Strahinja Eraković i Crvena zvezda - Da li je moglo/trebalo drugačije?

Autor: Nemanja Janošev
sreda 19.07.2023.
12:30
Izvor: Sportske.net

Crvena zvezda ostaje bez stuba odbrane.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Crvena zvezda trebalo bi da ostvari jedan od najvećih transfera u klupskoj istoriji, tačnije, odlazak Strahinje Erakovića predstavljaće najskuplju prodaju jednog defanzivca sa "Marakane".

Tri godine proveo je mladi štoper u prvom timu, grešio, učio na istim i u međuvremenu postao jedan od najpouzdanijih fudbalera Crvene zvezde, kako na domaćem, tako i na međunarodnom polju. Proneo je i kapitensku traku, zadužio i opremu nacionalnog tima, upisao se u strelce... Uz sve to, bile su tu i titule, te se period Strahinje Erakovića i njegov razvitak na Topčideru može smatrati veoma berićetnim.

Znalo se da će kad-tad da napusti crveno-beli dres jer važi za jednog od najtalentovanijih defanzivaca u regionu, ali, iako se priča o njegovom odlasku provlačila nekoliko puta ovog leta, utisak u poslednje vreme bio je da bi mogao da ostane barem do završetka grupne faze Lige šampiona. 

Strahinja je neko ko se savršeno adaptirao na način rada Baraka Bahara i njegov sistem što se videlo u pripremnim utakmicama, a posebno na turniru u Rusiji koji je Crvena zvezda i osvojila. Činio je štoperski trio sa Srđanom Mijailovićem i Aleksandrom Dragovićem, te bio zaista stabilan, kako u postavci, markaciji i startovima, tako i u ispunjivanju savremenih obaveza štopera kao što su iznošenje lopte, začeci napada... I, naravno da takav jedan mlad defanzivac, donet Rusima "na tacni" nije mogao da promakne skautima. Spartak i Zenit su vodili bitku za njega, ali pobedu je ovog puta odneo klub pokraj Neve.

Crvena zvezda će prihodovati 7.000.000 evra, uz još 10 odsto od naredne prodaje čime je "Čupa" postao najskuplji defanzivac koji je napustio klub u njenoj istoriji. 

2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ali, da li je moglo/trebalo drugačije?

Crvena zvezda je na poslednjoj Skupštini podvukla da minimalni prihodi od izlaznih transfera moraju dostići 12.000.000 evra kako bi klub mogao neometano da funkcioniše do kraja godine. Do Erakovića, prodat je samo Aleksandar Pešić za 1.500.000 i bilo je jasno je da operativni direktor Marko Petrović u nedavnoj izjavi nagovestio transfer Strahinje Erakovića.

"Podsećam da je na Skupštini kluba, kao najvažnijem organu, usvojen finansijski plan sa planiranim prihodima od transfera u ovoj godini od 12.000.000 do 15.000.000. Mi moramo da imamo i taj prihod da bi klub dobro i odgovorno finansijski poslovao. U ovom prelaznom roku smo dobro radili, doveli smo odlične igrače bez velikih izdataka za obeštećenja, s tim što već premašili za evropske okvire vrlo skroman finansijski budžet za dovođenje novih igrača. Od igrača koji su nas napustili prihodovali smo na transferu Pešića 1.500.000, tako da nam je potrebna realizacija izlaznih transfera. Verujem da neće uticati na snagu ekipe", rekao je Petrović.

Legitimno, no, utisak je da je Crvena zvezda propustila priliku da zaradi još više ostankom Strahinje Erakovića barem do zime. U grupnoj fazi, mladi štoper bi imao priliku da se prikaže na najvećoj pozornici i tako potencijalno zaradi transfer u neku od pet najjačih evropskih liga. Bila bi to "win-win" situacija. On bi dodatno napredovao u susretima sa najboljim fudbalerima kontinenta i eventualno imao priliku da ispiše nove stranice istorije kluba.

U aktuelnoj situaciji, Zvezda gubi bitnog igrača u rotaciji, a on odlazi u Rusiju čiji timovi ne igraju evropska takmičenja, pa se samim tim "gubi sa radara" i suočava sa nastupima samo u domaćim okvirima.

To ne deluje kao slučaj koji pogoduje apsolutno svima osim Zenitu, koji je za manji novac nego što bi u perspektivi i trebalo, dobio izuzetno kvalitetno pojačanje.

Ne propustite