Šta je problem Piksijeve Srbije? Sistem nije, jer sistema nije ni bilo!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 04.06.2024.
23:22
Izvor: Sportske.net

Ne svodi se sistem na tri ili četiri igrača pozadi.

EPA-EFE/MAX SLOVENCIK
EPA-EFE/MAX SLOVENCIK

Povezane vesti

Posle poraza od selekcije Austrije u Beču rezultatom 2:1 na 10 dana od početka Evropskog prvenstva selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je da je konačno odustao od sistema sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji.

Imali smo Ligu nacija i čitave kvalifikacije da pronađemo sistem koji nam najbolje odgovara, ali je to izgleda bio prekratak vremenski period za selektora i njegov stručni štab.

Tako je Srbija večeras u Beču zaigrala sa četiri igrača u poslednjoj liniji. Desni bek je bio štoper Uroš Spajić, levi još jedan centralni defanzivac Strahinja Pavlović, a mesto u "srcu odbrane" zauzeo je zadnji vezni Nemanja Gudelj uz jedinog igrača kome je pogođeno mesto na terenu, pravog štopera Miloša Veljkovića.

Tako su "orlovi" sa do sada "neviđenim" odabirom igrača u odbrani i sistemom koji nije sistem, već lutanje, izašli na "Ernst Hapel", skrivili (nedosuđeni) jedanaesterac posle 10 sekundi, a onda primili dva pogotka u prvih 15 minuta, a da za to vreme nisu ni preneli loptu na protivničku polovinu.

I sada ispada da igra sa četvoricom nije dobra, pa se od nje odustaje, ali kao što to potenciraju svi kvalitetniji treneri na planeti, brojke u fudbalu i sistemima, oni pravim, ne igraju veliku ulogu, već izbor igrača i njihove uloge na terenu.

Ako je selektor očekivao da će sa Spajićem, koji čitavu karijeru igra kao štoper, na desnom beku dobiti bilo kakvu prednost i doći do pas igre, onda je gledao neke druge njegove utakmice, koje niko od nas nije. Isto važi i za Strahinju Pavlovića koji "gine" svaku utakmicu, ali kao "muva zunzara" ide svuda po terenu, a najmanje je na svom mestu štopera, koje često zvrji prazno.

Dakle, za sistem su potrebni igrači, jer nema lošeg, niti dobrog sistema, već je dobitan onaj koji odgovara karakteristikama naših fudbalera, a ako mi u timu imamo samo jednog jedinog profesionalnog beka, i to levog, Filipa Mladenovića, potpuno je iluzorno očekivati da nam prija formacija sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji.

Selektor je za Evropsko prvenstvo izabrao šest štopera Milenkovića, Pavlovića, Veljkovića, Spajića, Babića i Stojića, dakle trojica za startnu postavu i po jedna zamena za svakog od njih. Tada smo mislili da eksperimentata više neće biti i da je selektor prelomio, da sa takvim izborom igrača možemo samo u sistemu sa trojicom pozadi. Ipak, trebalo mu je još 15 minuta i dva primljena gola od Austrije.

Konačno je shvatio, sad valjda imamo sistem, DESET dana pred start Evropskog prvenstva. Bolje ikad, nego nikad!

Ne propustite