, Lessor i Ledej imali po tri faula. Forma Lesora je veoma upitna, po košarkaškim krugovima se priča da je možda glavom već na drugom mestu. Ipak, ukoliko želi da osvoji trofej u dresu Partizana moraće da pronađe staru formu i zaključa reket. 

Sa druge strane terena, veoma neobično za sve ekipe Željka Obradovića, tako i ovogodišnji Partizan, veliki broj izgubljenih lopti. Partizan cele sezone igra veoma kontrolisano, ne srljaju previše u ranoj fazi napada, imaju dosta igrača koji mogu da kontrolišu loptu i bilo je veoma čudno gledati Partizan sa dosta grešaka u pasu i driblingu. Naravno za to je zaslužena i veoma agresivna odbrana Zvezde, ali nije ovo prvi put da se susreću pogotovo nakon sezone odigrane u Evroligi. 

Još jedna nekarakteristična stvar je veliki broj promašenih slobodnih bacanja. Sa načinom igre Partizana, pogotovo Lesora i Egzuma koji su često u kontaktu, a radi se o najvećim proizvođačima poena na obruču, procenat penala mora biti daleko viši. Tek 16/24 i 67% je premalo, pogotovo za ekipu koja je u tom segmentu tokom cele sezone bila u samom vrhu Evrolige. Tenzija, kraj sezone, potrošen materijal, neprijateljska atmosfera svakako da utiču, ali Partizan mora naći način da podigne koncentraciju. 

U prva dva meča videli smo sjajne role Ledeja koji je bio najbolji akter prve utakmice, kao i Smajlagića koji je na trenutke izgledao kao da će prvim avionom nazad za Ameriku. Partizanov kvalitet leži u spoljnoj liniji i sigurno će naći produkciju poena sa spoljnih pozicija čak i kada neki od igrača zakažu pojaviće se neko drugi. U unutrašnjoj liniji rotacija je smanjena i veliki pritisak je na Ledeju, Lesoru i Smajlagiću koji ipak moraju da nađu način ili da “izmisle” poene, rasterete spoljnu liniju i prebace težište ispod koša. 

Šta je Zvezdin ključ? 

Zvezda kao i cele sezone igra veoma promenjivo. Dosta zavise od individualnih rešenja, ali za nešto tako imaju dosta oružija. Nedović i Kampaco veoma dobro vode ekipu, nalaze rešenja iz igre 1 na 1 i 2 na 2. U ovoj konstalaciji veoma je bitna uloga Luke Vildoze. Momak koji je imao medeni mesec dolaskom u Zvezdu i igrao kao u transu od nove godine deluje dosta skromnije. Prodor igra mu je davno oduzeta, ali zajedno sa Nedovićem i Kampacom najbitnija stvar u njegovoj igri je šut spolja kako bi ostavio dovoljno prostora za prodore pomenutog tandema. 

Tu dolazimo do najvećeg problema Zvezde, a to je linija za tri poena i to sa obe strane terena. Promašili su dosta šuteva, a sa druge strane imaju mnogo problema da odbrane liniju za tri poena. Madar, Panter, Naneli i drugi su čak i u trećoj utakmici izrešetali koš Zvezde. Biće potrebno da uspore šut spolja, pogotovo u trenucima kada Lesor nije na vrhuncu forme i ne koristi prostor ispod koša na pravi način. 

Iako Zvezda ima dublji roster, neretko im se dešava da imaju prazne napadačke minute. Ipak svoju dubinu ispoljavaju na drugom delu terena gde puno opterećuju igrače na lopti i teraju ih da velikim brojem driblinga prekinu protok lopte. Ipak u nekim trenucima, dozovoljavaju dosta prostora u pik igri pogotovo kada je Egzum na lopti koji vidi preko odbrane i veoma lako nalazi slobodne šutera na spoljnim pozicijama. 

Petrušev i Mitrović koji su ove sezone viđeni kao rezervne opcije na svojim pozicijama, ali su tokom sezone što sjajnim igrama, što lošom formom Martina i Bentila izašli kao prva opcija. Petrušev je uz pomoć publike dobio krila nakon prve dve utakmice, a sigurno je da navijači Zvezde i dalje gaje nadu da će Martin i Bentil doneti ekstra kvalitet i pored neubedljivih partija. 

Serija ulazi u kasni jun i napori su nadljudski i jedni i drugi moraju da nađu način da dođu do trofeja, jer na kraju uspešnost sezone će se meriti samo po tome. U sportu nema minulog rada. Zvezdin cilj mora biti da zatvori liniju za tri poena, a Partizanov da zatvori reket. Videćemo ko će to bolje učiniti. 

Ne propustite