Tristan ''odmaže ekipi u odbrani'' - Ima li ih još?

Autor: Darko Mitrović
utorak 21.11.2023.
17:33
Izvor: Sportske.net

Čini se da rešenje problema još nije na vidiku.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

''Tristan pomaže ekipi u napadu. Tristan odmaže ekipi u odbrani. Pogodio je sve šuteve, ali odbrambeno mora se probudi... Konkretno svaki trening pričam s njim. Već godinu i po dana. Njegov razvoj kao igrača isključivo zavisi koliko će moći da timu pomogne u odbrani. Drugo, sa 213 koliko je visok, mora da učestvuje više u skoku. On sa svojom visinom i rasponom ruku mora da pomogne timu! Nije ovo samo kritika njemu, već i svim ostalima za to. Nemam nikakvu dilemu da će Tristan nastaviti da dobija šansu. Ofanzivno neverovatan učinak poslednje tri utakmice, kada god je ušao'', rekao je, između ostalog, trener Patizana Željko Obradović posle nedavne pobede crno-belih nad Fenerbahčeom u ''Štark areni'' (85:84).

Dvadesetogodišnji košarkaš Partizana je u tom meču proveo na terenu oko osam minuta i za to vreme imao stopostotan učinak u šutu (1/1 za dva, 1/1 za tri, 3/3 slobodna bacanja), za ukupno osam postignutih poena, a tom učinku je dodao i četiri skoka. Prethodno je sjajan napadački učinak imao i u duelu sa Baskonijom (2/2 za dva, 2/3 za tri, 3/3 slobodna bacanja), a posle pomenutog meča sa Fenerbahčeom je upisao šest minuta na terenu u porazu od Igokee, za to vreme šutnuo jednu trojku i pogodio je. Međutim, posle toga je presedeo na klupi protiv Bajerna, kao i juče u Ljubljani iako se njegovi saigrači nisu šuterski proslavili, a protiv Albe u Beogradu je na terenu proveo svega četiri minuta, bez poena, bez ijednog šuta, uz jedan skok.

Jasno je da najbolji evropski trener s pravom traži od talentovanog košarkaša da pokaže znatno veću želju i energiju na terenu, ali pitanje je da li Tristan tu energiju uopšte ima u sebi i koliko ga još treba čekati u tom pogledu i držati i dalje na klupi, ili bi možda bilo bolje više koristiti njegove napadačke sposobnosti koje sve više dolaze do izražaja.

Primera radi, gledajući utakmicu protiv Cedevita Olimpije u Ljubljani, mogli smo da vidimo da je Partizanova odbrana prilično porozna i bez Tristana na terenu, a suviše često se dešava da protivničke ekipe baš protiv Partizana imaju sjajan šuterski dan, što ne može da bude plod slučajnosti. Dakle, ima još onih koji ''odmažu u dbrani''.

Osim Vukčevića, u javnosti se još od letos govori o defanzivnim slabostima novog centra Partizana Frenka Kaminskog. Setimo se samo finala ABA Superkupa, kada su u ključnim momentima košarkaši SC Derbija napadali upravo Kaminskog i koristeći njegova nesnalaženja u odbrani došli do preokreta i prvog trofeja u ovoj sezoni.

U odnosu na taj period, Kaminski je sada možda nešto bolji defanzivac, ali prosto svojom konstitucijom ne može da donese Partizanu ono što crno-belima treba. Zato je doveden Bruno Kaboklo, ali za sada ni njegova pomoć ne donosi Partizanu izlaz iz postojećih problema. 

Aleksa Avramović i Uroš Trifunović se u ovoj ekipi ponajviše ističu čvrstinom u odbrani, ali sada su obojica povređeni, pa će ostatak tima to u petak protiv Efesa morati da nadomesti ako crno-beli žele da izađu iz rezultatske krize.

Smailagić, Ponjitka, Doužer imaju potencijal da u tom pogledu pokrenu ekipu, ali moraće i ostali mnogo bolje nego do sada. U suprotnom, Partizanovi problemi bi mogli da postanu još veći dok se Aleksa i Trifunović ne oporave.

Ne propustite