''Slučaj Mirotić'' - Uzroci i posledice

Autor: Darko Mitrović
subota 22.07.2023.
15:25
Izvor: Sportske.net

Ili šta ćemo sad...

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Kada je na kraju prethodne sezone postalo jasno da se saradnja Barselone i Nikole Mirotića prevremeno završava, jer je Barsa zbog planiranog smanjenja troškova odlučila da se odrekne usluga jednog od najboljih evropskih košarkaša, izbor Mirotićevog novog kluba je postala glavna košarkaška tema u Evropi.

Pominjali su se brojni evroligaški klubovi kao njegova sledeća stanica, poput Monaka, Olimpijakosa, Armanija, spekulisalo se i o Crvenoj zvezdi, ali malo pomalo, u prvi plan je izbio Partizan koji je očigledno bio najuporniji u nameri da ga angažuje.

Prethodnih dana je sve izgledalo kao gotova stvar i samo se čekala zvanična potvrda iz Partizana, odnosno Mirotićeva slika u crno-belom dresu. Ali, uporedo s tim, pojavile su se priče da Mirotić dobija pretnje na društvenim mrežama i da bi navodno zbog toga transfer u Partizan mogao da propadne.

Danas je to Mirotić i potvrdio u svojoj objavi na Instagramu i ujedno naveo kao razlog zašto neće moći da postane novi košarkaš Partizana.

Pritom je naglasio da nijednu pretnju nije dobio iz KK Crvena zvezda i da sa njima ''uvek ima dobru komunikaciju, punu poštovanja''.

Međutim, rečenica koja ''bode oči'' i koja svakog iskrenog ljubitelja košarke u Srbiji najviše boli jeste ona koju brojni evropski mediji i novinari na društvenim mrežama već ističu u prvi plan je ona na samom kraju Mirotićevog saopštenja da je za njegovu porodicu i njega lično ''najbolje da karijeru nastavi u nekom od evropskih timova izvan Srbije''.

Izvan Srbije...

To nekako najsnažnije odjekuje posle svega.

Nije ovde više pitanje ko za koga navija, da li je Mirotić trebalo da dođe u Zvezdu ili Partizan, nego se posle ovog njegovog saopštenja pojavio novi problem. Šta će ostali košarkaši iz inostranstva, a koje budu želeli da angažuju naši klubovi pomisliti posle svega? Pogotovo oni koji o Srbiji ne znaju ništa, ili koji bi prvi put trebalo da zaigraju u Evropi... Ili kako se sad osećaju oni igrači iz inostranstva koji su ovog leta potpisali za naše najbolje klubove, a koji do sada nisu živeli u Srbiji?

Kada jedno tako veliko ime kao što je Nikola Mirotić javno poruči da će igrati negde u Evropi, ali uz uslov da njegov novi klub bude ''izvan Srbije''...

Partizan je u svom saopštenju pokušao brzo da ublaži nastalu štetu, pozivajući Mirotića da kaže ko mu je to pretio, ali i izražavajući sumnju da je razlog za njegovu odluku da ne dođe u Partizan ipak nešto drugo, a ne bilo kakve pretnje.

Kako god, loša slika je otišla u svet, treba je što pre popraviti i ne dozvoliti da se ovako nešto ikada ponovi. Jer ako se takva praksa nastavi i bude bilo novih pokušaja da se na sličan način i neki drugi veliki igrači spreče da potpišu za Partizan ili Zvezdu, bez obzira da li je u pitanju fudbal, košarka ili neki drugi sport, onda ćemo tek biti u problemu...

Ne propustite