Srbija sve uradila za Evroligu, red je da nam se vrati!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 19.03.2024.
15:29
Izvor: Sportske.net

Želimo samo jedno.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Od danas je zvanično Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata barem košarkaški postao deo regionalne košarke i u naredne tri sezone igraće AdmiralBet ABA ligu.

Jesu, ovo eminentno takmičenje na prostoru bivše Jugoslavije igrali češki Nimburk, mađarski Solnok i izrealski Makakbi, ali je ulazak Dubai nešto potpuno drugačije.

U ligu dolazi potpuno novi klub iz drugog kontinenta udaljen 3801.88 kilometara vazdušnom linijom od Beograda, bez ikakve košarkaške kulture, ali sa džakovima novca, tačno 4.500.000 evra za tri godine, što će biti ogromna finansijska injekcija za ionako neprofitabilne domaće klubove.

Sam ulazak Dubai promeniće AdmiralBet ABA ligu kakvu smo do sada poznavali, ali bi mogao i morao da nam donese neke benefite, ili barem jedan, ali baš vredan.

Poznato je da je Evroliga želela da preko nekog domaćeg (regionalnog) takmičenja u kontinentalnu košarku integriše klub iz Emirata, a na pogodno tlo naišla je upravo kod nas.

Srbija je kao ubedljivo najjača regionalna sila prihvatila Dubai, iako je Partizan odbio da glasa, sada bi od Evrolige, mogla, a i morala da stigne nagrada za ovaj ustupak i pomoć u delikatnom trenutku.

Zbog igranja AdmiralBet ABA lige Dubai će steći pravo da se takmiči u Evrokupu, a onda i u Evroligi. Ono što bi AdmiralBet ABA liga, a najviše Srbija kao njen najvažniji predstavnik sa dva aktuelna evroligaša Crvenom Zvezdom i Partizanom, morala da dobije za uzvrat jesu dva mesta u Evroligi u narednim godinama.

Podsetimo, nije Dubai jedini dobio dobrodošlicu kod nas. Isti je slučaj bio i sa Makabijem iz Tel Aviva koji svoje evroligaške mečeve igra u Beogradu, a i ostali klubovi iz Izraela koji su se takmičili u Evrokupu, takođe su bili smešteni u našem glavnom gradu.

Na ovo dodajemo i stalnu organizaciju evroligaškog kvalifikacionog turnira u Beogradu. Najbolju atmosferu na utakmicama i još mnogo toga, što je Srbija uradila (donela) Evroligi.

Sada je red na Dejana Bodirogu i bord elitnog takmičenja da se oduži samo jednim ustupkom - sa dva mesta u Evroligi za srpske klubove, Crvenu zvezdu i Partizan. Valjda smo zaslužili ili ćemo opet ispasti samo dobri i naivni domaćini.

Ne propustite