Gde je "zapelo" i treba li "slaviti" bod protiv trećerazredne reprezentacije?

Autor: Mladen Heleta
sreda 21.06.2023.
10:30
Izvor: Sportske.net

Ništa, ali ništa nije bilo dobro u igri Srbije u Razgradu.

EPA-EFE/VASSIL DONEV
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Povezane vesti

Fudbaleri Srbije sinoć su napravili ozbiljan kiks, koliko god sad svi govorili da je osvojen veliki i važan bod.

Odigrali su 1:1 sa Bugarskom u Razgradu u četvrtom kolu grupe G kvalifikacija za EURO i zajedno sa Mađarskom kontrolišu ovu slabu grupu, u kojoj se još nalaze Crna Gora i Litvanija.

Srbija je sinoć bila očajna, dala je gol preko Lazovića u 96. minutu, imala je i dosta sreće tokom utakmice, a sve to protiv nedoraslog rivala. 

Bugarska je, da se ne lažemo, trećerazredna evropska selekcija, koja je u poslednjoj deceniji toliko pala, da se sada bukvalno nalazi u rangu Luksemburga, Farskih Ostrva i sličnih reprezentacija.

Bugari su izgubili sistem, njihov fudbal izjeda korupcija, u Savezu se vodi višegodišnja borba za prevlast između aktuelnog predsednika Borislava Mihajlova i "opozicionara" Dimitra Berbatova i Stilijana Petrova, koji već neko vreme neuspešno pokušavaju da preuzmu rukovođenje tamošnjim fudbalom i koji za sunovrat krive upravo Mihajlova, inače golmana one legendarne generacije iz 90-ih godina prošlog veka.

Ta reprezentacija se nije pojavila na nekom velikom takmičenju još od Evropskog prvenstva 2004. godine, kada su Berbatov i Petrov igrali, a kako stvari stoje, neće je još dugo biti na najvećoj sceni. Bugari su iz Sofije "pobegli" u Razgrad jer u glavnom gradu nemaju podršku, mlađe selekcije su im očajne i zaista nema naznaka da nešto može da se promeni nabolje u bližoj budućnosti. Poslednju pobedu u takmičarskim mečevima Bugarska je upisala pre bezmalo godinu dana, a tri dana pre meča sa Srbijom nije bila u stanju da savlada Litvaniju, koja je 75 minuta imala igrača manje. 

Srbija ovakva kakva jeste nije smela sebi da dozvoli da ne pobedi jedan takav tim. Stoji da je kraj sezone, stoji da nismo imali trojicu glavnih napadača, ali... 

Učesnik si poslednjeg Mundijala, najjači si tim u grupi i to protiv ekipa kao što je Bugarska moraš da pokažeš na terenu, u kakvom god sastavu bio. Sistem "lako ćemo" ne prolazi više nigde. Sinoć je Lazović bio brži od pištaljke, ali njegov gol neće izbrisati užasnu partiju cele ekipe Srbije. Videlo se pre neki dan protiv Jordana da tim nije u dobrom stanju, a greške iz Beča ponovile su se i u Razgradu. Dakle, za tri dana nije urađeno ništa! 

Mi smo u martu bili nadigrani i u Podgorici, kada su sreća i individualni kvalitet presudili u našu korist. Bila je to jaka opomena, ali pouke očigledno nisu izvučene.

Plasman na EURO u ovako lošoj konkurenciji neće izostati, ali selektor Stojković i svi oko njega treba da stave prst na čelo i jasno sagledaju situaciju pred septembarski ciklus, jer je Srbija u ozbiljnom padu, a taj pad je počeo jesenas u Kataru i nikako da se zaustavi.

Naša formacija sa trojicom pozadi je postala nešto što svako ko poznaje fudbal može da "pročita". Moraće Dragan Stojković Piksi da što pre izmisli "plan B" u igri naše selekcije, koja je postala "jednosmerna ulica". I opet ćemo se ovde ponoviti, moramo stvoriti bekove! Srbija trenutno vapi za bekovima, i levim i desnim, kojih nema ni na "mapi". Upravo zbog toga što nemamo bekove reprezentativnog kalibra smo i prinuđeni da igramo u formacijama 3-4-2-1 i 3-5-2 i lak smo plen za svakog dobro obučenog skauta ili analitičara.

Brzo će doći jun 2024. godine, mi ćemo se pojaviti na šampionatu Evrope posle 24 godine, ali ako ne želimo da nam se ponove dva prethodna Mundijala, nešto se pod hitno mora promeniti. 

Ne propustite