Tim koji pobeđuje se ne menja, a još manje način igre, to moramo da upamtimo

Autor: Lazar Nikolić
petak 01.09.2023.
12:27
Izvor: Sportske.net

Ali mi smo upravo to uradili danas protiv Italijana...

FIBA
FIBA

Povezane vesti

Glava se nije ohladila, naprotiv "vrela" je, ali i u takvom stanju ne treba joj puno da zaključi šta je pošlo po zlu u još jednom bolnom porazu od Italijana.

Mučili smo se sa "azurima" u prvom poluvremenu. Pre svega sa njihovim šutem za tri poena (7/10), ali smo trojkom kapitena Bogdana Bogdanovića došli do prednosti pred put u svlačionicu. Vodili smo sa 42:40.

Krenula je naša selekcija da igra sjajno u nastavku. Lopta je konstantno išla u reket, a Nikola Milutinov dominirao pod obručem, Prednost "orlova" se konstantno uvečavala, odbrana dobila sigurnost i čvstinu, a na terenu izgledalo kao da je sve došlo na svoje mesto.

Trojka Nikole Jovića za 60:44 na nešto više od četiri minuta pre kraja treće četvrtine trebalo je da bude prelomni momenat utakmice u našu korist, ali se onda desilo ono što ne bi smelo, barem tako kažu sportska "pravila" i principi.

U istom trenutku kada je Srbija povela sa 16 razlike i držala Italijane "na konopcima"selektor Svetislav Pešić je načinio trostruku izmenu, iz igre izvadio Stefana Jovića, Ognjena Dobrića i Nikolu Milutinova, a umesto njih poslao Flipa Petruševa, Aleksu Avramovića i Marka Gudurića, tako promenio tim koji nas je vodio ka ubedljivoj pobedi.

I nije samo to krenulo naopako. 

Umesto da nastavimo sa guranjem lopte pod koš ili prodorima u nedostatku Milutinova, naši košarkaši su se opredelili da +16 "brane" šutevima za tri poena, što nikako nije dobro, a ni shvatljivo rešenje, kao da nam je 16 poena viška u finišu treće četvrtine bilo premalo da bi bili uvereni u pobedu.

U naredna dva napada kapiten Bogdanović dva puta je šutira za tri, zatim je sa distance pokušao i mladI Nikola Jović, nisu pogodili, a Fontekija ušao u seriju, koja se kasnije pretvorila u ogorman preokret Italijana.

Srbija je izgubila sigurnost, Italijanima se vratila vera u trijumf, a posle je sve već bilo kasno...

Ostaje nam da izvučemo lekcije posle novog poraza od "azura" kada već nismo nakon Evrobasketa i traume sa istim rivalom. Imamo dobre izglede da prođemo u četvrtfinale, potrebno je da "samo" pobedimo Dominikansku Republiku i bičemo prvi u grupi, ali posle ovoga moramo da upamtimo: 

"Tim koji pobeđuje se ne menja!"

Ne propustite