Teže je Pepu da prizna svoje greške, nego da potroši milijardu... do večeras!

Autor: Milovan Longinov
utorak 11.04.2023.
23:26
Izvor: Sportske.net

Pep ipak, ume da prizna svoju grešku, a posebno onu iz Porta...

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

"Lako je njemu, i meni da daš milijardu evra, lako bih skockao tim za Ligu šampiona" - jedan je od omiljenih citata svakog (ispod)prosečnog ljubitelja fudbala. Ali, to makar večeras, ne sme da bude tema. Večeras je možda najvažniji trenutak u trenerskoj karijeri Pepa Gvardiole - čovek ume da "prizna" svoju grešku. U njegovom slučaju, to je teže nego da potroši 1.000.000.000 evra. 

I ne, nije Pep Gvardiola posle onog poraza od Tomasa Tuhela u finalu Lige šampiona priznao da je pogrešio što je i Rodrija i Fernandinja po prvi put obojicu ostavio na klupi, već je pravdao svoje čuveno "overthinkovanje". Isto tako, nikada nije javno priznao da mu nedostaje prava "devetka", već se pravdao time da je njegov tim opasniji kada rival ne zna iz kog oružja će pre zapucati.

Ali, večerašnjom utakmicom, Pep je taktikom, ne rečima poručio "grešku iz finala LŠ neću ponoviti". Zadnji vezni bez kog je tada mislio da može i "devetka" bez koje je godinama mislio da može, doneli su mu jedan od najvećih trijumfa u Ligi šampiona. 

Bajern Minhen je jedan od glavnih favorita za osvajanje Lige šampiona svake sezone, a ove je do četvrtfinala večeras došao sa 8/8 i to u dvomečima sa Barsom i Interom u grupi i Pari Sen Žermenom u prošloj rundi. Onda je Julijan Nagelsman dobio otkaz, došao je Tomas Tuhel i nikada nećemo saznati da li je to bila greška. Uostalom, kako može dovođenje elitnog trenera kao što je Tuhel bilo ko da nazove greškom? Možda samo - pogrešnim trenutkom.

Pep je večeras ušao u meč da iskoristi sve te slabe tačke koje je Tuhel pokušao da sakrije. Zomer nije Nojer i želeli su da ga što više stave na muke i nateraju igrače Bajerna da mu vraćaju loptu. Ispostavilo se da Upamekano u tom prenosu lopte ima još više problema, a igrači Sitija su kao hijene pohrilili da ga rastrgnu i dovedu do tačke pucanja. Siti je ukratko, razmontirao Bajern u svim linijama. 

Tuhel je odlučio da igra sa četvoricom brzih igrača napred, jednostavno, kada nema pravu "devetku", mora da izmišlja toplu vodu. I budite sigurni da je večeras posle meča poslao poruku Hasanu Salihamidžiću i Oliveru Kanu - "Viktor Osimen". Bajern, ne ume, i nikada nije umeo da funkcioniše bez prave devetke. Čak i kada je trener bio Pep Gvardiola, Robert Levandovski je bio glavna gol mašina. Kada Bajern nema tu "devetku" koja može da zadrži loptu i igra za brza igra, napadi Bavaraca su predvidivi i nedorečeni. I svi znamo da to ne bi promenio ni Čupo Moting. 

Pep je s druge strane, pokazao svoju evoluciju na više nivoa. Ideju da četvorica štopera budu istovremeno na terenu doveo je skoro do perfekcije. Stouns je igrač koji u ovom slučaju glumi i zadnjeg veznog i sa tim bedemom sa Rodrijem i organizuje napade i čuva Bajerove ofanzivce. Iza se ne zna koji je bio bolji - Akanđi je jeo sve igrače Bajerna u svakom duelu, Dijaš je izblokirao svaku najbitniju loptu gledajući je pravo i postavljajući se baš kako i gde treba, a Ake je pokupio svaki otpadak u svojoj zoni onih "drugih", ničijih lopti. 

Bernardo Silva? 

Ah, kako divan igrač. Ne postoji fudbaler na svetu koji ima veći fudbalski IQ i bilo bi sjajno kada bi postojala naprava koja bi mogla da izračuna to. Verovatno bi eksplodirala kao kada Homer Simpson kaže čuveno "yes". Silva je igrač koji nema fizičke predispozicije za duel igru, ali mu one nisu ni potrebne. Njega Dejvis ne može da odgura, jer mu on dva puta u 10 metara i 4,5 sekunde gurne kroz noge. Pre toga uvidi samog Rodrija i asistira mu za gol, a onda se nađe u završnici i pokaže Halandu da je i od njega na treningu učio kako se daju golovi glavom. Čovek sa brojem 10 odigrao je meč za 10. 

Džek Griliš? Šta se desilo sa ovim čovekom u odnosu na prošlu sezonu? Osim što ne može niko da mu uzme loptu, pokazuje da je konačno skapirao sve što mu Pep verovatno drobi godinu i po dana. Najopasniji igrač Sitija, potpuno drugačije krilo od Bernarda Silve. 

Ne smemo zaboraviti ni zapanjujući činjenicu da Hulijan Alvarez ulazi sa klupe, a bio bi starter u svakom timu u Evropi i donosi neke posebne stvari kad god uđe u igru. De Brujne je bio De Brujne, samo da povreda nije ozbiljna i da bude spreman do polufinala. 

Poruka za kraj?

Svaka čast Mikelu Arteti ako osvoji titulu ispred ovakvog Mančester sitija.

Svaka čast Pepu Gvardioli, osim što ume da potroši milijardu, ume i da prizna svoje greške, što je u njegovom slučaju, možda i teže. 

Zadnji vezni, prava devetka, bedem ispred gola, ostali neka se igraju lopte. 

Kad ako ne sad? 

Ne propustite