Tragikomedija suđenja u PL zbog koje sve češće razmišljamo da prestanemo da gledamo fudbal

Autor: Milovan Longinov
nedelja 01.10.2023.
08:48
Izvor: Sportske.net

Ovo je doslovno neverovatno...

. EPA-EFE/NEIL HALL
. EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Kada se  na društvenim mrežama pojavilo objašnjenje zbog čega je gol Liverpula poništen, svako normalan bi pomislio da je nemoguće da je tačno, već da su se duhoviti Englezi od muke šalili na račun svojih sudija i napravili svojevrsnu sprdnju, jer im humora nikada ne manjka.

Ali, ovo što ćete pročitati u nastavku se zaista desilo na jednom meču Premijer lige, najgledanijoj, najskupljoj, sa najvećim zvezdama i najboljim timovima sveta i sasvim sigurno - najgorim sudijama.

Kao što ste videli, sudija Sajmon Huper je išao iz greške u grešku, pokušavao je naknadno nekim kartonima da povrati lažni autoritet, ali mu je utakmica klizila niz ruke kao da su mu ih namazali Traoreovim uljem. 

Najveća greška, koja je ubrzo i priznata javnim saopštenjem Sudijske komisije PL, dogodila se kada je Liverpulu poništen pogodak. 

Ceo svet je ostao zabezeknut kada je gledao zamrznutu sliku u trenucima dodavanja, jer i bez izvlačenih linija, golim okom, vidi se da je Kolumbijac korak iza odbrane Totenhema. 

I kako je onda došlo do greške na relaciji sudija - VAR sudija? 

Verovali ili ne, Daren Ingland, sudija koji je sedeo za ekranom u VAR sobi mislio je da je odluka na terenu bila da je gol regularan i da proverava da li je to i bio. On je kratko rekao "provera uspešna" misleći da potvrđuje gol, odnosno da je regularan. 

Ali, odluka na terenu bila je da je bio ofsajd i da je VAR proveravao da li je Dijaz bio najbliži golu Vikarija. Tako je došlo do nesporazuma, Huper je mislio da mu potvrđuju da je sudijska odluka dole sa terena ispravna i brzinom munje je podigao ruku i rekao da se igra nastavi.

Ono što je posebno neverovatno jeste da se ova situacija rešila za dve sekunde, a nekada smo svedoci da provere VAR-a traju po minut ili dva. I da li je moguće da sudije u moderno doba tehnologije mogu ovako "područno" da se ponašaju i ne sporazumeju? 

Da glavni sudija ne kaže da dole misle da je ofsajd, da ovaj gore ne proveri šta proverava - regularnost ili neregularnost gola i da u jednoj sekundi, u jednoj ovakvoj utakmici, svojom ovakvom neprofesionalnošću direktno utiču na rezultat. 

I ne samo to, problem je što se ove sezone dešavaju greške iznova i iznova i ima ih sve više. Liverpul je već bio oštećen, onim crvenim kartonom za MekAlistera, a takođe bi se moglo debatovati i isključenju Van Dajka u Njukaslu. 

Na tim utakmicama, kvalitet Liverpula je pobedio sporne sudijske odluke, ali juče je bilo nemoguće. Ako je prvi crveni karton bio ispravan, pa čak i drugi žuti karton za Žotu, da li ste videli snimak prve javne opomene za Portugalca? Udogi se sapleo o svoju nogu u trku i pao. Tako je Liverpul ostao sa dva igrača manje, a sa jednim je bio možda i bolji tim i postigao je regularan gol. 

Premijer liga je duga, ima 38 kola, u opticaju je 114 bodova, ali uz kvalitete Mančester sitija, Arsenala, te onih timova koji se bore za Evropu i svakog mogu da pobede (Vila, Brajton, Vest Hem), svaki bod je bitan. Liverpulu je sinoć ukraden barem jedan i Redsi neće biti prvi kome će sudije ukrasti bodove ove sezone.

O tome se neće pričati dovoljno, jednostavno, Premijer liga ne može da reši problem sa arbitrima, jer bolje - nema, što je jedan od najvećih apsurda.

I za kraj, još jedna opaska umesto zaključka - fudbal je do te mere napredovao kao igra, (o tome kakav je biznis postao je previše i govoriti), vrhunski treneri menjaju i unapređuju svoja znanja i taktičke ideje, jer te napredak igre jednostavno tera na to. Fudbal je postao sve više ozbiljna "fizika", pa se unajmljuju grupe nutricionista, po nekoliko kondicionih trenera, stručni štab ima članova koliko i tim na terenu. Da bi igrači izdržali sve pritiske, klubovi imaju i grupe psihologa da ih održavaju na maksimumu i pomognu da se izbore sa svim mentalnim preprekama. Svaki letnji prelazni rok u PL pređe milijardu evra. O tome koliko FA i PL obrnu od marketinga verovatno se broji u milijardama u proteklih nekoliko godina. 

I onda, gledate onakvu utakmicu sinoć, gledate onakvo suđenje i kada se ujutru probudite pročitate sledeće reči: 

"Do greške je došlo jer je VAR sudija mislio da potvrđuje da je igrač bio "IN" i kaže "uspešna provera". 

Navijači ostalih klubova, spremite se, i vas čeka jedna ovakva utakmica i osećaj da želite da više ne gledate fudbal. 

Ne propustite