Sreća je lepa samo dok se čeka - sve Bajerove "slučajnosti"

Autor: Ivan Cvetković
petak 10.05.2024.
08:31
Izvor: Sportske.net

Nije više "Fergie time", nego "Xabi time"...

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

"Sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da", jedan je od najpoznatijih stihova moderne srpske književnosti čiji je tvorac velika Desanka Maksimović.

Nije ovo čas srpskog jezika i književnosti, mada nema dileme da će se o podvizima Bajera iz Leverkuzena ove sezone tek pisati pesme, priče, pa i bajke jer je istorija već zapisana.

I dopisana, koliko sinoć kada su puleni Ćabija Alonsa ponovo, po 49. put ove sezone izabrali da ne poginu, čak ni časno. Roma je u Leverkuzenu napravila veliki problem rivalu, te sa penala anulirala zaostatak iz prvog meča polufinala Lige Evrope posle nešto više od sat vremena igre.

Svakoj ekipi koja nije Real Madrid bi "voda upala u uši", ali ne i "Farmaceutima" koji su, sačinjeni uglavnom od igrača bez većih trofeja u karijeri, ponovo pokazali karakter mentalnih gromada koje odlikuje samo izabrane u najvažnijoj (sporednoj) stvari na svetu.

Verujete li u slučajnosti?

Ja ne, a odavno već u to ne veruju ni navijači Bajera koji su se "slučajnosti" nagledali ove sezone za sve godine života. Naime, Leverkuzen je ove sezone postigao čak 14 golova u nadoknadi vremena, od kojih je pet pogodaka direktno menjalo ishod u trijumf "Farmaceuta".

Tri puta su to bili golovi za izbegavanje poraza, a posebno će se pamtiti oni u Ligi Evrope protiv Karabaga pre sinoćne "slučajnosti" protiv Rome.

U Engleskoj je stvorena kovanica "Fergie time" koja se odnosi na eru Mančester junajteda pod vođstvom legendarnog ser Aleksa Fergusona. Navijači Junajteda pod "Fergie time" podrazumevaju vreme kada njihovi fudbaleri počinju da igraju fudbal iznad svojih realnih mogućnosti u samoj završnici meča kada su ih neretko i rešavali.

Fergusonovo pokazivanje na sat bio je znak i dozvola da se krene u totalnu ofanzivu. O tome je govorio i sam Škot koji je ovu "sreću" ili "slučajnost" obrazložio veoma jednostavnim metodom treninga.

U svojoj autobiografiji, Aleks Ferguson je otkrio da su njegovi igrači tokom treninga ponekada igrali utakmice 11 na 11, ali da su fudbaleri nakon njegovog obaveštenja da je ostalo još 15 minuta do kraja uvek značajno podizali intenzitet igre i duela što je s godinama prešlo u naviku.

Nekada smo imali "Fergie time", sada svedočimo novom fenomenu pod nazivom "Xabi time".

"Sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da", kazivali bi i navijači Bajera da znaju za Desanku Maksimović. 

Čekali su je 119 godina i dočekali, kao Penelopa svog Odiseja posle 20 godina i 108 udvarača.

Ne propustite